Αβάστακτος ο πόνος, χωρίς σταματημό ο θρήνος: Πάνω από 15.000 οι νεκροί από το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία

epa10455224 Israeli army and United Hatzalah rescue teams search the rubble of a collapsed building in the city of Kahramanmaras, southeastern Turkey, 08 February 2023. More than 15,000 people have died and thousands more are injured after two major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February. EPA, ABIR SULTAN




Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία, με άλλα λόγια οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι ανθρώπινες απώλειες από τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία “πραγματικά συγκλονίζουν, σοκάρουν”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Τουρκία περισσότερους από 150 ειδικούς στην έρευνα και τη διάσωση, δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα έχει να πει περισσότερα τις επόμενες ημέρες για το πώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς Τούρκοι και Σύροι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή.

  • Ανοίγει άλλα δύο συνοριακά περάσματα για να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας

Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα προς τη Συρία, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι ζημιές στη συριακή πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβέγκιοζου – το οποίο παραμένει ανοικτό αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια που έχει την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – δυσχεραίνουν την επιχείρηση για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στη Συρία.

«Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας (στη Συρία) από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα. Για αυτόν τον λόγο, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν άλλα δύο συνοριακά περάσματα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τους σεισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία κάνει λόγο για περισσότερους από 11.700 νεκρούς στις δύο χώρες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ένα τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε απόψε σε προάστιο της Δαμασκού, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το κτίριο που κατέρρευσε βρίσκεται στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Επί τόπου έχουν σπεύσει διασώστες που αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στην Δαμασκό.

  • Τρεις μέρες μετά τους φονικούς σεισμούς η παραπληροφόρηση κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τρεις μέρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από παραπληροφόρηση και παραποιημένες εικόνες και βίντεο που δείχνουν μεταξύ άλλων ένα «τσουνάμι» ή ένα παιδί να κλαίει για τους γονείς του.

Τουλάχιστον 11.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους τελευταίους προσωρινούς απολογισμούς.

Μετά τον σεισμό, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου έχουν εξετάσει ψεύτικες εικόνες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν και προβλήθηκαν χιλιάδες φορές, δείχνοντας σκηνές που φέρεται ότι να αναφέρονται στον σεισμό ή τα επακόλουθά του.

Έτσι, μια σειρά από εικόνες στο Facebook, το Instagram και το Twitter, που υποτίθεται ότι δείχνουν πανικό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τον σεισμό στην Τουρκία, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες αλληλεπιδράσεις.

Αλλά σε αντίστροφη αναζήτηση εικόνων από το Γαλλικό Πρακτορείο διαπιστώθηκε ότι οι φωτογραφίες χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 2017 και δείχνουν Παλαιστίνιους να γιορτάζουν το Ιντ αλ-φιτρ στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Ένα άλλο βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως δείχνει ένα «τσουνάμι» που προκλήθηκε από τον σεισμό στη νότια ακτή της Τουρκίας. Αλλά η ανάλυση του βίντεο δείχνει ότι στην πραγματικότητα ήταν πλάνα από μια καταιγίδα του Μαρτίου 2017 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Ξεχωριστά, ένα βίντεο που δείχνει θεαματικά κύματα να πέφτουν σε μια ακτή που πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Τουρκία, βρέθηκε ότι προέρχεται από μια καταιγίδα τον Ιανουάριο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Μια άλλη ευρέως κοινοποιημένη εικόνα μετά τον σεισμό δείχνει έναν σκύλο να βρίσκεται δίπλα σε έναν άνθρωπο που φαίνεται να είναι θαμμένος στα ερείπια, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο προβολές στο Twitter.

Αλλά μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων έδειξε ότι η εικόνα αυτή ήταν στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2018 και ήταν μέρος μιας σειράς που ανέβασε ο Τσέχος φωτογράφος Γιάροσλαβ Νόσκα στη φωτογραφική πλατφόρμα Alamy.

Μια άλλη φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης δείχνει ένα αγοράκι να κλαίει καθώς κάθεται πάνω σε ερείπια, με λεζάντα που το περιγράφει ως ένα αγόρι από τη Συρία εγκαταλελειμμένο μετά τον σεισμό.

Μετά από έλεγχο φαίνεται ότι η φωτογραφία είναι μέρος μιας σειράς σκηνοθετημένων φωτογραφιών στον ιστότοπο Shutterstock.

Άλλα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν το έδαφος ή κτίρια να τρέμουν ή να καταρρέουν είναι στην πραγματικότητα από προηγούμενους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού του 2011 στην Ιαπωνία.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey – Ουάσινγκτον, United States – Άγκυρα, Turkey – Δαμασκός, Syrian Arab Republic – Λευκωσία, Cyprus

Οργή για τα «χάρτινα» κτίρια στην Τουρκία: Σαθρές πολιτικές, 20ετής λήθαργος και σκάνδαλο κατασκευαστικής αμνηστίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: