Τα ψάρια μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε φωτογραφίες! Το τεστ του καθρέφτη και οι διαπιστώσεις των ερευνητών

FILE PHOTO: A Thai woman watches aquariums with Siamese fighting fish. EPA, NARONG SANGNAK




Οι άνθρωποι διακρίνουν εύκολα μεταξύ φωτογραφιών οικείων -συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους- και άγνωστων ανθρώπων, παραπέμποντας σε νοητικές εικόνες προσώπων. Τι γίνεται όμως με τα ψάρια;

Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι τα ψάρια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους από μια φωτογραφία. Η ομάδα ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Masanori Kohda από το Graduate School of Science στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έδειξε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καθοριστικός παράγοντας δεν ήταν να βλέπουν το σώμα τους αλλά το πρόσωπό τους.

Οι άνθρωποι έχουν μια νοητική εικόνα των προσώπων τους και αναγνωρίζουν την αντανάκλαση του καθρέφτη μέσω της αναγνώρισης του εαυτού τους. Ορισμένα ζώα έχουν την ικανότητα «αυτοαναγνώρισης καθρέφτη» (MSR), αλλά οι συνέπειες για την αυτογνωσία παραμένουν αμφιλεγόμενες.

«Τα πιο καθαρά ψάρια, γνωστά στους επιστήμονες ως Labroides dimidiatus , πιθανότατα αναγνωρίζουν τη δική τους εικόνα καθρέφτη χρησιμοποιώντας μια νοητική εικόνα του εαυτού τους συγκρίσιμη με τον άνθρωπο. Τα καθαρότερα ψάρια διατηρούν την καθαριότητα στις δεξαμενές ψαριών καταναλώνοντας παράσιτα και νεκρό δέρμα , χρησιμεύοντας έτσι ως βοηθοί για άλλα είδη ψαριών», είπαν οι ερευνητές.

Τι κάνουν τα ψάρια μπροστά σε έναν καθρέφτη;

Τα ψάρια που δεν είχαν ξαναδεί καθρέφτη επιτέθηκαν συχνά σε φωτογραφίες τόσο των ιδίων όσο και των αγνώστων.

«Αντίθετα, αφού πέρασαν το τεστ του καθρέφτη, η επιθετικότητα εναντίον της δικής τους φωτογραφίας και των σύνθετων φωτογραφιών του προσώπου/του σώματος αγνώστου μειώθηκε, αλλά η επιθετικότητα παρέμεινε προς άγνωστες και σύνθετες φωτογραφίες αγνώστου προσώπου/του σώματος. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα καθαρότερα ψάρια με ικανότητα MSR μπορούν να αναγνωρίσουν τη δική τους εικόνα καθρέφτη με βάση μια νοητική εικόνα του δικού τους προσώπου και όχι συγκρίνοντας τις κινήσεις του σώματος στον καθρέφτη. Αυτή η μελέτη δείχνει πώς τα ζώα αναγνωρίζουν τις αυτοεικόνες »

Σε κάθε καθαρότερο ψάρι παρουσιάστηκαν τέσσερις φωτογραφίες – μια φωτογραφία του εαυτού τους. ένα από ένα άγνωστο καθαρότερο ψάρι ένα δικό τους πρόσωπο στο σώμα μιας άγνωστης καθαρίστριας. και άλλο ένα άγνωστο πρόσωπο καθαρίστριας στο σώμα τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (ΗΠΑ) με τίτλο «Πιο καθαρά ψάρια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε έναν καθρέφτη μέσω της αναγνώρισης του προσώπου τους όπως οι άνθρωποι».

Είναι ενδιαφέρον ότι τα πιο καθαρά ψάρια δεν επιτέθηκαν στις φωτογραφίες με τα δικά τους πρόσωπα, αλλά επιτέθηκαν σε εκείνα με τα πρόσωπα άγνωστων καθαρότερων ψαριών.

Μαζί αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πιο καθαρό ψάρι καθόρισε ποιος ήταν στη φωτογραφία με βάση το πρόσωπο στη φωτογραφία αλλά όχι το σώμα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι.

Για να αναιρεθεί η πιθανότητα ότι τα ψάρια θεωρούσαν τις φωτογραφίες τους ως πολύ στενούς συντρόφους, διεξήχθη μια φωτογραφική δοκιμή σημείωσης. Στα ψάρια παρουσιάστηκε μια φωτογραφία όπου ένα σημάδι παρόμοιο με παράσιτο είχε τοποθετηθεί στο λαιμό τους.

Έξι από τα οκτώ άτομα που είδαν τη φωτογραφία τους με σημάδι από παράσιτο, παρατηρήθηκε ότι τρίβουν το λαιμό τους για να το καθαρίσουν, ανέφεραν οι ερευνητές. Ενώ έδειχναν σε αυτά τα ίδια ψάρια φωτογραφίες τους χωρίς σημάδια παράσιτου ή ενός οικείου καθαρότερου ψαριού με σημάδια από παράσιτο, δεν τους έκανε να τρίψουν το λαιμό τους.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα ψάρια έχουν μια εσωτερική αίσθηση του εαυτού τους. Δεδομένου ότι το ζώο-στόχος είναι ένα ψάρι, αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι σχεδόν όλα τα κοινωνικά σπονδυλωτά έχουν επίσης αυτή την υψηλότερη αίσθηση του εαυτού τους», δήλωσε ο Kohda.

Πηγή: jpost.com

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: