Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Οι τίτλοι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι κινήσεις των υποψηφίων και των επιτελείων τους δύο μόλις μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεσπόζουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Προβάλλονται, επίσης, η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και η αντιπαράθεση Υπ. Εργασίας και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα της εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεκάθαρα Αβέρωφ», αναφέρεται στις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο συνέντευξης του στο ΡΙΚ ότι «κάποιων οι φιλοδοξίες δεν μπορούσαν να περιμένουν».

Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και προσθέτει ότι αναμένεται αντίστοιχη αύξηση τον Μάρτιο. Αλλού γράφει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε σχέση με το Κυπριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τα κόμματα που τον στηρίζουν ανήκουν στο χώρο των «απορριπτικών».

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Σκληρή μάχη και πίεση για την τελευταία ψήφο» και γράφει ότι η μάχη για κάθε ψήφο είναι σκληρή και η αντεπίθεση των μεγάλων κομμάτων φαίνεται και από τις αυξομειώσεις των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον των επιτελείων.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς να υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο και μεμπτό, το Τριμελές Συμβούλιο ολοκλήρωσε τον έλεγχο επί των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων που κατέθεσαν οι αρχηγοί-πρόεδροι 10 κομμάτων που δεν είναι στη Βουλή.

Αλλού αναφέρεται στην αντιπαράθεση που προκύπτει μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση με το θέμα της εργοδότησης εργατών από τρίτες χώρες.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Δίκτυα στο 28% της αποχής» και γράφει ότι στη δεξαμενή της αποχής στήνουν δίκτυα τα επιτελεία των υποψηφίων, ευελπιστώντας ότι θα αντλήσουν ψήφους και σημειώνει ότι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2018 154.927 πολίτες ή ποσοστό 28,12% δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Αλλού γράφει ότι 16 Ελληνοκύπριοι θα εγκατασταθούν σε κατεχόμενα χωριά, Κορμακίτη και Αγία Τριάδα, ώστε να επωφεληθούν του ειδικού σχεδίου βοήθειας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, και σημειώνει πως αναμένεται και άλλη αύξηση τον Μάρτιο.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Συσπείρωση και αισιοδοξία στο στρατόπεδο Μαυρογιάννη για νίκη στις εκλογές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε κλίμα συγκίνησης ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης έστειλε από τη Λεμεσό το δικό του μήνυμα για την προοδευτική αλλαγή.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι «με τη ψήφο μας τερματίζουμε την κυβέρνηση των τραπεζών». Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ικανοποιεί «τα θέλω» των εργοδοτών για το ξένο εργατικό δυναμικό.

Κάτω από τον τίτλο «Νέα χορηγία για ανακαίνιση πράσινων σπιτιών», η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει ότι άλλα €35 εκατ. δίδονται υπό τη μορφή χορηγιών σε φυσικά πρόσωπα για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών τους, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Σε άλλο θέμα γράφει πως η πληρότητα των φραγμάτων ήταν στο 67,2% σε σύγκριση με 75,9% την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, όπως ανέφερε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η λειτουργία του καζίνο της Λεμεσού αναμένεται να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανατροπές» γράφει ότι σαρανταοκτώ μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, παρουσιάζουν μια εκπληκτική συσπείρωση, που όπως εκτιμούν τα επιτελεία τους, μπορεί να επιφέρουν ακόμη και μεγάλες ανατροπές στο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι αλλάζει ο τρόπος καταβολής της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δηλώνει περήφανος για τα το έργο που επιτεύχθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίσης εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ψηφίζουμε Μαυρογιάννη» γράφει ότι «γυρίζουμε σελίδα και δημιουργούμε τις προοπτικές για μια πραγματικά προοδευτική, έντιμη και φιλολαϊκή διακυβέρνηση».

Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα δημόσια οικονομικά δεν βελτιώθηκαν λόγω συνετούς διαχείρισης, αλλά κυρίως λόγω των αποκοπών μισθών και συντάξεων για 10 χρόνια. Αλλού γράφει ότι αυτοί που «τάχα» ξέρουν να χειρίζονται την οικονομία τα έκαναν θάλασσα και με τον ζωτικής σημασίας για την οικονομία τομέα των φωτοβολταϊκών.

Τέλος «το Κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο καναπές δεν έχει άποψη» καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις εκλογές της Κυριακής, και γράφει: «Ψηφίστε!. Μην αφήσετε να ψηφίσουν οι άλλοι για σας».

Αλλού αναφέρεται σε αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 14% των μαθητών στην Κύπρο 15-16 ετών είναι καπνιστές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ιρανικό καθεστώς εκτέλεσε 55 ανθρώπους μέχρι το 2023, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Παιγνίδια Τούρκων δημοσιογράφων με την άρση πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο: Καμία αλλαγή πολιτικής…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: