“Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει” ακόμα, είπε ο θυμωμένος Χριστοδουλίδης: Απέρριψε ότι έχει σχέση με Ρώσους ολιγάρχες, Γερμανούς και Αναστασιάδη… (video)

Οι υποψήφιοι στο debate του ΡΙΚ. Διακρίνονται οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via ΡΙΚ




Το βράδυ της Τετάρτης (01/02) οι προεδρικοί υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, στο στούντιο του ΡΙΚ.

Απάντησαν στις ερωτήσεις του καλού συναδέλφου δημοσιογράφου Ανδρέα Κημήτρη, αναλύοντας τις θέσεις τους για την οικονομία, την ενέργεια, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Από τα θέματα της επικαιρότητας ασφαλώς ξεχώρισε το ζήτημα της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών των τριών υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Οι κ. Χριστοδουλίδης, Νεοφύτου και Μαυρογιάννη απάντησαν στο βασικό αυτό ερώτημα.

Από πλευράς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό από συγκεκριμένη εταιρεία, εξήγησε πως πριν ανοίξει τον λογαριασμό του πήγαν στον Γενικό Ελεγκτή και τους εξήγησε τη νομοθεσία που ψήφισαν τα κόμματα. «Εμείς τηρούμε αυτό που προνοεί η νομοθεσία», υπογράμμισε.

Επανέλαβε πως δεν πήρε κρατική χορηγία, ούτε από άτομα που απόκτησαν κυπριακή υπηκοότητα μέσα στο πλαίσιο πολιτογραφήσεων.

«Λένε είμαι εξαρτώμενος από τους Ρώσους ολιγάρχες, τους Γερμανούς, τα κόμματα που με στηρίζουν, τον Αναστασιάδη. Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει» (ακόμα), ανέφερε.

Σημειώνουμε ότι το Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου διαψεύδει κάθε σχέση του κ. Χριστοδουλίδη με τη Ρωσία ειδικά, και απορρίπτει τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει κάνει συμφωνίες με τους Ρώσους, χωρίς δήθεν την συγκατάθεση του Προεδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Άλλωστε για ολα τα θέματα της Ρωσίας, όπως και του Κυπριακού αποφάσιζε ο Κύπριος Πρόεδρος και όχι ο υπουργός Εξωτερικών. Οι συναντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τον τότε Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, έγιναν μετά από έγκριση του Προεδρικού Μεγάρου και είχαν ανακοινωθεί στα μέσα ενημέρωσης. Οι δύο υπουργοί είχαν κάνει και σχετικές δηλώσεις και οι όποιες συμφωνίες εγκριθηκαν από τη Βουλή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε παράλληλα το ζήτημα ότι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος θα έπρεπε να δικαιούται κρατική χορηγία. Σημειώνεται ότι δεν έλαβε καμία υποστήριξη από το κράτος, όπως οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από κόμματα, όπως οι κ. Μαυρογιάννης και Νεοφύτου.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέδειξε το γεγονός ότι έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των χρηματοδοτών του. Δήλωσε πώς δεν υπάρχει καμία εξάρτηση, ούτε ακόμα και από το ΑΚΕΛ το οποίο ως το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει την υποψηφιότητα του, συνδράμει, στο πλαίσιο και της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει, οικονομικά στην προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι μπήκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο και της νομοθεσίας, λέγοντας ότι οι εισφορές θα ήταν ισόποσες με την συνεισφορά του κόμματος και ότι η οικονομική συνεισφορά δεν θα ξεπερνούσε τις 50 χιλιάδες.

Ο κ. Κημήτρης ρώτησε κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις μετά το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά πως υπάρχει ήδη σε εξέλιξη μία διαδικασία επί του ζητήματος.

Ο δημοσιογράφος σημειώνοντας πως δεν απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρώτησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να σημειώνει πως οι πολιτογραφήσεις δημιούργησαν πρόβλημα λόγω του μη επαρκούς αυστηρού ελέγχου. Ενώ πρόσφεραν στην οικονομία οι πολιτογραφήσεις, όπως σημείωσε, κάποιοι επιτήδειοι το εκμεταλλεύτηκαν, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπήρχαν πορίσματα, πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Εμείς ως ΔΗΣΥ είπαμε το mea culpa μας και θα κριθούμε από τον λαό» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρενέβη ενοχλημένος μετά την αναφορά του κ. Κημήτρη πως δεν έδωσε ξεκάθαρη θέση σημειώνοντας πως είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί όταν κρίνουμε. «Σας έχουμε απαντήσει. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία σε εξέλιξη και σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στους μηχανισμούς ελέγχου» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς ο κ. Μαυρογιάννης να τοποθετηθεί έψεξε το γεγονός ότι κανείς από το υπουργικό συμβούλιο δεν ανέλαβε την ευθύνη. «Είναι εντυπωσιακό να έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο, να παίρνει αποφάσεις, να λέμε ότι είναι πρόβλημα τα χρυσά διαβατήρια και να μην φταίει τελικά κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν μείνουν εκτός β’ γύρου: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ασφαλώς η τοποθέτηση και των τριών στο ερώτημα τι θα πράξουν εάν θα μείνουν εκτός του β΄γύρου.

Ασφαλώς και οι τρεις δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα είναι παρόντες και στους δύο γύρους των εκλογών.

Παρόλα αυτά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπαν ότι οι ίδιοι ως άτομα θα πάρουν θέση υπέρ κάποιου από τους υποψήφιους και ανεξάρτητα από  το τι θα αποφασίσουν τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Από την πλευρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πώς ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα με θεσμούς και διαδικασίες. Κάτι για το οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε διευκρίνηση εάν εννοεί ότι θα είναι θέμα συλλογικής απόφασης του κόμματος, χωρίς όμως ο Αβέρωφ Νεοφύτου να προσθέσει οτιδήποτε άλλο.

Μεταναστευτικό: Τη θέση ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αιτητές πολιτικού ασύλου που δεν θέλουν να εργαστούν ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως κύριος στόχος είναι να γίνουν διμερείς συμφωνίες για τον επαναπατρισμό τους. Όπως είπε μένοντας εδώ χωρίς δουλειά θα οδηγούνται στην εγκληματικότητα, θα διαταράσσουν την ασφάλεια και θα αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του είπε πως πρέπει να σταματήσει η Κύπρος να είναι ελκυστικός προορισμός και επανέλαβε πως έχει ετοιμαστεί ήδη το νομοσχέδιο δημιουργίας υφυπουργείου Μετανάστευσης ούτως ώστε να ληφθούν αποφάσεις γρήγορα.

«Η πλειοψηφία δεν ξέρουν πού είναι η Κύπρος στον χάρτη, όμως γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες μας είναι χρονοβόρες και η επιδοματική μας πολιτική γενναιόδωρη» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός ως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους. Όπως είπε είναι απόλυτα σημαντικό να σταματήσει η ροή και πρέπει να ξεχωρίζουμε τους πρόδηλα δικαιούχους από τους πρόδηλα μη δικαιούχους.

Έθεσε την πολιτική του συστηματικού επαναπατρισμού. «Δεν είναι με φράχτες που θα σταματήσουμε τις ροές» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας πως σίγουρα υπάρχει εργαλειοποίηση από την Τουρκία και τα Κατεχόμενα. «Τι πρόκειται να κάνουν οι συνοριοφύλακες» διερωτήθηκε.

Προσπάθεια αποδόμησης: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν εμφανείς σε κάποια διαστήματα, οι επιθέσεις κατά Αβέρωφ Νεοφύτου από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη κατά κύριο λόγο, αλλά και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ήταν ίσως, το πρώτο debate στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης βγήκε κάποιες φορές στην επίθεση, σε αντίθεση με άλλες συζητήσεις στις οποίες περιοριζόταν κυρίως σε ρόλο άμυνας. Επίκεντρο της κριτικής των δύο κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ, ήταν η πρόταση του για τις φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες,.

Μία πρόταση στην οποία αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά λεπτομερώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας ξανά παράδειγμα για το όφελος μίας οικογένειας. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης αμφισβήτησαν τα οφέλη που κατά τον ανθυποψήφιο τους, προσφέρει η πρόταση του.

Ο μεν Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν είναι στοχευμένη πρόταση, δε Ανδρέας Μαυρογιάννης αμφισβήτησε και το κατά πόσο αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και μίλησε για το κόστος που θα έχει το κράτος από τα έσοδα που χάνει.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η πρόταση του είναι στοχευμένη και αφορά την στήριξη της οικογένειας. Είπε ότι θα υπάρχει ταβάνι στο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, διότι αυτή αφορά τη μεσαία τάξη και πρόσθεσε πώς υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα σε άλλες 8 χώρες της ΕΕ.

Πληροφορίες από τον Φιλελεύθερο και την Καθημερινή

Τι θα πράξουν οι υποψήφιοι στην περίπτωση που αποτύχουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο: Η νέα τηλεμαχία Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: