Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου ύστερα από συνάντηση με τον Τσίπρα στα Λεύκαρα: Είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε στα Λεύκαρα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Credit: ΚΥΠΕ, Φανίτσα Ζανέττου




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου, ανέφερε απόψε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως οι προκλήσεις είναι μεγάλες εθνικές αλλά και σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και παιδείας.

Μιλώντας στο περιθώριο κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στα Λεύκαρα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Βάσου Λυσσαρίδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό τώρα είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου».

Πρόσθεσε ότι «μας τίμησε η κοινωνία, μας τίμησε ο κόσμος σε έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα και τώρα είναι η ώρα εμείς να ανταποκριθούμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτά που υποσχεθήκαμε να τα κάνουμε» είπε και σημείωσε πως «οι προκλήσεις είναι μεγάλες και εθνικές, αλλά και οικονομία, κοινωνία και θέματα παιδείας».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη «πραγματικά από καρδιάς καλή επιτυχία» στο έργο του.

  • Τελικά, τετ-α-τετ εκτός Λευκωσίας: Δήλωση Τσίπρα οδηγεί σε αιφνιδιαστική ακύρωση της ΕΠΙΣΗΜΗΣ συνάντησής του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Κύπρο

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πλούσιο «διπλωματικό» παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την αιφνιδιαστική ακύρωση της επίσημης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 5 σήμερα το απόγευμα.

Το ραντεβού είχε κλειστεί επί τη ευκαιρία της επίσκεψής του κ. Τσίπρα στην Κύπρο με αφορμή την ονοματοδοσία της Κεντρικής Πλατείας «Βάσος Λυσσαρίδης» στα Λεύκαρα.

Ωστόσο μία δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου περιέπλεξε τα πράγματα προκαλώντας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Hellas Journal, όχληση στην πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη καθώς ο κ. Τσίπρας έδειξε να προεξοφλεί ως δεδομένη τη επανέναρξη των συνομιλιών από το Κραν Μοντανά.

Οπως ήταν φυσικό, το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη κάθε άλλο παρά θα επιθυμούσε να οδηγηθεί σε μία συνάντηση όπου θα φαινόταν να υιοθετεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σχεδόν «δεσμευτικό» πλαίσιο της διατύπωσης του κ. Τσίπρα.

Ετσι η επίσημη συνάντηση με πρωτοβουλία του κ. Χριστοδουλίδη οδηγήθηκε σε ακύρωση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Ακολούθησαν προσπάθειες να υπάρξει ένα τετ α τετ των δύο ανδρών σε πιο άτυπο πλαίσο, ώστε να αποχαρακτηριστεί ο όποιος πολιτικός χαρακτήρας της συνάντησης, η οποία τελικά και θα πραγματοποιηθεί στα Λεύκαρα. Ο κ. Χριστοδουλίδης πάει στο συγκεκριμένο χωριό για να τιμήσει τον ιδρυτή της ΑΚΕΛ.

Η επίμαχη δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Θέλω να πω επίσης ότι υπάρχει ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα πιστεύω ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν.

Ωστόσο, διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στην βάση του διεθνούς δικαίου. Με σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε κάθε μέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: