Τα όρια της Εκτελεστικής Εξουσίας: Προσοχή μήπως λειτουργήσει τελικά αντίστροφα προς την αρχική επιδίωξη ο αποκλεισμός των νεοναζί…

FILE PHOTO: Ο καταδικασμένος εγκληματίας πρώην βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατά τη διάρκεια της δίκης της οργάνωσης, στο Εφετείο Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΝΤΙΑΝΗ

Πολύ δύσκολα θα βρεθεί πιο αποκρουστικό πρόσωπο στην σύγχρονη Ελλάδα από τον αρχηγό του διάδοχου σχήματος της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό τουλάχιστον θα συμφωνήσουν σχεδόν όλοι ανεξαρτήτως του πως ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό κόσμο ή την έννοια του ηθικού.

Η αντιπάθεια απέναντι στο πρόσωπο αλλά κυρίως απέναντι στις ιδέες που ο εν λόγω πολιτικός χώρος εκπροσωπεί είναι καθολική ακόμα και για ένα έθνος που ιστορικά λατρεύει να διαφωνεί.

Παρόλα αυτά η συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση καθόδου στις επερχόμενες εκλογές των νοσταλγών του φυλετισμού εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την φύση και ποιότητα του πολιτικού συστήματος.

Μια πρώτη παρατήρηση θα ήταν η προχειρότητα αλλά και ο τυχοδιωκτισμός  με την οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και το πολιτικό σύστημα εν γένει χειρίζονται το θέμα. Η απαγόρευση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές ενός πολιτικού φορέα δεν μπορεί να γίνεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές αφού αυτό de facto νοθεύει την λαϊκή βούληση.

  • Ακόμα χειρότερο όμως είναι το αναντίρρητο γεγονός πως η κυοφορούμενη απαγόρευση αποτελεί αποτέλεσμα ορθολογικής εκλογικής στρατηγικής, εξού και ο χαρακτηρισμός τυχοδιωκτισμός.

Η σημαντική πιθανότητα εκλογής των νέο-φασιστών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί για το πολιτικό σύστημα όχι πηγή ηθικής αγανάκτησης αλλά πρόβλημα του πλέον χυδαίου ωφελιμιστικού υπολογισμού αφού μια εξακομματική Βουλή δυσκολεύει την επιδίωξη αυτοδυναμίας.

Αντιμετωπίζουμε το ηθικό παράδοξο δηλαδή να υιοθετείται μια βαθιά αντί-δημοκρατική πρακτική όχι στα πλαίσια μιας συγκροτημένης προσπάθειας προστασίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και των αξιών που αυτή πρεσβεύει αλλά ως προϊόν κομματικών συσχετισμών και κομματικών επιδιώξεων.

Είναι τα αποτελέσματα μετρήσεων της κοινής γνώμης αυτό το οποίο υπαγορεύει τις κινήσεις του πολιτικού συστήματος και όχι η θεσμική κανονικότητα. Αυτή η οφθαλμοφανής έλλειψη θεσμικής συνέχειας, η ad hoc λήψη αποφάσεων με βάση τις περιστάσεις καταδεικνύουν το θεσμικό έλλειμμα της πατρίδας μας αλλά και την ανικανότητα συνέχειας στην άσκηση δημόσιας πολιτικής.

Αν δε κάποιος αμφιβάλει για την λογική ορθότητα της θέσης μας ας αναρωτηθεί γιατί αυτή η συζήτηση ανακινήθηκε τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Όμως υπάρχει και ακόμα μια πτυχή η οποία αξίζει ανάλυσης. Ο οφθαλμοφανής κυνισμός με τον οποίο το πολιτικό σύστημα χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα ίσως λειτουργήσει τελικά αντίστροφα προς την αρχική επιδίωξη.

  • Πέρα από την αυτονόητη υιοθέτηση του ρόλου του θύματος ή ‘μάρτυρα’ από τον αυτό-παρουσιαζόμενο ως αντί-συστημικό χώρο του φυλετισμού υπάρχει ο κίνδυνος ένα μέρος της κοινωνίας να εκλάβει την έλλειψη θεσμικής αντιμετώπισης του θέματος  ως κανονικότητα.

Να εμπεδωθεί δηλαδή σε μέρος της κοινωνίας ότι η από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας ad hoc διαχείριση με όρους κομματικού συμφέροντος  είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Η ενίσχυση της αποδοχής του πολιτικού κυνισμού, η άποψη δηλαδή ότι η δύναμη παράγει δίκαιο, θα αποτελέσει μελλοντικά μεγαλύτερο πρόβλημα αφού η φιλελεύθερη Δημοκρατία βασίζεται ακριβώς στην επικράτηση της παραδοχής ότι πηγή της εξουσίας είναι το Δίκαιο άρα ακόμα και η εκτελεστική εξουσία πρέπει να λειτουργεί σε  πλαίσια θεσμικά και ηθικά.

Οποιαδήποτε παραχώρηση στον πολιτικό κυνισμό υποσκάπτει την νομιμότητα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και ίσως αυτό να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα μελλοντικά σε σχέση με ότι πρόβλημα μπορεί ο Κασιδιάρης και η ‘παρέα’ του να προκαλέσουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο έλεγχος της Κύπρου από την Τουρκία περνά μέσα από νέα μορφή: Τι να σκέφτονται άραγε οι ατάραχοι της Λευκωσίας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: