Προειδοποιεί ο Guardian, αλλά κάνει λάθος: Λέει ότι η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα!!!

O βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ




Στον θόρυβο που έχει προκαλέσει η προοπτική καθόδου του κόμματος του ναζί Ηλία Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Guardian, (κείμενο Helena Smith).

Σημειώνεται ειδικότερα ότι επί δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένο στέλεχος του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις φυλακές Δομοκού στην κεντρική Ελλάδα προκειμένου να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του.

Μήνα με τον μήνα, ο πρώην βουλευτής κατακεραύνωνε την αδυναμία  του «διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» να κυβερνήσει τη χώρα σε έναν καταιγισμό ομιλιών γεμάτων μίσος.

Για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube, οι μύδροι που εξαπέλυε ο Κασιδιάρης λειτούργησαν ως ‘σανίδα σωτηρίας’  τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ‘ Έλληνες’, το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για τον ρόλο του στη Χρυσή Αυγή. Και η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει.

Τριάντα μήνες αφότου διαπιστώθηκε ότι η βίαιη νεοφασιστική ομάδα ήταν μια εγκληματική συμμορία που είχε μεταμφιεστεί σε πολιτική οργάνωση – στοχεύοντας μετανάστες, δολοφονώντας έναν Έλληνα ράπερ και χτυπώντας αριστερούς – οι εκκλήσεις του γνωστού για την επιθετικότητά του  Κασιδιάρη προς τους οπαδούς του δεν φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει.

«Αντίθετα φαίνεται να έχουν ενταθεί», σημειώνει ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

«Του δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία να πραγματοποιήσει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των νέων. Είναι ανησυχητικό. Αν οι γενικές εκλογές γίνονταν αύριο, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο», υποστηρίζει.

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα προσέλθει στις κάλπες – και μόνο λίγες ώρες αφότου οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της καθόδου των ‘Ελλήνων’ στις εκλογές, το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει κατά πόσον ο 42χρονος είχε παραβιάσει τους κανονισμούς της φυλακής, οι οποίοι  του δίνουν τη δυνατότητα να έχει επαφή αποκλειστικά και μόνο με τα μέλη της οικογένειάς του και τους  δικηγόρους του. Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Όλο και περισσότερο οι Έλληνες διερωτώνται  πώς ένας διαβόητος τρόφιμος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που στεγάζει μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας, μπόρεσε να παραβιάζει τόσο κατάφωρα τον κώδικα της φυλακής ανεβάζοντας βίντεο στο Twitter, ακόμη και να προεδρεύει συναντήσεων των στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

Οι ενέργειες του Κασιδιάρη, που ήρθαν στο φως για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, έχουν προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2021, καθώς βγήκαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις, η Σοφία Νικολάου, υπεύθυνη της μονάδας καταπολέμησης του εγκλήματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο ζήτησε έρευνα, αλλά έδωσε εντολή να τιμωρηθούν οι φρουροί εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν και υποκινούν τον κρατούμενο.

Στις αρχές του 2022 όμως η Νικολάου αποχώρησε κι  έκτοτε οι παρεμβάσεις του Κασιδιάρη έχουν κλιμακωθεί.

Η τελευταία τροπολογία, που ψηφίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της αρχικής απαγόρευσης, καθιστώντας αδύνατο ακόμη και το ενδεχόμενο ένας συνταξιούχος εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αν και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα είναι αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει τελεσίδικα επί του θέματος.

Οι αντίπαλοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έκανε «πολύ λίγα και πολύ αργά», ενώ οι εκλογές όλο και πλησιάζουν. «Έπρεπε να είχε δράσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της κρίθηκαν ως εγκληματική οργάνωση», τονίζει ο Παπαϊωάννου.

«Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη, ειδικά μεταξύ των δεξιών στη βόρεια Ελλάδα και ήθελε να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια», εξηγεί.

Σε μια χώρα όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν από καιρό εκτός νόμου, η απαγόρευση έχει εγείρει ανησυχίες για τη συνταγματικότητα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και μάλιστα θα λειτουργούσε προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη.

Με τη δημοτικότητα της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Νέας Δημοκρατίας να έχει υποστεί πλήγμα από το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει καταστρέψει το αφήγημά της για αποτελεσματική διακυβέρνηση, τα μικρότερα κόμματα παρουσιάζουν δημοσκοπική άνοδο.

Στα άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, οι ‘Έλληνες’ έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αντισυστημική μανία στον απόηχο μιας καταστροφής που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Εάν το ανώτατο δικαστήριο αρνηθεί να επικυρώσει την απαγόρευση συμμετοχής των υπερεθνικιστών, η δημοτικότητα των ακροδεξιών θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, προειδοποιεί  ο Δημήτρης Μαύρος, υπεύθυνος των δημοσκοπήσεων για την εταιρεία MRB.

«Αυτή τη στιγμή ήδη υπολογίζουμε την εκλογική δύναμη των «Ελλήνων»  μεταξύ 4 και 4,5%», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο του κόμματος των Ελλήνων δυνητικά καθοριστικό στις επερχόμενες εκλογές.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Helena Smith – Its worrying’: Greek election ban on extremist party may be too littletoo late

Γεραπετρίτης για τις δηλώσεις Τζανερίκου: Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταλλαγή, κανένα παζάρεμα-Τα φασιστικά μορφώματα πρέπει να μείνουν εκτός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: