Σάλος από νέα αμφιλεγόμενη γελοιογραφία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo για τον σεισμό στην Τουρκία

Η επίμαχη γελοιογραφία του Charlie Hebdo με λεζάντα: “Σεισμός στην Τουρκία – δεν χρειάζονται πλέον τανκς”.




Το σατιρικό γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo δέχεται και πάλι πυρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή τη φορά για μια γελοιογραφία που εκλαμβάνεται να αντιμετωπίζει σκληρά, περιφρονητικά και δίχως αλληλεγγύη τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Βέβαια, κάποιοι προβάλλουν μια άλλη ερμηνεία για την γελοιογραφία του περιοδικού που είναι στρατευμένο κατά του ισλαμισμού αλλά και του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν.

Η γελοιογραφία του Pierrick Juin που αναρτήθηκε στο Twitter φέρει τη λεζάντα «Σεισμός στην Τουρκία» και δείχνει σωρούς από ερείπια και κτίρια που καταρρέουν, μαζί με μια δεύτερη λεζάντα: «Δεν χρειάζoνται πλέον τανκς».

Πολλοί χρήστες αντέδρασαν με θυμό, λέγοντας ότι η γελοιογραφία αντιμετωπίζει περιφρονητικά, απάνθρωπα ή βάρβαρα την τραγωδία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 17.500 ανθρώπους , αφήνοντας πολλούς περισσότερους άστεγους.

Οι αντιδράσεις στο Twitter, στα τούρκικα, γαλλικά και μερικά στα αγγλικά, κυμαίνονταν από την αποδοκιμασία αυτού που εκλαμβάνεται ως «ρητορική μίσους», «ηλίθιο» και «ρατσιστικό» έως τον χαρακτηρισμό του περιοδικού ως «ντροπή για την ανθρωπότητα» για τη δημοσίευση της γελοιογραφίας.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, διακεκριμένος Ιμάμης, από το Ινστιτούτο Ισλαμικής Έρευνας Yaqeen, των ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter ότι η κοροϊδία του θανάτου χιλιάδων μουσουλμάνων είναι η «αιχμή του πώς η Γαλλία μας έκανε απάνθρωπους με κάθε τρόπο».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αντέδρασε επίσης: “Σύγχρονοι βάρβαροι!” έγραψε στο Twitter. «Πνίγονται στο μίσος και τις μνησικακίες σου».

Πολλοί χρήστες του Twitter, μεταξύ των οποίων τηλεοπτικές προσωπικότητες και influencers άρχισαν να κατακλύζουν την αρχική ανάρτηση με ένα αντίγραφο του Charlie Hebdo γραμμένα σε ρολό χαρτί τουαλέτας, με το ίδιο καλλιτεχνικό ύφος με το περιοδικό.

Σχόλιο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ερντογάν και τις εξαγωγές όπλων της Ευρώπης

Η γελοιογραφία, ωστόσο, σύμφωνα με παρατηρητές που γνωρίζουν την πάγια προκλητική αρθορογραφία – και τις γελοιογρφίες- του περιοδικού, είναι ουσιαστικά ένα σχόλιο για τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, μια περιοχή που αντιστοιχεί στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Αναφέρεται επίσης έμμεσα στις εξαγωγές όπλων της Ευρώπης, γράφει η Deutsche Welle.

Ο μακροχρόνιος δισταγμός της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία ήταν θέμα διεθνούς συζήτησης, αλλά τη δεκαετία του 1990 η χώρα παρείχε εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, με μόνη προϋπόθεση να μην τα πουλήσει ή να τα δώσει σε τρίτους. κόμμα. Η Τουρκία  χρησιμοποίησε αργότερα αυτά τα τανκς σε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2018 κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.


Παρότι το τουρκικό κοινό καταδίκασε το σκίτσο, κάποιοι επέλεξαν να το ερμηνεύσουν εναλλακτικά. Ένα σχόλιο στην τουρκική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Eksi Sozluk κάλεσε τους αναγνώστες να επικεντρωθούν στα θύματα του σεισμού και στην αντιμετώπισή τους.

«Αντί να επικρίνετε κάποιο περιοδικό, επικρίνετε αυτό που συνέβη και αυτό που δεν γίνεται σε σχέση με τον σεισμό. Οι πολίτες μας πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εσείς πάτε και ανοίγετε μια θεματική σελίδα για ένα περιοδικό. Μήπως σκοπεύετε να αλλάξετε την ατζέντα, να κατευθύνετε την οργή προς άλλη κατεύθυνση;».

Φημίζεται για τις προκλητικές του γελοιογραφίες 

Μετά από μια δημοσίευση μιας  καρικατούρας του Μωάμεθ  στο εξώφυλλό του, το έντονα κοσμικό περιοδικό προστέθηκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων της Αλ Κάιντα το 2013.

Τα γραφεία του περιοδικού έγιναν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης το 2015, η οποία σκότωσε 12 άτομα και τραυμάτισε 11. Ο κόσμος συσπειρώθηκε για την ελευθερία του λόγου στην εκστρατεία «Je suis Charlie» που ακολούθησε.

Οι σεισμοί στην Ευρώπη έχουν εμπνεύσει επίσης τους γελοιογράφους του Charlie Hebdo στο παρελθόν.

Το 2016, μια γελοιογραφία με τον τίτλο «Σεισμός ιταλικού στυλ» αναφέρεται  στα θύματα ενός τεράστιου σεισμού στην Ιταλία. Η γελοιογραφία απεικόνιζε θύματα με ραβδώσεις αίματος σαν διάφορα πιάτα ζυμαρικών.

Οι κριτικοί επιτέθηκαν στο περιοδικό λέγοντας «Αυτό δεν είναι σάτιρα», ενώ ένας από τους σκιτσογράφους υπερασπίστηκε την γελοιογραφία ως μαύρο χιούμορ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: