Οι ευχές της Προέδρου της κυπριακής Βουλής στον Νίκο Χριστοδουλίδη: Δύναμη και αντοχή για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ευθύνη

Η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Δύναμη και αντοχή ευχήθηκε στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου κατά την τελετή διαβεβαίωσής του στην παρουσία του απερχόμενου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η Βουλή παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για θετική συνεργασία με τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, και ότι η Κοινοβουλευτική Διπλωματία θα είναι σε διαρκή συνεργασία με τους θεσμούς της Κυβέρνησης για επίτευξη των στόχων της.

Ευχήθηκε, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, «δύναμη και αντοχή» να ανταποκριθεί στην μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει.

Η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την εγκατάσταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο αξίωμά του ως ορίζεται από το Άρθρο 42.1 του Συντάγματος, στην παρουσία του απερχόμενου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ολοκληρώθηκε την Τρίτη, γύρω τις 12.35μ.μ.

Έτοιμη για θετική συνεργασία αλλά και να ανταποκριθεί και στον σημαντικό της ρόλο, του κοινοβουλευτικού ελέγχου των πράξεων και παραλείψεων της εκτελεστικής εξουσίας, σημείωσε η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου.

Στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου, εκ μέρους όλων των βουλευτριών, βουλευτών και των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια» στον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του. «Ευχόμαστε στον νέο Πρόεδρο δύναμη και αντοχή για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει έναντι της πατρίδας και των πολιτών», είπε.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, σημείωσε ότι, «οι καταιγιστικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, δημιουργούν για την πατρίδα μας κινδύνους αλλά και ευκαιρίες σε σχέση με τις προοπτικές του αγώνα μας για άρση της τουρκικής κατοχής μέσω της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα». Μιας λύσης που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και θα ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε, ως απότοκο της πανδημίας και της εισβολής στην Ουκρανία, «διανύουμε ήδη μια περίοδο αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας στην οποία η δημοσιονομική σταθερότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν κορυφαία ζητούμενα».

Η κ. Δημητρίου, είπε ότι, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της, παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για θετική συνεργασία με τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, προκειμένου να επιτυγχάνονται επωφελείς για τους πολίτες στόχοι.

Ειδικότερα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είπε, «που αφορούν στην προώθηση εθνικών επιδιώξεων της πατρίδας μας, η κοινοβουλευτική διπλωματία που αναπτύσσουμε θα βρίσκεται σε διαρκή και γόνιμη συνεργασία με τους ανάλογους μηχανισμούς της κυβέρνησης», πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάκριση εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας συνιστά θεμελιώδη έννοια και απαραίτητο συστατικό για κάθε δημοκρατικό, φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό, σύγχρονο κράτος δικαίου.

Σημείωσε ακόμη, ότι, την ίδια στιγμή η Βουλή των Αντιπροσώπων, «δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί και στον άλλο εξίσου σημαντικό της ρόλο», αυτόν του κοινοβουλευτικού ελέγχου των πράξεων και παραλείψεων της εκτελεστικής εξουσίας. «Γιατί η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας και την εφαρμογή των νόμων, αλλά η Βουλή είναι το συνταγματικό όργανο στο οποίο η Εκτελεστική Εξουσία λογοδοτεί», είπε.

Η εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας, η ενίσχυση της λογοδοσίας και η αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς «αποτελούν συλλογική ευθύνη όλων μας. Των κρατικών αξιωματούχων, των πολιτικών κομμάτων και γενικά κάθε δημόσιου προσώπου», είπε. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, «οφείλουμε όλες και όλοι να εργαστούμε, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, ώστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που αρμόζει στους θεσμούς που υπηρετούμε και να θέσουμε τα θεμέλια μίας πραγματικά συμμετοχικής δημοκρατίας».

Μετά την ομιλία της, η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «για την αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στον τόπο».

Ακολούθως, ο Κοσμήτορας της Βουλής, Βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης, συνόδευσε τον κ. Χριστοδουλίδη στο βήμα, για τη νενομισμένη διαβεβαίωση.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου παρόντες ήταν η Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, η σύζυγος του κ. Χριστοδουλίδη, Φιλίππα Καρσερά, οι θυγατέρες του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, απερχόμενοι Υπουργοί και Επίτροποι, αλλά και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είχαν υπηρετήσει κατά την διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, γενικοί διευθυντές Υπουργείων, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και συνεργάτες του κ. Χριστοδουλίδη και μέλη του επιτελείου του. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Αστυνομίας, Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, και της Ένωσης Δήμων, όπως και οι Δήμαρχοι Στροβόλου και Θεσσαλονίκης.

Η πρώην Πρώτη Κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, όπως και η Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και οι τέως Πρόεδροι της Βουλής, Αδάμος Αδάμου και Δημήτρης Συλλούρης.

Παρόντες επίσης ήταν πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κύπρο και οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αρμενικής, της Μαρωνιτικής και της Αγγλικανικής κοινότητας στην Κύπρο.

Πριν την τελετή, ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε συνάντηση με την κ. Δημητρίου στο γραφείο της. Ακολούθως, αφίχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης όπου συνάντησε τον κ. Χριστοδουλίδη και την κ. Δημητρίου στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής.

Μετά την τελετή, ο κ. Χριστοδουλίδης δέχθηκε τα συγχαρητήρια των Κοινοβουλευτικών ομάδων στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής.

Κατά την τελετή τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή για τα θύματα των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κ. Δημητρίου, εξέφρασε στην έναρξη της τελετής, βαθιά θλίψη για τον αδόκητο χαμό των 49 Τουρκοκυπρίων λόγω των σεισμών στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στον ένα χρόνο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, «αναβίωσε ζοφερές εικόνες» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επαναβεβαίωσε την ακλόνητη αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, τονίζοντας πως τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα.

Όλο το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Εγκατάστασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: