«Μαγικά μανιτάρια» και ecstasy κατά κατάθλιψης και ψυχικών διαταραχών: Ευρωβουλευτές ζητoύν επαναστατικές αλλαγές στην ιατρική χρήση απαγορευμένων ουσιών

Photo by Lum3n via Pexels




Η Ευρώπη μένει πίσω όσον αφορά την εξέταση των δυνατοτήτων των ψυχεδελικών ουσιών για τη θεραπεία διαταραχών της ψυχικής υγείας και είναι καιρός ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να δράσει.

Αυτή είναι η έκκληση που απευθύνει διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών σε επιστολή που εστάλη την Πέμπτη προς τον επικεφαλής του EMA, Emer Cooke, και περιήλθε σε γνώση του POLITICO.

Το ιατρικό ενδιαφέρον για την υποβοηθούμενη από ψυχεδελικές ουσίες θεραπεία γνωρίζει νέα άνθηση καθώς ερευνητές εξετάζουν τη χρήση φαρμάκων όπως το MDMA (είναι η ουσία του ecstasy) για τη θεραπεία της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD) και της ψιλοκυβίνης -εδώ είναι τα λεγόμενα «μαγικά» μανιτάρια– ως μέσο αντιμετώπισης της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης και των διαταραχών απο τη χρήσης αλκοόλ, μεταξύ άλλων.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν σημειωθεί σημαντικές ρυθμιστικές πρόοδοι προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου, οι εξουσιοδοτημένοι ψυχίατροι θα μπορούν να συνταγογραφούν θεραπείες με βάση το MDMA και την ψιλοκυβίνη για τη θεραπεία της PTSD και της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης αντίστοιχα.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την έλλειψη παρόμοιας προόδου στην ΕΕ, η οποία δημιουργεί ένα μειονέκτημα για εκατομμύρια Ευρωπαίους που πλήττονται από παθήσεις ψυχικής υγείας και διαταραχές από χρήση ουσιών», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Cooke, η οποία υπογράφεται από έξι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ να «διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο» στο θέμα, απαριθμώντας μια σειρά από προκλήσεις και ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν υιοθετηθούν οι ψυχεδελικές θεραπείες στην Ευρώπη, όπως η καλύτερη κατανόηση των κινδύνων τους σε σύγκριση με άλλες φάρμακα για παρόμοιες καταστάσεις.

Υπάρχει “σαφώς μια δυναμική” για τα ψυχεδελικά μεταξύ των συναδέλφων βουλευτών, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Cerdas στο POLITICO. «Τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει από το ερευνητικό σκέλος μέρος είναι πολύ ενθαρρυντικά», είπε.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του Thirstrup, εξέθεσε την άποψή της για τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε τα ψυχεδελικά να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή στην Ευρώπη, σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet . Οι συντάκτες του σχολίου σημειώνουν ότι ο EMA ενημερώνει τακτικά τις κατευθυντήριες οδηγίες του και αναθεωρεί εκείνη για την κλινική διερεύνηση των φαρμακευτικών προϊόντων για την κατάθλιψη.

Τον Νοέμβριο, η επιστημονική ανώτερη ειδικός για την ψυχιατρική και την ψυχική υγεία του EMA, Florence Butlen-Ducuing, δήλωσε ότι “τα ψυχεδελικά είναι ένα από τα θέματα που θέλουμε να συμπεριλάβουμε τώρα στις οδηγίες” του Οργανισμού.

Εμπόδια

Όμως, για τους νομοθέτες, υπάρχει ένα άλλο βασικό εμπόδιο: ψυχεδελικές ουσίες όπως το MDMA, η ψιλοκυβίνη και το LSD ταξινομούνται από τα Ηνωμένα Έθνη ως φάρμακα του «Προγράμματος 1».

Πρόκειται για μία ονομασία που περιγράφει ουσίες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο κατάχρησης, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και έχουν -σύμφωνα με την έως τούδε ιατρική παραδοχή- «πολύ μικρή ή καθόλου θεραπευτική αξία».

Στην ίδια κατηγοριοποίηση των Ηνωμένων αναφέρεται επίσης ότι οι ουσίες αυτές απαιτούν πολύ αυστηρό έλεγχο και η χρήση τους απαγορεύεται εκτός και αν αμιγώς αφορά επιστημονικούς ή περιορισμένους ιατρικούς σκοπούς.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», γράφουν οι ίδιοι ευρωβουλευτές σε δεύτερη επιστολή τους: «Πιστεύουμε ότι το διεθνές σύστημα προγραμματισμού φαρμάκων πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να διασφαλιστεί ότι οι ψυχεδελικές ουσίες με ισχυρές ιατρικές δυνατότητες θα πρέπει να γίνουν πιο προσιτές σε επιστήμονες και ασθενείς προτού εγκριθούν από ρυθμιστικές αρχές όπως ο EMA και ο FDA», αναφέρει η επιστολή.

Οι νομοθέτες πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Politico

Ο ανυπέρβλητος Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ήταν 400 χρόνια μπροστά από τον Αϊνστάιν [εικόνα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: