Τι θα πράξουν οι υποψήφιοι στην περίπτωση που αποτύχουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο: Η νέα τηλεμαχία Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη

Οι υποψήφιοι στο debate του ΡΙΚ. Διακρίνονται οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via ΡΙΚ




Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τηλεμαχία των υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη στο κρατικό κανάλι.

Οι τρεις υποψήφιοι ανέλυσαν τις προτεραιότητές τους για τον τόπο σε περίπτωση ανάδειξής τους στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θα είναι έτοιμος από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα.

Παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς τομείς που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, την ακρίβεια και το μεταναστευτικό. Αναφερόμενος ειδικότερα στο κυπριακό είπε ότι θα ζητήσει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσής του. Είπε επίσης ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του θα είναι και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι η ανασφάλεια, η οποία έχει πολλές διαστάσεις, όπως εθνική, οικονομική, κοινωνική, αξιακή και περιβαλλοντική.

Τόνισε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα, ξεκινώντας με τη διαπίστωση των βασικών αναγκών των ανθρώπων που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Παράλληλα ο κύριος Μαυρογιάννης υπέδειξε πως ο τόπος επιβάλλεται να γυρίσει σελίδα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι πρώτη προτεραιότητά του, θα είναι η εθνική δικαίωση του τόπου και η προετοιμασία του εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Δεύτερη προτεραιότητά του, πρόσθεσε, θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και η μέγενθυνση του εθνικού πλούτου, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, οι τρεις υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν για το τι θα κάνουν εάν αποτύχουν στον πρώτο γύρο.

Θεωρώ τους ψηφοφόρους μου ότι είναι ψηφοφόροι μου γιατί είναι ώριμοι και εμπιστεύομαι την κρίση τους είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Είμαι ευγνώμων που έχω την στήριξη του μεγάλου κόμματος της αριστεράς. Έχουν τις δικές τους διαδικασίες. Αυτό που θα πω εγώ είναι το πώς θα πρέπει να αξιολογήσουν τις επιλογές τους», σημείωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν είναι κάτι που τον έχει προβληματίσει. «Εάν και εφόσον βρεθώ σε τέτοιο σημείο ασφαλώς και θα τοποθετηθώ».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «με ταπεινοφροσύνη και σεμνότητα θα επαναλάβω ότι κατεβήκαμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε, με προτεραιότητα την εθνική δικαίωση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Έχουμε κόμμα με θεσμούς και διαδικασίες».

Χρηματοδότηση προεκλογικής: Από τα θέματα της επικαιρότητας ασφαλώς ξεχώρισε το θέμα της χρηματοδότησης της προεκλογικής.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέδειξε το γεγονός ότι έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των χρηματοδοτών του. Δήλωσε πώς δεν υπάρχει καμία εξάρτηση, ούτε ακόμα και από το ΑΚΕΛ το οποίο ως το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει την υποψηφιότητα του, συνδράμει, στο πλαίσιο και της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει, οικονομικά στην προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι μπήκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο και της νομοθεσίας, λέγοντας ότι οι εισφορές θα ήταν ισόποσες με την συνεισφορά του κόμματος και ότι η οικονομική συνεισφορά δεν θα ξεπερνούσε τις 50 χιλιάδες.

Από πλευράς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό από συγκεκριμένη εταιρεία, εξήγησε πως πριν ανοίξει τον λογαριασμό του πήγαν στον Γενικό Ελεγκτή και τους εξήγησε τη νομοθεσία που ψήφισαν τα κόμματα.

«Εμείς τηρούμε αυτό που προνοεί η νομοθεσία», υπογράμμισε. Επανέλαβε πως δεν πήρε κρατική χορηγία, ούτε από άτομα που απόκτησαν κυπριακή υπηκοότητα μέσα στο πλαίσιο πολιτογραφήσεων. «Λένε είμαι εξαρτώμενος από τους Ρώσους ολιγάρχες, τους Γερμανούς, τα κόμματα που με στηρίζουν, τον Αναστασιάδη. Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει», ανέφερε.

Χρυσά διαβατήρια: Οδηγίες προς την αστυνομία για περαιτέρω βήματα έρευνας από τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: