Το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας επιστρέφει: Φτερά, πούπουλα, μάσκες , κοστούμια και ολόκληρη η πόλη έργα τέχνης [videos]

Mια από τις πάμπολλες παραστάσεις του βενετσιάνικου καρναβαλιού στα κανάλια της πανέμορφης “υδάτινης” πόλης. EPA, ANDREA MEROLA




Το περίφημο βενετσιάνικο καρναβάλι διεξάγεται φέτος έως τις 21 Φεβρουαρίου, χωρίς περιορισμούς.

Ένα πλήρες πρόγραμμα περιμένει τους επισκέπτες με εντυπωσιακές μάσκες, κοστούμια και χορούς.

Το καρναβάλι ξεκινάει παραδοσιακά από τα κανάλια και τις γόνδολες που και αυτές έχουν “μεταμφιεστεί”.

Η γιορτή συνεχίζεται στα στενά δρομάκια, τις πλατείες και τις γέφυρες με μουσική και street art.

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα.

  • Οι βενετσιάνικες μάσκες είναι εμπνευσμένες από την “Κομέντια ντελ άρτε”, τη δημοφιλή ιταλική κωμωδία του 16ου αιώνα. Μια από τις θεατρικές αυτές φιγούρες, η Κολομπίνα, ένας τύπος λαϊκής γυναίκας, φορά μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το μέτωπο. Ένα αγαπημένο θέμα φωτογράφισης των τουριστών.

Οι επισκέπτες έχουν μεγάλες επιλογές σε μάσκες.

Πιο ακριβές είναι φυσικά οι χειροποίητες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο.

  • Οι αποκριάτικες μάσκες με το κοντάρι είναι μια καλή και πιο οικονομική εναλλακτική και αφήνει το περιθώριο στην κυρία που τη φοράει εάν θέλει να δείξει ή όχι το πρόσωπό της.

Το φημισμένο Καρναβάλι της Βενετίας έλκει την καταγωγή του ήδη από τον 12ο αιώνα, οπότε διοργανώνονταν ξέφρενοι χοροί στα παλάτια των δόγηδων. Οι χορευτές ανταγωνίζονταν με την ομορφιά των κοστουμιών τους. Σήμερα οι καλύτεροι χοροί δίνονται στο παλάτι Pisani Moretta και στο Teatro La Fenice.

Οι περισσότεροι Βενετσιάνοι φτιάχνουν μόνοι τους τις στολές τους βασιζόμενοι στα πρότυπα των προγόνων τους. Εμπνέονται από το ιστορικό παρελθόν και μια από τις πιο αγαπημένες και εντυπωσιακές περιόδους είναι η εποχή του μπαρόκ με τα πληθωρικά κοστούμια και την απαραίτητη περούκα.

Την εποχή του ροκοκό οι βενετσιάνικες μάσκες με πούπουλα είχαν μεγάλη ζήτηση και ήταν σύμβολο κοινωνικού στάτους. Τα πραγματικά πούπουλα τοποθετούνται γύρω από τη μάσκα και αφήνουν το περιθώριο να φανεί η μάσκα και το πρόσωπο. Έτσι ντυμένοι εκατοντάδες μασκαράδες κάνουν βόλτες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι με την ταινία του “Καζανόβα” το 1976 έκανε και πάλι το καρναβάλι της Βενετίας ένας διεθνές γεγονός.

 

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: