Η πολιτική καριέρα του Νίκου Αναστασιάδη φτάνει στο τέλος της: Παραδίδει την Προεδρία στον “πολιτικό του υιό” Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε γεύμα προς τιμή των Πρέσβεων και Ύπατων Αρμοστών που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Στις 28 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία μέρα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από δέκα χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου θα παραδόσει τα ηνία του κράτους στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Ιωσήφ.

Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τελετή εγκατάστασης του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το προεδρικό ζεύγος θα υποδεχθεί τον νέο Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία. Μετά τη συνάντηση που θα έχουν στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα κατευοδώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2013 και επανεξελέγη το 2018. Στη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του διαχειρίστηκε τρεις μεγάλες κρίσεις, την οικονομική, την υγειονομική και τον τελευταίο χρόνο τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓεΣΥ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ήταν συνεχείς και αδιάκοπες, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη και αρνητική στάση της άλλης πλευράς.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποχωρώντας αφήνει στους Κύπριους πολίτες το κληροδότημα της. Πρόκειται για το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», το οποίο αναμένεται να προσθέσει επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του Σχεδίου θα είναι για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε σειρά τιμητικών διακρίσεων από Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγινε δέκτης τιμητικών διακρίσεων και από θρησκευτικούς ηγέτες, ενώ τέσσερα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τον αναγόρευσαν σε επίτιμο διδάκτορα.

  • Τελετή διαβεβαίωσης των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων αξιωματούχων και ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τους προκατόχους τους

Η τελετή διαβεβαίωσης θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, την Τετάρτη, 1η Μαρτίου 2023 και ώρα 10π.μ.

Κατά την τελετή, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας θα ανακοινώσει, με βάση την ισχύουσα εθιμοταξική σειρά, τα ονόματα των Υπουργών, ως ακολούθως:

1. Υπουργός Εξωτερικών

2. Υπουργός Οικονομικών

3. Υπουργός Εσωτερικών

4. Υπουργός Άμυνας

5. Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

6. Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

7. Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

8. Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

9. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

10. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

11. Υπουργός Υγείας

Μετά το πέρας της διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας θα ανακοινώσει τα ονόματα των ακόλουθων Αξιωματούχων:

1. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

2. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

3. Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω

4. Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω

5. Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω

6. Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω

7. Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω

8. Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας

9. Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

10. Διευθυντής Γραφείου Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας

Τελετή Διορισμού Επιτρόπων

Ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας θα καλεί στη συνέχεια τους Επιτρόπους, για να παραλάβουν τον διορισμό τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ακολούθως:

1. Επίτροπος Προεδρίας

2. Επίτροπος Περιβάλλοντος

3. Επίτροπος του Πολίτη

4. Επίτροπος Ισότητας των Φύλων

5. Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Εθιμοτυπίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους διορισθέντες Αξιωματούχους και τους Επιτρόπους, θα μεταβούν στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με όλα τα νεοδιορισθέντα πρόσωπα, θα επιτρέψουν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου για τη λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας.

Πρώτη Συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, σύντομης διάρκειας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του νέου Υπουργικού, οι Υπουργοί/Υφυπουργοί θα αναχωρήσουν για τα Υπουργεία/ Υφυπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης/παραλαβής των χαρτοφυλακίων τους.

Η “σφαγή των αμνών” στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας: Εντολή να φύγουν όλοι πριν αναλάβει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: