Ορατός ο κίνδυνος για “βίαιη” διάσπαση του ΔΗΣΥ: Στελέχη υπέρ του Μαυρογιάννη… Ο Αναστασιάδης προειδοποιεί για άλωση της Προεδρίας από το ΑΚΕΛ

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», Λευκωσία 7 Φεβρουαρίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Μιλώντας ενώπιον των 300 περίπου μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τους ευχαρίστησε για τον «δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα που δώσαμε, για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας, για μια ενωμένη Κύπρο, για μια δυνατή οικονομία και για αξιοπρεπείς πολίτες».

«Κι όταν λέμε για αξιοπρέπεια, Η αξιοπρέπεια φαίνεται και στην πράξη με τον τρόπου που αποδέχεσαι ακόμα και την ήττα. Αξιοπρεπείς ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε», πρόσθεσε ο ηττημένος πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι λειτουργεί θεσμικά με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού, αλλά και με πολιτική ευθιξία.

«Για αυτούς τους δύο λόγους και με βάση το άρθρο 17/4 του καταστατικού μας, συγκαλώ παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή ηγεσίας και δηλώνω στο σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξαναζητήσω ανανέωση εντολής», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Όλα τα βλέμματα, λοιπόν, είναι στραμμένα στην Πινδάρου όπου το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα αποφασίσει τι θα πράξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σχετικά με τον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αν και αρχικά θα ήταν παρών στη συνεδρία τελικά δεν θα παραστεί. Διαφωνεί με τα βασικά στελέχη του ΔΗΣΥ και θα υποστηριξει δημόσια τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος διετέλεσε στενός του συνεργάτης.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη συνάντηση που είχαν συναγερμικά στελέχη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφασίστηκε πως το κόμμα έχει ενώπιον του δύο επιλογές. Την ψήφο κατά βούληση με την προϋπόθεση ότι δεν θα αφήσουν να εκλεγεί η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και την στήριξη Χριστοδουλίδη με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει επίσημα ο ΔΗΣΥ, με επικρατέστερη αυτή της ψήφου κατά συνείδηση.

Συνεννόηση για ψήφο κατά συνείδηση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, υπήρξε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται σε γραπτό κείμενο που διάβασε κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Νεοφύτου εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μέλη του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους φώναζαν «είμαστε μαζί σου», «όχι στους αποστάτες» και άλλα συνθήματα

Ένταση δημιουργήθηκε έξω από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, όταν κάποια στιγμή εξήλθε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αποδοκιμάστηκε και γιουχαΐστηκε από μέλη του ΔΗΣΥ που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα.

Ο κ. Προδρόμου είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τον αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στη συνέχεια, συγκεκριμένα άτομα επιτέθηκαν φραστικά σε δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο καλύπτοντας τις εξελίξεις του Πολιτικού Γραφείου.

Τη Δευτέρα ο ΔΗΣΥ πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και ακολούθησε συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά την διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διάβασε ανακοίνωση η οποία είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για κατά βούληση ψήφο με τον ΔΗΣΥ ωστόσο να βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Επικρατέστερα σενάρια, η κατά συνείδηση ψήφος ή στήριξη στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Επισήμως ωστόσο αφήνονται ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τις συσκέψεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με συναγερμικά στελέχη της ηγεσίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κατεύθυνση που υπεδειξε ο ίδιος ήταν ψήφο κατά βούληση, με σαφή προσανατολισμό προς Νίκο Χριστοδουλίδη χωρίς την επίσημη συμμετοχη του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανακοπεί ο δρόμος για την άνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμα απόφαση πολιτικού γραφείου και αφού έχει διαβαστεί από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ μια συνεννόηση που υπήρξε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ψήφο κατά συνείδηση.

Ο κ. Φαίδωνος πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση που έχει μέχρι στιγμής διεξαχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν ανέβει στο βήμα τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη και της αποστασίας. Είπε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί μία ή δύο αντίθετες απόψεις και οι υπόλοιπες είναι κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ υπάρχουν και αρκετές φωνές, όπως είπε, υπέρ της στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ακόμη και αυτοί που τοποθετούνται υπέρ της κατά συνείδησης ψήφου, πρόσθεσε, δηλώνουν κατά της αποστασία και κατά των αποστατών.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα ήταν προτιμότερο η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου να ήταν ανοιχτή ώστε να γίνει καλύτερα η πλειοψηφία που διαμορφώνεται στο θέμα Μαυρογιάννης ή Χριστοδουλίδη.

  • Tην στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών αποφάσισε το Νέο Κύμα και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
  • Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, οι λόγοι της απόφασης του Νέου Κύματος είναι το κοινό πρόγραμμα και οι θέσεις στο Κυπριακό και για τη διαφθορά.

Ο ηττημένος Αβέρωφ αρνείται να παραιτηθεί από την Προεδρία του ΔΗΣΥ, καλεί Εκλογική Συνέλευση: Το Π.Γ. πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: