Ο ανυπέρβλητος Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ήταν 400 χρόνια μπροστά από τον Αϊνστάιν [εικόνα]

Ένα gif από τους ερευνητές που δείχνει τα σωματίδια να σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο στο πείραμα του Ντα Βίντσι.(Πηγή εικόνας: Caltech)




Σκίτσα που βρέθηκαν μέσα στα σκίτσα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, δείχνουν ότι είχε ήδη κατανοήσει την ουσία της «Αρχής της Ισοδυναμίας» του Αϊνστάιν του 1907 αιώνες πριν από τον φυσικό.

Τα σκίτσα του ντα Βίντσι, τα οποία είχαν ξεχαστεί για δεκαετίες, δείχνουν τρίγωνα που σχηματίζονται από σωματίδια που μοιάζουν με άμμο που ξεχύνονται από ένα βάζο. Αυτοί οι κόκκοι που πέφτουν απεικόνιζαν πειράματα για να δείξουν ότι η βαρύτητα ήταν μια μορφή επιτάχυνσης περισσότερα από 400 χρόνια πριν το κάνει ο Αϊνστάιν, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατύπωσε για πρώτη φορά την αρχή της ισοδυναμίας, ότι δηλαδή η εμπειρία της επιτάχυνσης από τη βαρύτητα και της επιτάχυνσης σε σχέση με ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς δεν διακρίνονται, το 1907.

Για να το κάνει, ο Αϊνστάιν επέκτεινε τις ιδέες από την ανακάλυψη του Ισαάκ Νεύτωνα το 1687. Τον παγκόσμιο νόμο της βαρυτικής έλξης (ο οποίος δηλώνει ότι κάθε αντικείμενο στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο με μια δύναμη συνδεδεμένη με τις μάζες τους και αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης που τις χωρίζει) και τη δήλωση του Galileo Galilei το 1604, για τον νόμο της ελεύθερης πτώσης (που δηλώνει ότι χωρίς αντίσταση αέρα, όλες οι μάζες πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση).

«Δεν ξέρουμε αν ο ντα Βίντσι έκανε περαιτέρω πειράματα ή αν διερεύνησε αυτά τα ερώτημα πιο βαθιά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mory Gharib, καθηγητής αεροναυπηγικής και ιατρικής μηχανικής στο Caltech, σε μια δήλωση. «Αλλά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο – στις αρχές του 1500 – δείχνει πόσο μπροστά ήταν η σκέψη του.», συμπλήρωσε.

Τα σκίτσα από τα σημειωματάρια του ντα Βίντσι που δείχνουν το πείραμά του με πτώση σωματιδίων.(Πηγή εικόνας: Caltech)

Πολυτάλαντος και πολυεπιστήμονας

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εφευρέτης, ανατόμος, μηχανικός και επιστήμονας. Πρωτίστως αυτοεκπαιδευμένος, γέμισε δεκάδες μυστικά τετράδια με φανταστικές εφευρέσεις και ανατομικές παρατηρήσεις. Μαζί με λεπτομερή σχέδια ανθρώπινης ανατομίας, τα σημειωματάρια του περιέχουν σχέδια για ποδήλατα, ελικόπτερα, τανκς και αεροπλάνα. Από τις περισσότερες από 13.000 σελίδες αυτών των σκίτσων που συγκεντρώθηκαν αργότερα σε κώδικες, έχουν διασωθεί λιγότερο από το ένα τρίτο.

Ο Gharib κοιτούσε τα ψηφιοποιημένα αντίγραφα αυτών των σημειωματάριων για να συζητήσει τις μελέτες του da Vinci για τη δυναμική ροής με τους μαθητές του, όταν παρατήρησε τα σκίτσα στις σελίδες του Codex Arundel – ένα σημειωματάριο που χρονολογείται μεταξύ 1480 και 1518. Εκεί είδε τα τρίγωνα που σχηματίζονται από σωματίδια που χύνονταν από κινούμενα βάζα, τα οποία συνοδεύονταν από μια ενδιαφέρουσα φράση γραμμένη με τον καθρέφτη του ντα Βίντσι.

Τα σκίτσα από τα σημειωματάρια του ντα Βίντσι που δείχνουν το πείραμά του με πτώση σωματιδίων.

«Αυτό που τράβηξε το μάτι μου ήταν όταν έγραψε το «Equatione di Moti» [που μεταφράστηκε από τους ερευνητές ως «ισοδυναμία κινήσεων»] στην υποτείνουσα ενός από τα σκιαγραφημένα τρίγωνά του – αυτό που ήταν ένα ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο», είπε ο Gharib. «Με ενδιέφερε να δω τι εννοούσε ο Λεονάρντο με αυτή τη φράση».

Ο Gharib και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι ο ντα Βίντσι περιέγραφε νερό ή άμμο που πετούσε από μια στάμνα καθώς κινούνταν σε μια ευθεία διαδρομή παράλληλη με το έδαφος. Οι σημειώσεις του ντα Βίντσι καθιστούν σαφές ότι ήξερε ότι τα σωματίδια θα επιταχύνονταν προς τα κάτω και ότι μόλις έφευγαν από τη στάμνα, αυτή η επιτάχυνση προκλήθηκε μόνο από τη βαρύτητα.

Εάν η στάμνα κινούνταν με σταθερό ρυθμό, η γραμμή που διαγράφουν τα σωματίδια που πέφτουν θα ήταν κάθετη, συλλογίστηκε ο ντα Βίντσι, αλλά αν επιταχύνονταν με σταθερό ρυθμό, τότε τα σωματίδια σχηματίζουν μια ευθεία αλλά λοξή γραμμή που σχηματίζει την πλευρά της υποτείνουσας ενός τρίγωνο.

Στην πραγματικότητα, ο ντα Βίντσι παρατήρησε, πως εάν η κανάτα επιταχύνει για να απελευθερώσει τις σταλαγματιές με τον ίδιο ρυθμό που τις επιταχύνει η βαρύτητα προς το έδαφος, εντοπίζεται ένα ισόπλευρο τρίγωνο – ο πρώτος υπαινιγμός της αρχής της ισοδυναμίας.

Ο Ντα Βίντσι προσπάθησε να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του σε μια εξίσωση, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Εκτελώντας μια προσομοίωση του πειράματός του, οι ερευνητές βρήκαν πού απέτυχε.

«Αυτό που είδαμε είναι ότι ο Λεονάρντο πάλεψε με αυτό, αλλά το μοντελοποίησε καθώς η απόσταση του αντικειμένου που πέφτει [από το σημείο πτώσης του αντικειμένου] ήταν ανάλογη με το 2 προς τη δύναμη t [με το t να αντιπροσωπεύει το χρόνο] αντί ανάλογη του t στο τετράγωνο», συν-

Ο συγγραφέας Chris Roh , καθηγητής βιολογικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε στη δήλωση. «Είναι λάθος, αλλά αργότερα ανακαλύψαμε ότι χρησιμοποίησε αυτό το είδος λανθασμένης εξίσωσης με τον σωστό τρόπο».

Με πληροφορίες από caltech.edu και livescience

«Οι εξωγήινοι έρχονται ειρηνικά – Θανάσιμο λάθος των ΗΠΑ η κατάρριψη UFO»: H εξωφρενική θεωρία του Γιούρι Γκέλερ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: