Η ρωσική εισβολή όπως την έζησαν οι ηγέτες: Οργή, ρίγος, ανησυχία και χοντρές βρισιές του Τζόνσον κατά Πούτιν

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Russian Olympic and Paralympic athletes during a state awards ceremony for Russian medal winners of the Beijing 2022 Olympic Winter Games at the Kremlin in Moscow, Russia, 26 April 2022 EPA, YURI KOCHETKOV




Τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε μία σειρά κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών η κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία, έναν χρόνο πριν, συγκέντρωσε σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ η Washington Post.

Οι περισσότερες από τις συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα, αλλά ορισμένες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, έγιναν το καλοκαίρι.

Ακολουθούν, κάποιες συντετμημένες, μερικές από τις γλαφυρές περιγραφές των ηγετών.

KAJA KALLAS, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

Είπα στους υπουργούς μου: «Παρακαλώ κρατήστε τα τηλέφωνά σας ανοιχτά, γιατί θα έχουμε μια κυβερνητική συνεδρίαση, γιατί ο πόλεμος θα ξεκινήσει.» Πήγα για ύπνο ελπίζοντας ότι δεν θα λάβω αυτό το τηλεφώνημα. Οτι δεν θα λάβω αυτό το μήνυμα.

ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΑΤΟ

Εκείνο το βράδυ, ξέραμε τι επρόκειτο να συμβεί. Η μόνη αβεβαιότητα ήταν η ακριβής ώρα. Είχα ένα δείπνο με στελέχη στην κατοικία μου. Συζητήσαμε και περάσαμε τις τελευταίες προετοιμασίες. Και μετά, στην πραγματικότητα, πήγα για ύπνο. Αλλά ήταν μια σύντομη νύχτα.

ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ

Είχαμε μια μακρά συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον Πρόεδρο εκείνο το πρωί για την Ουκρανία. Αργότερα είχαμε μια βιντεοσκοπημένη συγκέντρωση με ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας… Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήμασταν εξαιρετικά βέβαιοι ότι θα συνέβαινε τότε, μέσα σε λίγες ώρες.

  • Με την εισβολή να έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πούτιν εμφανίστηκε στη ρωσική τηλεόραση για να ανακοινώσει την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Ο Τζόνσον ξύπνησε από μια κλήση ενός από τους συμβούλους του. Η πρώτη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν «Αυτό το γαμ… μ—».

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Ενιωσα αηδία για τον Πούτιν. Ήμουν αηδιασμένος με αυτό που έκανε. Μου προκαλούσε ναυτία η γλώσσα του, τα ψέματά του, η επιθετικότητά του. Σκεφτόμουν ότι το όλο θέμα ήταν απωθητικό, αλαζονικό, σοβινιστικό, λάθος.

Στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ακόμη βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου, είχε ξεκινήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε ζητήσει η Ουκρανία.

LINDA THOMAS-GREENFIELD, Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη

Στη μέση της συνάντησης, οι άνθρωποι άρχισαν να κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα και να δείχνουν διάφορα. Πήρα ένα SMS από τον πρέσβη της Ουκρανίας, που βρισκόταν στην άλλη πλευρά του δωματίου, και μου είπε ότι η επίθεση είχε ξεκινήσει. Κοίταξα γύρω από το δωμάτιο, είδα τους πάντες στα τηλέφωνά τους. H αίθουσα ήταν εμβρόντητη. Χρησιμοποιώ τη λέξη «ηλεκτρισμένη» μερικές φορές, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Η αίθουσα ήταν ενβρόντητη.

VOLODYMYR ZELENSKY, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Καθώς ντυνόμουν σκεφτόμουν τους πύραυλους που θα πετούσαν πάνω από τα παιδιά μου, πάνω από όλα μας τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει τεράστιος αριθμός θανάτων. Ηταν καθαρο.

DAVID ARAKHAMIA, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ZELENSKY

Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα στο σενάριο εισβολής. … Ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Andriy] Yermak με παίρνει τηλέφωνο κάποια στιγμή μετά τις 4 το πρωί.  Απλώς μου λέει: «Ξεκίνησε. Πηγαίνετε στο γραφείο.» Δεν καταλάβαινα καν τι είχε ξεκινήσει… Είχαμε καταλήξει νωρίτερα σε ένα σχέδιο απόκρισης σε αυτή την περίπτωση. Έτσι αυτό ενεργοποιήθηκε και μετά μεταφερθήκαμε σε αυτό το καταφύγιο. Και έτσι κόλλησα εκεί κάτω. Μάλλον έφυγα από εκείνο το καταφύγιο για πρώτη φορά ένα μήνα αργότερα.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ MARK A. MILLEY (ΗΠΑ)

Θα σας πώ τι δέν ήταν. Δεν ήταν χαοτικό. Είμαστε ο στρατός, αυτό κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε μάχη, σε κρίσεις. Έχουμε διαδικασίες που ακολουθούμε… Είχαμε πάρει αποφάσεις τις ημέρες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής… Όταν πραγματικά επιτέθηκαν, αυτά τα σχέδια μπήκαν σε εφαρμογή.

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Αυτό που πραγματικά μου είπε ο ο Ζελένσκι είναι ότι η κατάσταση ήταν απολύτως φρικτή. Τα τανκς συρρέουν προς το Κίεβο από διάφορες κατευθύνσεις. Μιλάει για τον τρόπο που πολεμούν οι Ουκρανοί. Η γενναιότητα που δείχνουν… Το μήνυμά του είναι, «Δώσε μου βοήθεια» Ο σκοπός του δεν είναι απλώς να πει, «Θεέ μου, δέχομαι επίθεση.» Ο σκοπός του είναι να πει, «Τζόνσον, χρειαζόμαστε στρατιωτική βοήθεια τώρα. Βοηθήστε μας να το οργανώσουμε».

Ο Τζό Μπάιντεν περιέγραψε την πρώτητου αντίδραση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Ήταν πολύ αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον. … Ρωσικά αεροπλάνα ήταν στον αέρα. … Και ο κόσμος ήταν έτοιμος να αλλάξει. Το θυμάμαι έντονα… Ρώτησα τον Zelensky: «Τι έχουμε κύριε Πρόεδρε; Τι μπορώ να κάνω για σένα; Πώς μπορώ να βοηθήσω;» … Εκείνος είπε, και παραθέτω  «Συγκεντρώστε τους ηγέτες του κόσμου. Ζητήστε τους να στηρίξουν την Ουκρανία.» … Εκείνη τη σκοτεινή νύχτα, πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος κυριολεκτικά… ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου… ίσως ακόμη και το τέλος της Ουκρανίας.

MATEUSZ MORAWIECKI, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Θυμάμαι πολύ καλά μια στιγμή που μίλησα με έναν από τους συναδέλφους μου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έναν από τους άλλους πρωθυπουργούς με τους οποίους μίλησα πολλές φορές… Ήταν πολύ δύσπιστος, χωρίς να πίστευε πραγματικά, ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει μια πλήρη εισβολή. Και τον ρώτησα «Με πιστεύεις τώρα;» και μου απάντησε, «Ναι, πλήρως.» …

DMYTRO KULEBA, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Ήταν μια γυναίκα από το Κίεβο που ταξίδευε με τον σύζυγό της… Και στη μέση της πτήσης, με πλησίασε… Κάθισε και είπε, «Άκου, έχουμε τρία παιδιά με μια μπέιμπι σίτερ στο [Κίεβο]. Εγώ και ο σύζυγός μου, επιστρέφουμε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Τουρκία. Δώστε μας μερικές συμβουλές. Να μείνουμε στη Βαρσοβία και να κανονίσουμε να φτάσουν τα παιδιά και η μπέιμπι σίτερ μας στην Πολωνία; Ή μήπως να πάμε στο Κίεβο;»  Όταν έφυγε, ξαφνικά μου έκανε εντύπωση πώς αυτό είναι απλώς μια σταγόνα, αυτό που έζησα. Θα ήταν λιγότερο από μια σταγόνα του πόνου, της ταλαιπωρίας και των δύσκολων αποφάσεων που επρόκειτο να περάσουν εκατομμύρια Ουκρανοί σε αυτόν τον πόλεμο.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΚΑΛ Επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας

«Παρατηρούσαμε τις δυσκολίες στις οποίες βρίσκονταν οι άνθρωποι, ειδικά… λίγο πριν τα σύνορα. Αυτό ήταν το πιο έντονο συναισθηματικά κομμάτι, τα τελευταία 20 χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα, όπου παρατηρούσες ότι ο κόσμος φοβόταν, όλοι ήθελαν να φύγουν και κανείς δεν ένιωθε πια ασφαλής. Απλώς άφησαν τα αυτοκίνητά τους στην άκρη του δρόμου και περπάτησαν με τα απολύτως απαραίτητα. Αυτό λοιπόν ήταν πολύ, πολύ, πολύ καταθλιπτικό.

Davyd Arakhamia (Διαπραγματής στις πρώτες συνομιλίες Ρώσων – Ουκρανών με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας)

Κάποια στιγμή εκείνη την πρώτη μέρα, ο πρόεδρος μας μάζεψε όλους. Ήμασταν πολλοί σε εκείνο το καταφύγιο — ίσως 120 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των φρουρών ασφαλείας. Είπε, «Κοίτα, μένουμε. Από αύριο, μπορεί να μην έχουμε την ευκαιρία να φύγουμε. Ο καθένας έχει τη δική του ζωή και πρέπει να πάρει μια απόφαση για τον εαυτό του. Επιλέξτε είτε να μείνετε είτε να πάτε κάπου με περισότερη ασφάλεια. Η όλη κατάσταση ήταν σαν όνειρο, οπότε πήγα σε άλλο δωμάτιο και τηλεφώνησα στη γυναίκα μου. Είπα ότι μπορούμε να κάνουμε μια επιλογή αυτή τη στιγμή. … Μου απάντησε πολύ ξεκάθαρα —ίσως με λίγο χιούμορ— ότι προτιμούσε να πει στα παιδιά μας ότι ήμουν κάποτε ήρωας μια φορά παρά λιποτάκτης πολλές φορές.

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ: Βλέπαμε κόσμο ξαπλωμένο στους διαδρόμους, υπήρχαν άνθρωποι παντού, ελεύθεροι σκοπευτές, διαφορετικοί άνθρωποι. Βασικά ζούσαμε εδώ. Δεν είχαμε ρεύμα, περπατούσαμε με φακούς. Και με αυτούς τους φακούς, δουλέψαμε.

VITALI KLITSCHKO, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΕΒΟΥ Ετοιμαζόμασταν για οδομαχίες στο Κίεβο. Εδώ στο δημαρχείο, βάλαμε σάκους με άμμο σε όλα τα παράθυρα. … Υπήρχαν βόμβες μολότοφ που κάλυπταν την αυλή.

HANNA MALIAR, Ουκρανή ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δεν υπήγρχε καφές ή τίποτα άλλο για να μας κρατήσει σε εγρήγορση γιατί όλοι ήταν σε αυτό το πνεύμα να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις. Και πράγματι συνέβαιναν πολύ γρήγορα. Κανείς δεν κοιμήθηκε… Εκείνες τις πρώτες ώρες, ρωτήσαμε τι πληροφορίες να δώσουμε στους ανθρώπους και ο στρατηγός Yevhen] Moisiuk μου είπε να πω σε όλους: «Σκοτώστε τους κατακτητές!» Και αυτό ήταν όλο.

WILLIAM J. BURNS (CIA)
Γρήγορα αρχίσαμε να βλέπουμε την επιμονή της ουκρανικής αντίστασης και την επιτυχία που είχαν… και τον τρόπο που ο ρωσικός στρατός άρχιζε να σκοντάφτει… Αρχίσαμε να βλέπουμε κάποια πράγματα που μας εξέπληξαν λίγο.

MARK A. MILLEY

Η ταραχώδης δεν είναι μια λέξη που θα χρησιμοποιούσα. Υπονοεί χάος και σύγχυση, έλλειψη σαφήνειας. Θα έλεγα ότι ήταν πολύ έντονο. Η σοβαρότητα της στιγμής ήταν ούτως ή άλλως τρομερή… ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945…

KAJA KALLAS
Μπορούσα να δω γύρω από το δωμάτιο ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήταν τόσο ειλικρινά σοκαρισμένοι, με τη φυσική τους υπόσταση, που δεν μπορούσαν να πουν λέξη. Και είπαν, «Ήμασταν αφελείς. Έπρεπε να σε είχαμε ακούσει», όλα αυτά… [Ο Ζελένσκι] έλεγε ότι «Είμαι σε αυτό το δωμάτιο και δεν ξέρω αν θα είμαι ζωντανός μέχρι σήμερα το βράδυ.» Και είπε αποχαιρετώντας μας: «Μας βομβαρδίζουν, μας κυνηγούν. Θέλουν να με σκοτώσουν. Μάλλον θα έρθουν σε μένα.» Καιμετά κόβεται η σύνδεση.Ανατριχιαστικό.

Με πληροφορίες από Washington Post, Leaders recall dismay, fury as war began

 

Ωχριά το Αφγανιστάν μπροστά στην Ουκρανία: Νεκροί σε ένα χρόνο περισσότεροι Ρώσοι στρατιωτικοί απ’ ό,τι στα 9 χρόνια της σοβιετικής εισβολής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: