H επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Το δύσκολο τεστ για το υπουργικό στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες για σχηματισμό του νέου υπουργικού και οι εξελίξεις στον ΔΗΣΥ ενόψει του εκλογικού συνεδρίου της 11ης Μαρτίου είναι στα βασικά θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης στο σεισμό στην Τουρκία, στη βοήθεια που αποστέλλεται και στην αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας υπό το φως δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ και ενόψει επίσκεψης στις δύο χώρες από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Προς αποκατάσταση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» και γράφει ότι ραγδαίες εξελίξεις φέρνει η ελληνική βοήθεια στο μέτωπο των σεισμών και ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σπεύδει σε Αθήνα και Άγκυρα.

Αλλού γράφει πως «οι μικροί θα εμποδίσουν και συνομιλίες και λύση» και αναφέρεται στην τοποθέτηση Moody’s για την εκλογή Χριστοδουλίδη. Η «Α» προβάλλει αλλού την παράταση στο μειωμένο φόρο στα καύσιμα.

«Τα ‘κλειδιά’ που θα ξεκλειδώσουν τον αυριανό ηγέτη του ΔΗΣΥ» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει για τους παράγοντες που με τη στάση τους θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε ενέργειες για να κατέβει ιστότοπος της Turkish International Investment Bank που φέρεται να έχει αντιπροσωπεία στην Κύπρο. Ο «Π» αναφέρει επίσης ότι εξακολουθούν να εντοπίζονται επιζώντες στα ερείπια του σεισμού.

Με τίτλο «Δύσκολο τεστ για Υπουργικό» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι κινείται σε φουλ ρυθμούς ο Νίκος Χριστοδουλίδης και δίνει βάρος σε Κυπριακό, οικονομία και εργασιακά. Αλλού γράφει ότι μπαίνει στα βαθιά η μάχη στον ΔΗΣΥ και ότι κάνουν πίσω για διαγραφές. Ο «Φ» σε άλλο ρεπορτάζ με φωτογραφίες αναφέρεται στους εορτασμούς για την Τσικνοπέμπτη και την είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου στη Λεμεσό.

Υπό τον τίτλο «Γράφουν, σβήνουν και δεν τελειώνουν με τη σύνθεση του νέου Υπουργικού» η «Χαραυγή» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι αναδιαμορφώνονται οι λίστες από τα κόμματα με πρόσθεση και αφαίρεση ονομάτων.

Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει για τις προειδοποιήσεις ειδικών για μεγάλο σεισμό και για τις επικίνδυνες οικοδομές. Η «Χ» επίσης αναφέρεται στην βοήθεια από Κύπρο προς τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας που συλλέχθηκε κατά την εκστρατεία του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Τερματίζει την πολιτική του καριέρα ο Πετρίδης» και αναφέρεται στην δήλωση του ΥΠΟΙΚ ότι δεν διεκδικεί θέση στον ΔΗΣΥ και ότι ο κύκλος κλείνει.

Αλλού αναφέρεται στην εκτίμηση Moody’s ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία με την εκλογή Χριστοδουλίδη. Επίσης αναφορά γίνεται στο θάνατο της ηθοποιού Ρακέλ Γουέλς η οποία είχε βρεθεί στην Κύπρο για ταινία του Χόλιγουντ.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μάχη Δελφίνων» και αναφέρεται σε «εμφύλιο» στον Συναγερμό με το βλέμμα στην μετά-Αναστασιάδη εποχή. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται η μάχη στα συντρίμμια του σεισμού σε Τουρκία και Συρία. Επίσης η «Γ» γράφει ότι η ελπίδα είναι στην Αριστερά.

Το «κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Εκλογές στον ΔΗΣΥ» γράφει στο κύριό του θέμα για τους τρεις που διεκδικούν τη θέση του Προέδρου στις 11 Μαρτίου και τι πρεσβεύουν. Αλλού αναφέρεται στις συνεχιζόμενες μάχες στην Ουκρανία. Επίσης το «Π» αναφέρεται στην παραγγελία 470 αεροσκαφών από Airbus και Boeing από την Air India.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Αποχωρεί από την πολιτική ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κων/νος Πετρίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: