“Θα κάνουμε πράξη ό,τι υποσχεθήκαμε”, λέει ο Χριστοδουλίδης: Ανακοινώσεις για σύνθεση κυβέρνησης μέχρι τέλος εβδομάδας

FILE PHOTO: Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την συζυγό του Φιλίππα Καρσερά. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Πήγε στην γενέτειρα για να χαλαρώσει, ψήφισε και στις μητροπολιτικές εκλογές, αλλά τα χαρτιά του όσον αφορά τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του, δεν τα άνοιξε. Έστειλε όμως μήνυμα ξεκάθαρο προς πολλούς αποδέχτες, πώς αυτά που άκουσε στο διάλογο του με την κοινωνία, θα τα κάνει πράξη, αναφέρει για τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου σε δημοσίευμά του στον “Φιλελεύθερο” ο Φρίξος Δαλίτης.

«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους», επανέλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνεχίζει στην ίδια τακτική που ακολούθησε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής, προσθέτει το δημοσίευμα.

  • Κινείται με τους ρυθμούς και τον τρόπο που αυτός θέλει, ορίζοντας ως όργανο λογοδοσίας του, το λαό. Μια επίκληση που στην ουσία με έμμεσο τρόπο ξεκαθαρίζει πώς δεν θα υποκύψει σε κομματικές ή άλλες πιέσεις και ότι θα προχωρήσει με τα κριτήρια που αυτός έχει θέσει για τους συνεργάτες του στην Κυβέρνηση.

Δήλωσε ακόμα πώς δεν έχει λάβει καμία εισήγηση μέχρι στιγμής από τα κόμματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όποιες εισηγήσεις υπάρχουν είναι ευπρόσδεκτες», λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και το πλαίσιο που έθεσε προεκλογικά με βάση τα μηνύματα από την κοινωνία, τα οποία είναι βασική συνισταμένη, όπως σημείωσε.

Η σημασία που έδωσε στον διάλογο με την κοινωνία, είπε, δεν ήταν απλά ένα σύνθημα. «Τώρα είναι η ώρα, όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο να τα κάνουμε πράξη». Καθοριστικής σημασίας στις επιλογές του, δήλωσε, θα είναι τα μηνύματα από την κοινωνία.

Τόνισε επίσης, πώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας, σημειώνοντας πως μαζί με τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά θέματα για τα οποία γίνεται σχετική προετοιμασία.,

Όπως όλα δείχνουν, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει το χρόνο που έχει στη διάθεση του, πριν προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.

  • Τη σκυτάλη της Προεδρίας θα λάβει επίσημα από τον Νίκο Αναστασιάδη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, αφού πρώτα δώσει τη καθιερωμένη διαβεβαίωση στη Βουλή.

Η διαβεβαίωση των Υπουργών και η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνηση θα γίνει την 1η Μαρτίου.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα χρονικά δεδομένα, αναμένεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν λογικά προς το τέλος της εβδομάδας.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εκφράζοντας την προσδοκία του ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει αποτέλεσμα κατά την ανεπίσημη συνάντησή τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες.

Στις δηλώσεις του, είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει ανεπίσημη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «με απόλυτη σοβαρότητα προσερχόμαστε σε αυτή τη συνάντηση για να δούμε πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν έχει προσδοκίες για τη συνάντηση, είπε «σε κάθε συνάντηση πηγαίνεις με προσδοκίες. Και να είστε βέβαιος ότι από δικής μου πλευράς θα πράξω ό,τι είναι δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, γνωρίζω πάρα πολύ καλά την κατάσταση πραγμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε από δικής μας πλευράς ό,τι είναι δυνατόν».

Κληθείς να σχολιάσει τη θετική ρητορική της Άγκυρας προς την Αθήνα μετά το σεισμό και την επιφυλακτική στάση της ελληνικής πρωτεύουσας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε για ακόμη μια φορά «τη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό αλλά και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μέσα από τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Οποιοδήποτε γεγονός, ακόμη και ο σεισμός, ναι θεωρώ ότι μπορεί να φέρει κοντά τις δύο χώρες».

«Δεν είμαστε ενάντια στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Αθήνα», τόνισε. Εξάλλου, είπε, «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πλήρης εξομάλυνση χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί. Εμείς τί θα επιδιώξουμε; Σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα νέο καλύτερο κλίμα να το αξιοποιήσουμε και σε σχέση με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού».

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Συγχαρητήρια επιστολή Σούνακ στο Νίκο Χριστοδουλίδη: Στήριξη Λονδίνου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: