“Πετούν λάσπη στον τοίχο” για να δουν αν θα κολλήσει: Ο Έντι Ζεμενίδης απορρίπτει τις απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον ηγέτης της οργάνωσης HALC, Έντι Ζεμενίδης. Φωτογραφία από το Αρχείο του




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο επικεφαλής της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης HALC, Έντι Ζεμενίδης, που συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ για να ψηφιστεί ο νόμος East Med Act, ο οποίος άλλαξε τα στρατηγικά δεδομένα για την Κύπρο, απορρίπτει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης είναι …”ρωσόφιλος”.

Ως υπουργός Εξωτερικών, λέει ο κ. Ζεμενίδης, ο κ. Χριστοδουλίδης έπαιξε σημαντικότατο ρόλο για να αλλάξουν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε η σχέση αυτή να μετατραπεί σε στρατηγική.

Σημειώνει χαρακτηριστικά:

Με εξαίρεση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη – κανένας άλλος Κύπριος αξιωματούχος, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, δεν είχε τόσο μεγάλο και σημαντικό ρόλο σε αυτή την ιστορική βελτίωση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων”.

Ο ηγέτης της HALC θυμίζει ότι το ΑΚΕΛ είχε ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου νομου, που υποστήριξαν αρχικά ο κ. Μενέντεζ και ο συνάδελφος του Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα).

Σύμφωνα με τον Ζεμενίδη:

Βλέπει -και δίνει φωνή στη σκέψη- την Κύπρο ΟΧΙ ως πρόβλημα, αλλά ως λύση. Και ως κάποιος που γεννήθηκε ακριβώς πριν από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και που μεγαλώνει μια νεαρή οικογένεια σήμερα, έχει τη μοναδική πλεονεκτική θέση όχι μόνο να ξεπεράσει την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο κατά τη βρεφική του ηλικία, αλλά και να την προετοιμάσει για μεγάλες επιτυχίες για τις επόμενες δεκαετίες του.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της HALC στη Hellas Journal ακολουθεί:

  1. Κύριε Ζεμενίδη, έχετε απάντηση σε όσους λένε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι φιλορώσος;

Έχω συμμετάσχει σε (προεκλογικές) εκστρατείες σε πολλά επίπεδα, και αυτή είναι συνήθως η λεγόμενη «ανόητη περίοδος» όπου όσοι είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις «πετούν λάσπη στον τοίχο» για να δουν αν θα κολλήσει.

Αυτό είναι χειρότερο από ανόητο. Αυτά είναι ψέματα. Οι αντίπαλοι του Χριστοδουλίδη θέλουν να επιδοθούν σε τακτικές «κόψε και ράψε» (slash and burn), αλλά δεν είναι ειλικρινείς. 

  1. Δεδομένης της εμπειρίας σας, ποια είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Αναστασιάδη υπήρξε μια ιστορική βελτίωση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και με εξαίρεση την περασμένη χρονιά -όπου διεκδικούσε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας- ο Νίκος Χριστοδουλίδης έπαιξε ρόλο σε κάθε βήμα. Με εξαίρεση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη – κανένας άλλος Κύπριος αξιωματούχος, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, δεν είχε τόσο μεγάλο και σημαντικό ρόλο σε αυτή την ιστορική βελτίωση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων.

  1. Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

Θα μπορούσα να λέω και να λέω για πολύ ώρα. Αλλά ας ξεκινήσουμε με τη συνεχή παρουσία του Νίκου μπροστά στα στελέχη του Κογκρέσου. Τους ενημέρωσε ως διπλωματικός σύμβουλος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου και ως Υπουργός Εξωτερικών. Και πάλι ήταν ο ΜΟΝΟΣ Κύπριος αξιωματούχος που το έκανε. Οι υπόλοιποι απουσίαζαν.

Υπήρξε επίσης μεγάλος υποστηρικτής του East Med Act (και ας θυμηθούμε τις αντιδράσεις άλλων – συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ – για την ψήφισή του) και βοήθησε στην παροχή πληροφοριών στο Κογκρέσο που ανέπτυξε αυτήν τη νομοθεσία.

Μίλησε στο Συνέδριο Πολιτικής της AIPAC δύο φορές – ο μόνος Κύπριος υπουργός που το έκανε ποτέ. Συναντούσε συνεχώς μέλη του Κογκρέσου – συναντήθηκε με τόσους πολλούς νομοθέτες όσο κανείς άλλος αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης.

Κρατούσε ανοιχτή γραμμή και επικοινωνούσε συνεχώς με τα ηγετικά επίπεδα της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Ενημέρωσε περισσότερους ερευνητές από οποιονδήποτε άλλο υπουργό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο υπουργός που συνεργάστηκε με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών -Wess Mitchell- ο οποίος ξεκίνησε μια νέα προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο που αναβάθμισε την Κύπρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών που υπέγραψε τη Δήλωση Πρόθεσης με τον Βοηθό υπουργό Μίτσελ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών που δημιούργησε μια ισχυρή σχέση εργασίας και είχε πολλαπλές επισκέψεις με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Το να παρουσιάζεται κάποιος σε αυτόν τον αγώνα ως πιο φιλοαμερικανός από τον Νίκο δεν είναι πραγματικά αξιόπιστο.

  1. Φαίνεται ότι έχετε εγκαταλείψει την απόφαση σας να μην εμπλακείτε στην εσωτερική κυπριακή ή ελληνική πολιτική και υποστηρίζετε ανοιχτά τον κ. Χριστοδουλίδη. Γιατί;

Έχω δει τον Νίκο στην ώρα δράσης για πάνω από μια δεκαετία και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι το μόνο άτομο που μπορεί να αδράξει ιστορικές ευκαιρίες που βρίσκονται στο τραπέζι για την Κύπρο.

Είναι σεβαστός στο διεθνές μέτωπο – όπως αποδεικνύεται από όλους τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών που τον υποστήριξαν. Μπορεί να ξεκινήσει τρέχοντας στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Βλέπει -και δίνει φωνή στη σκέψη- την Κύπρο ΟΧΙ ως πρόβλημα, αλλά ως λύση. Και ως κάποιος που γεννήθηκε ακριβώς πριν από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και που μεγαλώνει μια νεαρή οικογένεια σήμερα, έχει τη μοναδική πλεονεκτική θέση όχι μόνο να ξεπεράσει την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο κατά τη βρεφική του ηλικία, αλλά και να την προετοιμάσει για μεγάλες επιτυχίες για τις επόμενες δεκαετίες του.

Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η Ομογένεια μας γνωρίζει πολύ καλά τον Νίκο και γνωρίζουμε πόσο καλός συνεργάτης υπήρξε όταν εργαζόταν στην κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι θα είναι ακόμα καλύτερος εταίρος ως Πρόεδρος και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε φανταστικά πράγματα για τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κύπρου και για το μέλλον του νησιού.

Γερουσιαστές προειδοποιούν τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να εξετάσουμε την πώληση των F-16 στην Τουρκία, χωρίς Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: