Ένα περίεργο κείμενο της σατιρικής “Canard Enchaîné”: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην εξουσία και ο Τσίπρας δεν θα υπογράψει την αγορά των γαλλικών κορβετών!!!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Στέφανο Στεφάνου γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, STR




Στη σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaîné (τεύχος 15 Φεβρουαρίου) δημοσίευμα σημειώνει εν είδει υποτίτλου, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα επανέλθει στην εξουσία, θα διαπραγματευθεί τις πολλών δισεκατομμυρίων παραγγελίες από τη Γαλλία”.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συνάντηση του κ. Τσίπρα με το Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, στις 11 Νοεμβρίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο λίγο ανήσυχο Patrick Maisonnave ανατέθηκε από το Παρίσι να αποτιμήσει το μέλλον των πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα εάν επρόκειτο να υπάρξει πολιτική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε μαζί του την απογοήτευσή του για τις επακόλουθες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Η Dassault και η Naval Group, νευρίασε, επειδή θα έπρεπε να έχουν μοιραστεί οι εργολαβίες κατασκευής, συντήρησης και τεχνολογίας με τους Έλληνες βιομηχάνου.

Προειδοποίησε: εάν το Παρίσι δεν κάνει πιο ελαστική τη συμφωνία των φρεγατών, δεν θα υπογράψει, μόλις γίνει κυβέρνηση, την αγορά 3 κορβετών Go-wind που η Naval Group προτείνει στην Ελλάδα για άλλα 3 δις ευρώ.  Όπερ σημαίνει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να στραφεί στην ιταλική κατασκευάστρια Fincantieri.

Ο πρέσβης αγρίεψε και, μάλιστα, πολύ! Σύμφωνα με τον ίδιον, το να αγοράσει από τους Ιταλούς θα ήταν σαν να “έκανε ένα δώρο στην ακροδεξιά” και στην πρωθυπουργό Giorgia Meloni. Απάντηση του εκλεγμένου:

“Οι εμπορικές συμφωνίες δεν έχουν πολιτικές αποχρώσεις…”. Η Γαλλία το γνωρίζει αυτό, κυρίως, από τη στιγμή που πουλά στη Σαουδική Αραβία όπλα για να βομβαρδίσει άμαχους στην Υεμένη… Τέλος της συνάντησης. Ο πρέσβης πάει να στείλει στο Παρίσι το αίτημα του Τσίπρα.

Στις 12 Δεκεμβρίου, η Naval Group ανακοινώνει ένα σχέδιο γεμάτο καλές προθέσεις: μία κορβέτα θα κατασκευαστεί στη Γαλλία από τη Naval Group και τρεις άλλες (ναι, η προσφορά εντωμεταξύ αυξήθηκε κατά ένα πλοίο) στην Ελλάδα από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, χάρη σε μια ασφαλή μεταφορά τεχνολογίας. Όπως και όταν θέλετε…

Ο γαλλικός Όμιλος καυχιέται, επιπλέον, ότι προσφέρει εργασία σε πάνω από 50 εταιρείες και εκατοντάδες Έλληνες. Μόνο που ο Τσίπρας δεν ζητούσε υποσχέσεις συνδεόμενες με αυτό το συμβόλαιο, αλλά με εκείνο των φρεγατών. Κάμποσες πηγές το επιβεβαίωσαν στο “Canard”: ο Γάλλος πρέσβης ξαναείδε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δέκα μέρες μετά.

Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται και, στις 27 Ιανουαρίου, ο Τσίπρας οπλίζει μια τορπίλη, η οποία εάν εκραγεί σύντομα στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει δονήσεις μέχρι το Παρίσι… κατά την ψηφοφορία για μια πρόταση μομφής εναντίον του Μητσοτάκη, θίγει το θέμα των αγορών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό: “15 δις αγορές εξοπλιστικών μέσα σε τρία χρόνια…”

Είναι πολύ περισσότερα, υποστηρίζει, και από αυτά του Τσοχατζόπουλου (του Έλληνα υπουργού Άμυνας από το 1999 έως το 2005) ο οποίος, επίσης αγόρασε από το εξωτερικό “αμυντικούς εξοπλισμούς αξίας 8 δις”… ο υπαινιγμός είναι σαφής: πριν πεθάνει, το 2021, ο υπουργός είχε καταδικαστεί (το 2013) σε είκοσι έτη φυλάκισης για δωροδοκίες σε αυτές τις συναλλαγές!

Επιμένοντας στο θέμα, ο Τσίπρας υπόσχεται να διεξάγει έρευνα που να αφορά κυρίως “όσους εμπλέκονται ανοικτά ή μυστικά με αυτές τις αγορές…”. Και προσθέτει μια σύντομη φράση όλο νόημα: “… στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας”. Καταλαβαίνουμε όλοι ποιον υπαινίσσεται!

Στις 7 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, ο Μητσοτάκης αντικρούει τους ισχυρισμούς περί πιθανών δωροδοκιών και κάνει λόγο για μια κανονική συμφωνία μεταξύ δύο κρατών. Αλλά ο Τσίπρας τον διακόπτει:

“Λέτε ψέματα! Οι συμφωνίες υπεγράφησαν απ’ ευθείας μεταξύ του ελληνικού κράτους και των εταιρειών Dassault και Naval Group, χωρίς διεθνή προκήρυξη για την κατάθεση προσφορών”. Και στα ξαφνικά, αν όχι στα κρυφά: στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, όταν ο Μητσοτάκης αγόρασε 6 επιπλέον Rafale από τη Dassault ο στρατηγός Μπλιούμης, Α/ΓΕΑ, έμαθε την είδηση από την τηλεόραση!

Ο Μητσοτάκης απαντά ότι “οι συμφωνίες δεν περιελάμβαναν μεσάζοντες”. Εάν δεν συμπεριέλαβαν εθνικές επιχειρήσεις, υποστηρίζει, αυτό έγινε διότι “τα ελληνικά ναυπηγεία δεν λειτουργούσαν. Θα τα ξανανοίξουμε σήμερα”.

Απάντηση του Τσίπρα: “Σε αυτήν την περίπτωση θα επαναδιαπραγματευθούμε με τη Naval Group ώστε 3 από τις 4 φρεγάτες (εάν η επιλογή 4ης φρεγάτας- υπό εξέταση- διατηρηθεί) να κατασκευαστούν στα δικά μας ναυπηγεία!”.

Μετά την ανακοίνωση της έρευνας, είναι μια δεύτερη «καλή» είδηση για τους Γάλλους. Όπως    το γράφει ένας αρθρογράφος των Αθηνών ειδικός σε θέματα άμυνας, “το πανηγύρι μόλις ξεκίνησε”.//

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από γελοιογραφία με δύο άνδρες με την εξής στιχομυθία: -“Διαβεβαιώστε με κ. πρέσβη…”, “κανείς δεν είναι μπλεγμένος σε αυτές τις αγορές;”.  -“Δεν ξέρω. Αλλά εγώ δεν θέλω να εμπλακώ στη μη-πώληση”.

–Σε δημοσίευμα μέσα σε πλαίσιο με τίτλο “Είναι προφανείς οι σκοποί της [Ωραίας] Ελένης” (Les gros sabots d’ Hélène) με γελοιογραφία που δείχνει έναν άνδρα να λέει “προτείναμε επίσης να ονομάσουμε μια φρεγάτα Δούρειο Ίππο”, αναφέρει ότι η Naval Group, απαντώντας σε αίτημα της εφημερίδας, υπογραμμίζει ότι “η αμυντική συμφωνία που επικυρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας [συνήφθη] μετά το πέρας μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Η Naval Group προσέφερε ένα συγκροτημένο σχέδιο συμμετοχής προκειμένου να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία, να διατηρήσει θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Έτσι, έχουμε για παράδειγμα, εμπιστευθεί την κατασκευή μπλοκ των φρεγατών, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, σε ένα ελληνικό ναυπηγείο”. Κι έχουμε επιμείνει στο “ψηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης” (σεβασμός της νομοθεσίας και της δεοντολογίας) που εφαρμόζει σε όλες τις δραστηριότητές του.

Όσο για το Quai d’ Orsay [γαλλικό ΥΠΕΞ], αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι “ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα διατηρεί συχνές επαφές με τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής Άμυνας της ελληνικής Βουλής”.

Το να συνομιλείς είναι πάντοτε καλύτερο από το να μιλούν τα όπλα… 

ΠΗΓΗ: Le Canard Enchaîné

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: