Ο γερουσιαστής Μενέντεζ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν συμφωνούν απόλυτα: Η Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικός, ενεργειακός και οικονομικός κόμβος για όλη την περιοχή

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μιλάει κατά τη διάρκεια του 1ου Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αλεξανδρούπολη

Το 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia and Thrace Forum), που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη το Ολυμπία Φόρουμ (Olympia Forum) σε συνεργασία με την ιστοσελίδα μας, Hellas Journal, με τον δήμο Αλεξανδρούπολης και το Energizing Greece στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το συνέδριο αυτό θα γίνει θεσμός και ήδη ανακοινώθηκε το δεύτερο, στις 24 Φεβρουαρίου του 2024, το οποίο φιλοδοξούμε να μεγαλώσει και να αντρωθεί διότι, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, η Αλεξανδρούπολη θα αναδειχθεί στον απόλυτο στρατηγικό, ενεργειακό και οικονομικό κόμβο για όλη την περιοχή.

Το υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης, ο Άντονι Μπλίνκεν, το επανέλαβε με ακόμα πιο ισχυρό τρόπο ο πρώην πρέσβης στην Ελλάδα και πλέον υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ για να ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αυτός ο μεγάλος φιλέλληνας, που υπογράμμισε μιλώντας στους συνέδρους από την Ουάσιγκτον την αξία της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερη περιοχής.

  • Ο γερουσιαστής μίλησε για κρίσιμο ρόλο της πόλης, που, όπως είπε, λειτουργεί «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Στο συνέδριο αυτό όλα ήταν γύρω από την θρακική πόλη, η οποία εξελίσσεται και αναπτύσσεται για να ανταπεξέλθει στο ρόλο που καλείται να παίξει. Ένα ρόλο που της τον επεφύλαξαν πρώτοι οι Αμερικανοί για να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης υποστηρίχθηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα και παρά τα κάποια «μουρμουρητά» του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη αυτή συνεχίζεται διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και ειδικά της συγκεκριμένης περιοχής. Η Αλεξανδρούπολη εξασφαλίζει και τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής, η οποία καλείται να προσφέρει και οικονομικά στην πόλη και να μην εκμεταλλεύεται μόνο τη στρατηγική της θέση στον ψυχρό πόλεμο μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

Οι Ρώσοι κατάλαβαν πρώτοι την αξία της πόλης και έστειλαν δικούς τους ανθρώπους για να παίξουν το ρωσικό στρατηγικό παιγνίδι. Ήταν τότε που έκαναν παρέμβαση οι Αμερικανοί και αποφάσισαν να μην χάσουν την Αλεξανδρούπολη.

Πλέον οι Ρώσοι …αραίωσαν και επιβλήθηκαν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κάνει αρκετές επενδύσεις, η αξία των οποίων θα φανεί στο σύντομο μέλλον. Έχουν σχέδια τα οποία είναι στο στάδιο της υλοποίησης. Αλλά πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι είναι ανάγκη να προσφέρουν και στην τοπική κοινωνία όχι μόνο στους εξ Αθηνών πλούσιους επιχειρηματίες.

Ο κ. Μεντέντεζ εντάσσει την πόλη στο δικό του σχέδιο για τον East Med, στον οποίο επιμένει, παρά το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κάνει λαδιές στο συγκεκριμένο «πρότζεκτ».

Ο γερουσιαστής είναι επίμονος άνθρωπος και θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη ενότητας όλων των υγιών δυνάμεων, εκτός της Τουρκίας, η οποία παίζει και στο θέμα αυτό το παιγνίδι της Ρωσίας.

  • Ο Ερντογάν έλπιζε ότι η επικράτηση της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη θα εξυπηρετούσε και τα δικά του συμφέροντα, αλλά ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης έχασε και εδώ το τρένο.

Θυμάμαι ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της προσπάθειας του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέρι Πάιατ ήταν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα είναι σίγουρα υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Δεν πιστεύεται ότι θα νικήσει αλλά θα ήθελαν πολλοί εκ των υποψηφίων να τον δουν υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Τότε, ο κ. Πομπέο, αποδέχθηκε τις εισηγήσεις του Αμερικανού πρέσβη και τις προώθησε στο ανώτατο επίπεδο. Μετά από έξι χρόνια, τα πράγματα προχωρούν σε όλα τα επίπεδα: το στρατηγικό, το ενεργειακό και το οικονομικό.

Αρωγός στην αμερικανική προσπάθεια είναι και ο σημερινός πρέσβης, ο Ελληνοαμερικανός Τζόρτζ Τσούνης και όλα τα στελέχη της Πρεσβείας.

Όπως σημείωσε χθες η ιστοσελίδα μας, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι έχει μιλήσει με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ (Jennifer Granholm) για συγκεκριμένα σχέδια που θα συμβάλλουν προς την ενίσχυση της στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής.

Δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει ν’ ασκεί πίεση ώστε να διασφαλίσει πως υπάρχουν σχέδια σε εφαρμογή, «προσπάθειες που θα ωφελήσουν την ασφάλεια καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης,λέει συχνά-πυκνά ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανένα στην Αμερική. Η Ομογένεια πρέπει να επιλέγει να υποστηρίζει προεδρικούς υποψήφιους ανάλογα με τις θέσεις τους για τα ελληνικά εθνικά θέματα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αν και υπερσυντηρητικός, έχει υποστηρίξει με σθένος την Ελλάδα και την Κύπρο…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ήρθε, είδε, επιβεβαίωσε και απήλθε ο Άντονι Μπλίνκεν: Ισχυρότατη η στρατηγική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία που γίνεται Ιράν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: