Βήμα για απεξάρτηση από τις ΗΠΑ: Η Τουρκία εξετάζει την στρατιωτική της εξάρτηση σε αμερικανικό εξοπλισμό, λέει το Forbes

FILE PHOTO: President Recep Tayyip Erdoğan signed the decisions of the Supreme Military Council (YAŞ). Photo via Turkish Presidency




To περιοδικό Forbes σε άρθρο γνώμης του Paul Iddon τονίζει ότι η Τουρκία δεν έχει μόνο τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, αλλά διαθέτει επίσης τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής στον κόσμο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, δεν διαθέτει γαλλικά ή βρετανικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κατάσταση πραγμάτων που κάποιοι Τούρκοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν και να εξετάζουν εξονυχιστικά.

Τίτλος: Turkey Questions The Wisdom Of Having An All-American Air Force – Η Τουρκία αμφισβητεί τη σοφία της ύπαρξης μιας παναμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ο Τσαγκρί Ερχάν, σύμβουλος ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε τα εμβληματικά μαχητικά αεροσκάφη αρκετές φορές τον Ιανουάριο.

Για παράδειγμα, έγραψε στο Twitter στις 20 Ιανουαρίου ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα F-16 και μάλιστα με δυσπιστία ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος δεν συγκαταλέγεται ούτε στα 10 καλύτερα μαχητικά στον κόσμο.

Ο Ερχάν εξέφρασε αργότερα παρόμοιες εκτιμήσεις σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στις 28 Ιανουαρίου. Αναρωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί μη αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν στράφηκε σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για διαφορετικούς τύπους μαχητικών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, αφού οι πιλότοι της είχαν λάβει ειδική εκπαίδευση για τα F-16.

Η Τουρκία έχει λάβει 270 μοντέλα F-16 Block 30/40/50 από τότε που τα απέκτησε για πρώτη φορά το 1987. Αυτός ο τεράστιος στόλος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πολεμικής αεροπορίας της. Η Τουρκία αναζητά επί του παρόντος 40 προηγμένα F-16 Block 70 και 79 συστήματα εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος μιας προτεινόμενης συμφωνίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να διατηρήσει αυτόν τον στόλο ενημερωμένο μέχρι να αποκτήσει ή να αναπτύξει μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Τα σχόλια του Ερχάν συμπίπτουν με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με μια πιθανή αγορά 24-48 Eurofighter Typhoons, μεταξύ άλλων, από την Τουρκία. Η απόκτηση των Eurofighters θα σήμαινε ότι η Τουρκία στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για μαχητικά, καθώς συνεχίζει να επεκτείνει εκθετικά την αναπτυσσόμενη εγχώρια βιομηχανία όπλων της.

Η Άγκυρα ελπίζει ότι το μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς που αναπτύσσει, το TAI TF-X, θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του 2030. Η ανάπτυξη του TF-X γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστική από τότε που απαγορεύτηκε στην Τουρκία να αγοράζει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II stealth το 2019, αφού απέκτησε προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Ακόμη και μια πρόχειρη ματιά στις αεροπορικές δυνάμεις άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στη γειτονική Ελλάδα, δείχνει ότι οι παρατηρήσεις του Ερχάν δεν είναι εντελώς αβάσιμες.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο στόλο F-16, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναβαθμίζεται στο προηγμένο πρότυπο Block 72. Η Αθήνα αγόρασε επίσης σημαντικό αριθμό γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, αποκτώντας για πρώτη φορά το Dassault Mirage 2000 στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πρόσφατα παρήγγειλε 24 αεροσκάφη Dassault Rafale F3R από το Παρίσι και σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, με πιθανή απόκτηση F-35 που είναι υπό συζήτηση.

Το Ισραήλ διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο F-16 στον κόσμο, δεύτερο μόνο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση με την Τουρκία, το Ισραήλ δεν διέθετε πάντα μια αεροπορία από αεροσκάφη κυρίως αμερικανικής κατασκευής.

Η Γαλλία ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ πριν από το 1967 και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χειριζόταν διάφορα μαχητικά Dassault, κατασκευάζοντας τελικά την εκδοχή του γαλλικού Mirage 5, το Kfir. Παράλληλα, τον Ιανουάριο, το Ισραήλ ζήτησε επίσημα να αγοράσει 25 από τα νέα μαχητικά F-15EX, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι παραμένει κορυφαίος χειριστής προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών.

Στη συνέχεια, στο δημοσίευμα παρουσιάζονται οι περιπτώσεις άλλων χωρών, όπως της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κουβέιτ, του Ιράν και της Αιγύπτου, που προμηθεύονται όπλα από διάφορες χώρες εκτός των ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος καταλήγει, σημειώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να επιθυμούσε να είχε λάβει παρόμοια μέτρα, για να διαφοροποιήσει τουλάχιστον εν μέρει τον στόλο μαχητικών της τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν προχωρήσει με την προτεινόμενη συμφωνία για το Eurofighter, αυτό θα σήμαινε ότι αρχίζει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Και αν μπλοκαριστεί η συμφωνία των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα F-16, κάτι που είναι μια πραγματική πιθανότητα δεδομένης της σθεναρής αντίθεσης από το Κογκρέσο, ενδεχομένως περισσότεροι Τούρκοι να ακολουθήσουν τον Ερχάν, αμφισβητώντας τη λογική να βασίζονται τόσο πολύ στις Ηνωμένες Πολιτείες για μαχητικά αεροσκάφη, όταν τόσες πολλές γειτονικές και περιφερειακές χώρες το έχουν αποφύγει επιτυχώς.

ΠΗΓΗ: Forbes σε άρθρο γνώμης του Paul Iddon

Στο Λονδίνο ο Παναγιωτόπουλος: Υπογραφή Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-Ηνωμένου Βασιλείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: