Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, λέει ο Ολάντ, καταλαβαίνει μόνο από ισχύ και βία: Αν Τουρκία ή Κίνα γίνουν μεσολαβητές, θα είναι ανησυχητικό…

File photo: Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Εμανουέλ Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος αναλάμβανε τα προεδρικά καθήκοντα από τον απερχόμενο Ολάντ. EPA/Francois Mori / POOL




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας «ριζοσπαστικά ορθολογικός» ηγέτης που στοιχηματίζει στο ότι οι δυτικές χώρες θα κουραστούν να στηρίζουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν σε ένα τέλος της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα είναι ευνοϊκό για τη Ρωσία, δήλωσε στο POLITICO ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ, ο οποίος υπηρέτησε από το 2012 έως το 2017 στο Ελιζέ, έχει αρκετή εμπειρία από πρώτο χέρι με τον Πούτιν.

Ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ηγέτη, μαζί με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπό τη λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία από τη Μόσχα και την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Αλλά αυτές οι προσπάθειες για διάλογο αποδείχθηκαν άκαρπες, εκθέτοντας τον Πούτιν ως έναν ηγέτη που καταλαβαίνει μόνο από ισχύ και ο οποίος αγνόησε όλες τις μεταγενέστερες απόπειρες συνομιλιών – συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης ατομικής προσπάθειας με επικεφαλής τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στο γραφείο του στο Παρίσι.

«Είναι [ο Πούτιν] ένα ριζοσπαστικά ορθολογικό άτομο ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, όπως θέλετε», είπε ο πρώην Γάλλος ηγέτης, όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση πέρα ​​από την Ουκρανία.

«Έχει το δικό του σκεπτικό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία. Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο την δύναμη ισχύος που μπορούμε να στήσουμε εναντίον του».

Ενόψει της επετείου ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ολάντ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει «να εδραιώσει τα κέρδη του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα κουραστεί και ότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση έτσι ώστε να αναδείξουν σε αυτό το στάδιο την προοπτική μιας διαπραγμάτευσης».

  • Αλλά σε αντίθεση με όταν ήταν στην εξουσία και το Παρίσι και το Βερολίνο ηγούνταν των συνομιλιών με τον Πούτιν, αυτή τη φορά η δουλειά της διαμεσολάβησης είναι πιθανό να πέσει στην Τουρκία ή την Κίνα — «που δεν θα είναι καθησυχαστικό για κανέναν», είπε ο Ολάντ.

Ο Μακρόν, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας του Ολάντ πριν εγκαταλείψει την κυβέρνησή του και συνεχίσει για να κερδίσει την προεδρία το 2017, έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη διπλωματία με τη Ρωσία, πραγματοποιώντας πολλές κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πούτιν τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. .

  • Ωστόσο, η προσέγγιση δεν έφερε σαφή αποτελέσματα, προκαλώντας κριτική από την Ουκρανία και τους Ανατολικοευρωπαίους, οι οποίοι επίσης αντιτάχθηκαν στον Μακρόν λέγοντας ότι η Ρωσία θα απαιτήσει «εγγυήσεις ασφαλείας» μετά το τέλος του πολέμου. 

Ο Ολάντ δεν εγκρίνει την προσέγγιση του διαδόχου του έναντι του Πούτιν. Ήταν λογικό να μιλήσουμε με τον Πούτιν πριν από την εισβολή για να «του στερήσουμε οποιαδήποτε επιχειρήματα ή προφάσεις», είπε. Αλλά μετά από μια «σύντομη περίοδο αβεβαιότητας» μετά την εισβολή, «το ζήτημα [σχετικά με τη χρησιμότητα του διαλόγου] δυστυχώς απέτυχε».

Η απογοήτευση από την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας, ή η έλλειψή της, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ενίσχυσε τα επιχειρήματα ότι η ισχύς στην Ευρώπη κινείται προς τα ανατολικά στα χέρια χωρών όπως η Πολωνία, οι οποίες ήταν πιο ειλικρινείς στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Όμως ο Ολάντ δεν πείθεται. «Αυτές οι χώρες, ουσιαστικά η Βαλτική, οι Σκανδιναβοί, είναι ουσιαστικά συνδεδεμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπουν την αμερικανική προστασία ως ασπίδα».

«Μέχρι σήμερα», συνέχισε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δείξει «υποδειγματική αλληλεγγύη και ανταποκρίθηκε τέλεια στον ρόλο του στη διατλαντική συμμαχία. Αλλά αύριο, με έναν διαφορετικό Αμερικανό πρόεδρο και ένα πιο απομονωτικό Κογκρέσο, ή τουλάχιστον λιγότερο πρόθυμες για δαπάνες, θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια στάση;».

«Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά σε αρχές και πολιτικές αξίες. Δεν πρέπει να αποκλίνουμε από αυτές, αλλά η εταιρική σχέση μπορεί επίσης να προσφέρει πολύτιμες και σταθερές εγγυήσεις ασφάλειας», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Με πληροφορίες από POLITICO

Σφοδρές μάχες γύρω από το Μπαχμούτ: Oι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι περικύκλωσαν την Ουκρανική πόλη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: