“Το πόκερ ισχύος μετά τον σεισμό”: Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι υπεύθυνος για την ταπείνωση την οποία ενδεχομένως θα υποστεί…

Όλοι στέκονται προσοχή μπροστά από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τυρκική Προεδρία




Η εκτενής ανάλυση του Matthias Koch στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία με τίτλο «Το πόκερ ισχύος μετά τον σεισμό» σχολιάζει αρχικά ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαιτέρως νωρίς, γρηγορότερα από άλλα κράτη της Ε.Ε..

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει αμέσως», ενώ επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική μίσους του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ενόψει των προεδρικών εκλογών υποδαυλίζει τον εθνικισμό.

Λόγος γίνεται για την κλιμάκωση στην οποία έχει οδηγήσει ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) την πολυετή διένεξη μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα δικαιώματα εξόρυξης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, απειλώντας μάλιστα την Ελλάδα, χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, με πυραυλική επίθεση.

Ο σεισμός μετατόπισε εν μια νυκτί τις πολιτικές προτεραιότητες, υποστηρίζει ο Matthias Koch, που σημειώνει ότι κανείς δεν φοβάται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ότι «θα έρθουν οι Τούρκοι», αντιθέτως, πολλοί Τούρκοι ελπίζουν ότι «θα έρθουν οι Έλληνες», προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη το καλοκαίρι του 1999, όταν μια σειρά καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία οδήγησε σε μια περίοδο συνεργασίας των δύο χωρών, εγκαινιάζοντας την επονομαζόμενη ελληνο-τουρκική διπλωματία των σεισμών.

Για το ΝΑΤΟ θα ήταν ιδανικό να επαναληφθεί αυτό, αν και πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Erdogan, καθώς καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να πεισθεί να δείξει αλληλεγγύη με τους συμμάχους του εντός του ΝΑΤΟ.

Το μόνο στο οποίο βασίζονται οι εταίροι είναι η νοοτροπία της «δοσοληψίας» που χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο, για αυτό και, αν και επισήμως δεν γίνεται παραδεκτό, παρασκηνιακά ήδη συζητείται πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ενός είδους συμφωνία με τον Erdogan, καθώς είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι τώρα οι πιθανότητες είναι περισσότερες από ποτέ να ασκηθεί επιρροή στον Τούρκο Πρόεδρο (…)

Παρ’ όλη τη θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρώπων στην Τουρκία, φαίνεται ότι δεν θα ξεφύγει από αυτό το «πόκερ ισχύος» ο Erdogan, σχολιάζει ο συντάκτης, ο οποίος θεωρεί ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την ταπείνωση την οποία ενδεχομένως θα υποστεί.

Πέρυσι είχε δηλώσει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πλέον» για αυτόν, ενώ απέκλεισε τη συγκατάθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά το περιστατικό με το κάψιμο του κορανίου.

Η Σουηδία, βεβαίως, ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, θα έχει σημαντικό λόγο στη διαμόρφωση της συνολικής ευρωπαϊκής βοήθειας που θα παρασχεθεί στην Τουρκία.

Παρόλο που επισήμως ο Σουηδός Πρωθυπουργός Kristersson δεν θα συνέδεε ποτέ αυτά τα δύο, είναι σαφές ότι ναι μεν ο Erdogan ασκεί επιρροή στη Σουηδία, ωστόσο αυτή τη στιγμή η Σουηδία ασκεί τη δική της επιρροή στην Τουρκία περισσότερο από ποτέ, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) – Der Machtpoker nach dem Beben

Βήμα για απεξάρτηση από τις ΗΠΑ: Η Τουρκία εξετάζει την στρατιωτική της εξάρτηση σε αμερικανικό εξοπλισμό, λέει το Forbes

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: