Βλέπουν το τέλος του Πούτιν κι ακονίζουν μαχαίρια: Μισθοφορικό στρατό ετοιμάζει και ο Τσετσένος Καντίροφ: Με με τον “αδελφό” αρχηγό της Wagner [videos]

File photo: Ο μακελάρης Καντίροφ μαζί με τον υπαρχηγό του. Screenshot via YouTube




Ο Τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ απείλησε να δημιουργήσει τον δικό του ιδιωτικό στρατό στο στυλ της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, με τους αναλυτές να διαβλέπουν κινήσεις “αυτονόμησης” ενόψει μιας ενδεχόμενης πάλης για την εξουσία στην μετά – Πούτιν εποχή, εφόσον η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 46χρονος οπαδός και “πιστός πολεμιστής του Πούτιν” – όπως αυτοχαρακτηρίζεται –  ο οποίος ηγείται της Τσετσενίας  από το 2007, σύμφωνα με παρατηρητές πιστεύεται ότι προετοιμάζεται ήδη για έναν πιθανό εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία, εν μέσω της πιθανότητας να καθαιρεθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της παραπαίουσας εισβολής στην Ουκρανία .

Η Ομάδα Wagner, της οποίας ηγείται ο επίσης στενός σύμμαχος του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην Ουκρανία και ηγήθηκε μιας πολύμηνης επίθεσης στην πόλη Μπαχμούτ της περιοχής του Ντόνετσκ.

Ωστόσο, προσφάτως φέρεται να έχει “παραγκωνιστεί’ και να έχουν “κοπεί τα φτερά του” από τον ιδιο τον Πούτιν, προς όφελος του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου.

  • Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε ότι η μισθοφορική Wagner έχει επιτύχει «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στην Ουκρανία και ότι οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες είναι πλέον αναγκαιότητα.

Πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Wagner έδειξε τις δυνατότητές της με στρατιωτικούς όρους και έβαλε τέλος   στις συζητήσεις σχετικά για το κατά πόσον  χρειάζονται ή όχι τέτοιες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

«Όταν ολοκληρωθεί η θητεία μου στο κράτος, σκοπεύω σοβαρά να αναμετρηθώ με τον αγαπητό μας αδελφό Γεβγκένι Πριγκόζιν και να δημιουργήσω μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά », είπε ο Καντίροφ.

Οι  Καντίροφ και ο Πριγκόζιν ηγούνται των δυνάμεών τους στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα από τις εντολές της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας, ενώ έχουν μιλήσει πολλές φορές και δημόσια κατά της στρατιωτικής ηγεσίας.

  • Ο Καντίροφ, ο γιος του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, έχει σχηματίσει σιωπηρή συμμαχία με τον Πριγκόζιν για τη σύγκρουση.

Πρόσφατα που έγινε στρατηγός από τον Πούτιν, ο Καντίροφ ελέγχει ήδη μια μεγάλη δύναμη ρωσικών εθνοφρουρών στην Τσετσενία και έχει στείλει χιλιάδες άνδρες να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Αλλά τώρα θέλει και δικό του ιδιωτικό στρατό.

Ένας εμπειρογνώμονας με έδρα τη Μόσχα είπε:

«Αυτή η κίνηση προετοιμάζεται από ΄τον  Καντίροφ για την περίοδο μετά τον Πούτιν, όταν σκοπεύει να έχει τη δική του μεγάλη στρατιωτική δύναμη είτε για να διαπραγματευτεί τους όρους του για την εξουσία στη Ρωσία – ίσως στα πλαίσια ενός εμφυλίου πολέμου – είτε ακόμη και να οδηγήσει το δικό του φέουδο σε απόσχιση».

Ο Καντίροφ, πατέρας 13 παιδιών με τρεις νυν συζύγους, κυβερνά την Τσετσενία επί 16 χρόνια. Οι περιφερειακοί βουλευτές ψήφισαν πρόσφατα και τον έχρισαν “Πατέρα του Έθνους”.

Εξέφρασε την πίστη του στο υπουργείο Άμυνας του Πούτιν το Σαββατοκύριακο, αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτό ισχύει ή πολύ περισσότερο αν θα ισχύει εφόσον ο Πούτιν πέσει από την εξουσία ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του πολέμου.

  • Ο Καντίροφ είχε στο παρελθόν κατηγορήσει Ρώσους στρατηγούς για ανικανότητα στην Ουκρανία -ιδιαίτερα μετά από επιτυχημένες ουκρανικές αντεπιθέσεις- και κατέστησε σαφές ότι παραμένει επικριτικός απέναντι σε βασικά στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
  • «Θυμηθείτε, φίλοι, ακολουθούμε εντολές, δεν τις συζητάμε. Οποιοσδήποτε διορισμός από τον Ανώτατο Διοικητή [τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν], οποιαδήποτε εντολή, οποιοδήποτε καθήκον – κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις υποστηρίζεται από εμάς», είπε.

«Οι μάχιμοι αξιωματικοί της Τσετσενικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, έχουν άριστες, καλά συντονισμένες σχέσεις με τη ρωσική άμυνα – και δεν υπάρχουν διαφωνίες. Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί σαν ρολόι ».

Αλλά σημείωσε επίσης:

«Έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης [στην Ουκρανία], σε πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού, τις δυνατότητές του και πολλά άλλα, μπορώ να έχω τη δική μου γνώμη, την οποία ,  έχω επίσης το δικαίωμα να εκφράσω”.

  • «Αλλά δεν διορίζω ανθρώπους σε διοικητικά θέσεις και δεν τους απολύω».

Ο Καντίροφ έχει επικρίνει ιδιαίτερα τον συνταγματάρχη Αλεξάντερ Λάπιν, ο οποίος ήταν ο διοικητής της τεράστιας κεντρικής στρατιωτικής περιοχής όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους που κατείχε η Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρά την σαφή αποτυχία του, ο Λάπιν, 59 ετών, τοποθετήθηκε στη θέση του αρχηγού του επιτελείου των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στις 10 Ιανουαρίου. 

Ο Καντίροφ είπε: «Αν είχα τον τρόπο , θα είχα υποβιβάσει τον Λάπιν, θα του είχα στερήσει τα μετάλλιά του και θα τον έστελνα στην πρώτη γραμμή για να ξεπλύνει τη ντροπή του με το τουφέκι στα χέρια του».

  • Ζητώντας να αφαιρεθεί από τον Λάπιν ο υψηλός βαθμός του, ο Καντίροφ πρόσθεσε: «Τον καλύπτουν οι ανώτεροί του στο Γενικό Επιτελείο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν διόρισε τον στενό σύμμαχο του Καντίροφ, τον αντιστράτηγο Αντρέι Μορντβίτσεφ, 47 ετών, ως διάδοχο του Λάπιν που διοικεί την κεντρική στρατιωτική περιφέρεια.

Η στάση Πούτιν έναντι του Καντίροφ δεν έχει ακόμη εμφανίσει κάποια αλλαγή, αλλά  αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το Κρεμλίνο έχει κινηθεί για να περιορίσει αυτό που θεωρεί ως την υπερβολική πολιτική επιρροή του “φίλου του”, του αρχηγού της Wagner, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, διατάσσοντάς τον να σταματήσει τη δημόσια κριτική του στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμβούλεψε επίσης τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να αναφέρονται και να κατονομάζουν τον ίδιο ή την οργάνωσή του.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Απειλή για τον Πούτιν o Πριγκόζιν ή πιόνι για να κρατάει “σούζα” τους στρατηγούς; Η άνοδος και η πτώση του αφεντικού της Wagner [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: