14% λιγότερο πληρώνονται οι γυναίκες από τους άνδρες στις χώρες του ΟΟΣΑ, χειρότερα στους G7: ” Η κύρωση της μητρότητας”-Eρευνα για την Ημέρα της Γυναίκας [videos]

Wage gap between men and women concept. Man and woman standing on top of the pile of coins via pixabay




Η πρόοδος προς την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ελάχιστη και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από μια «κύρωση μητρότητας» με την υπερτιμημένη φροντίδα των παιδιών και τη σταδιοδρομία να επιβραδύνεται από τις γεννήσεις, σύμφωνα με μελέτη της PwC.

Ο Δείκτης Γυναικών στην Εργασία δείχνει ότι η πρόοδος προς την ισότητα των φύλων στον ΟΟΣΑ ήταν «υπερβολικά χαμηλή» την τελευταία δεκαετία, με επίμονο μισθολογικό χάσμα 14%, το οποίο έχει μειωθεί μόνο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2011, αναφέρεται από την PriceWaterhouseCooper (PwC). σε δελτίο τύπου την Τρίτη. Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν 50 χρόνια για να επιτευχθεί ισοτιμία, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Πίεση στις μητέρες»

Ειδικά από τη στιγμή που οι βελτιώσεις «του περασμένου έτους προέρχονται περισσότερο από την ανάκαμψη μετά την Covid στην αγορά εργασίας παρά από πραγματική πρόοδο», διευκρινίζει η PwC. Η εταιρεία συμβούλων πιστεύει ότι μια «κύρωση μητρότητας» ή απώλεια κερδών κατά τη διάρκεια της ζωής για τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά, είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί αυτό το χάσμα στους μισθούς. Οφείλεται στη βραδύτερη εξέλιξη της σταδιοδρομίας κατά την επιστροφή στην εργασία μετά τον τοκετό και στο «άδικα χαμηλό ποσοστό παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι πατέρες» σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη εστιάζει ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας λόγο για «κρίση της παιδικής μέριμνας που έχει καταστεί απρόσιτη και για ένα μικρό ποσοστό ανδρών που λαμβάνουν γονική άδεια», αναγκάζοντας «ένα αυξανόμενο ποσοστό γυναικών να εργάζονται περισσότερο».

«Το προσιτό κόστος της παιδικής φροντίδας είναι το κλειδί για την άμβλυνση των πιέσεων στις μητέρες και τις οικογένειες και τη μείωση του απλήρωτου φόρτου εργασίας των γυναικών». «Η επανεξέταση των πολιτικών γονικής άδειας για την υποστήριξη ενός μοντέλου «δύο μισθοί, δύο καριέρες» θα βοηθούσε στην αλλαγή της κοινωνικής στάσης» σχετικά με τον ρόλο των πατέρων και των μητέρων και θα ωφελούσε οικονομικά το κοινωνικό σύνολο, επιμένει η PwC.

1

Εντός των χωρών του ΟΟΣΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε πέντε θέσεις στον δείκτη PwC για την ίση αμοιβή μεταξύ γυναικών και ανδρών, υποβαθμιζόμενο από την 9η θέση το 2020, εν μέσω της πανδημίας, στη 14η θέση ένα χρόνο αργότερα, το τελευταίο έτος διαθέσιμων δεδομένων.

Παρόλα αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην κορυφή των χωρών της G7, μπροστά από τον Καναδά (18η θέση), τις Ηνωμένες Πολιτείες (25), τη Γαλλία (23), τη Γερμανία (21), την Ιαπωνία (28) και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ιταλία (30). Το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία και η Σλοβενία ​​βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις του δείκτη, με την ισχυρότερη άνοδο να σημειώνεται από την Ουγγαρία, τώρα 13η, και την ισχυρότερη πτώση από την Ελβετία (20η).

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Γήρας και μοναξιά: “Φάρμακο” οι κοινότητες διαβίωσης ηλικιωμένων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: