65.000 εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία περιμένουν την τιμωρία τους: Η θηριωδία σε αριθμούς, μετά από 1 χρόνο εισβολής

Relatives, friends, and comrades kneel near a hearse as they attend the funeral ceremony for Ukrainian serviceman Andriy Gnitetskiy, in Hostomel, near Kyiv (Kiev), Ukraine, 13 February 2023. EPA/ANDRII NESTERENKO




Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει συγκεντρώσει μια σειρά από στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής για τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από τη Νορβηγία, η σύγκρουση έχει τραυματίσει ή σκοτώσει 180.000 Ρώσους στρατιώτες και 100.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Άλλες δυτικές πηγές εκτιμούν ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει 150.000 θύματα σε κάθε πλευρά.

  • Συνολικά, 30.000 έως 40.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα στη σύγκρουση, λένε δυτικές πηγές. Στα τέλη Ιανουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν ότι 18.000 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις μάχες, αλλά είπε ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
  • Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί. Το Κίεβο επίσης ισχυρίζεται ότι η Μόσχα έχει απελάσει βίαια περισσότερα από 16.000 παιδιά στη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
  • Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Η γειτονική Πολωνία φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των προσφύγων, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο από αυτούς. Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.
  • Οι νάρκες ξηράς αποτελούν επίσης απειλή για τους αμάχους. Το Κίεβο λέει ότι το 30% της ουκρανικής επικράτειας έχει μολυνθεί με νάρκες ξηράς, ενώ η Human Rights Watch κατηγορεί τα ουκρανικά στρατεύματα ότι έχουν τοποθετήσει απαγορευμένες νάρκες κατά προσωπικού στην ανατολική περιοχή του Izium. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποναρκοθέτηση μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.
  • Περίπου 65.000 ύποπτα εγκλήματα πολέμου έχουν αναφερθεί σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, λέει ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντιντιέ Ρέιντερς. Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου σε «μαζική κλίμακα» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών, εκτελέσεων, βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας.
  • Η «ενεργή» πρώτη γραμμή εκτείνεται από βορρά προς νότο κατά μήκος 1.500 χιλιομέτρων (900 μίλια) εδάφους, σύμφωνα με τον Βαλέρι Ζαλούζνι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
  • Η Παγκόσμια Τράπεζα τον Οκτώβριο δήλωσε ότι αναμένει η οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί κατά 35 τοις εκατό το 2022, ενώ η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου τον Ιανουάριο εκτίμησε ότι θα κόστιζε 138 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση όλων των υποδομών που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγροτικό τομέα, ανέφερε τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Επικίνδυνη “κόντρα” στον αέρα: Δύο ολλανδικά F-35 αναχαίτισαν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στην Πολωνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: