Καταπέλτης ο Μπόρις Τζόνσον κατά όσων αρνούνται αεροσκάφη στην Ουκρανία: Τα ίδια λέγατε για πυραύλους και τανκς – χάνουμε χρόνο

FILE PHOTO: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο στις 24 Αυγούστου. EPA, SERGEY DOLZHENKO




O πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον άσκησε πίεση στον Ρίσι Σουνάκ να ανακαλέσει την απόφασή του να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους δυτικούς ηγέτες να «δώσουν στους Ουκρανούς αυτό που χρειάζονται» για να ενισχύσουν περαιτέρω τις πιθανότητές τους να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή.

  • Παρά την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μαχητικά αεροσκάφη, η Ντάουνινγκ Στριτ  επέμεινε ότι δεν είναι «πρακτικό» να δοθούν αεροσκάφη Typhoons ή F-35.

Υποστηρίζεται ότι η εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας στα «εξαιρετικά εξελιγμένα» αεροσκάφη θα διαρκούσε πολύ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αποστολής των αμερικανικών αεροσκαφών F-16, όπως και άλλοι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο  Τζόνσον αποδοκίμασε την απόφαση της Βρετανίας και των ΗΠΑ να μην παράσχουν αεροπορική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς απέρριψε την άποψη ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Μιλώντας στο Fox News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε: «Κάθε φορά που λέμε ότι θα είναι λάθος να δίνουμε το ένα και το άλλο είδος όπλου, καταλήγουμε να το κάνουμε και καταλήγει να είναι το σωστό για Ουκρανία.’

Ο πρώην πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι του είχαν πει πως ήταν «λανθασμένη ιδέα» να παρασχεθούν στην Ουκρανία αντιαρματικοί πύραυλοι όταν ήταν πρωθυπουργός.

«Στην πραγματικότητα ήταν απαραίτητοι και οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ τους έδωσαν επίσης τα Javelins», πρόσθεσε.

«Ήταν απαραίτητοι σε αυτές τις μάχες για να απωθήσουν τα ρωσικά τανκς.

«Οι άνθρωποι έλεγαν ότι δεν πρέπει να δώσουμε τις HIMARS, θυμάμαι ότι είχα επιχειρήματα για τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, το MLRS – στην πραγματικότητα αποδείχτηκαν ανεκτίμητα για τους Ουκρανούς.

«Το ίδιο με τα τανκς, το ίδιο είπαμε και για τα τανκς. Το μόνο που λέω είναι, εξοικονομήστε χρόνο, εξοικονομήστε χρήματα, σώστε ζωές, δώστε στους Ουκρανούς αυτό που χρειάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Κάντε αυτό το πράγμα, ξεχάστε τον Πούτιν, πηγαίνετε για οικονομική σταθερότητα, μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία».

Ο  Τζόνσον απέρριψε επίσης τους φόβους ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε να οδηγήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ακολουθήσει την απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Αυτό θέλει να σκέφτεστε [ο Πούτιν]. Θα σας πω γιατί δεν πρόκειται να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να συμβεί γιατί θα έχανε αμέσως τους Κινέζους, θα έχανε όλη του την υποστήριξή του από τους  ψηφοφόρους – από τους Ινδούς, τους Αφρικανούς της υποσαχάριας Αφρικής, τα κράτη του Κόλπου, τους ανθρώπους που τον στηρίζουν πάρα πολύ.

«Θα τρομοκρατούσε απόλυτα τον ίδιο του τον πληθυσμό που ανησυχεί για αντίποινα.

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, λέει ο Ολάντ, καταλαβαίνει μόνο από ισχύ και βία: Αν Τουρκία ή Κίνα γίνουν μεσολαβητές, θα είναι ανησυχητικό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: