Το σχέδιο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου: Επίδομα 100 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος. Φωτογραφια Φιλελεύθερος




Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος ομιλεί για τα μηνιαία επιδόματα που θα δίδει η Εκκλησία σε πολύτεκνες οικογένειες για να αμβλυνθεί το ζήτημα της υπογεννητικότητας. Επίσης, αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα την ανάγκη για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Λευκωσία.

Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Σημερινή» δόθηκε στο δημοσιογράφο Χρίστο Πέτρου. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε την Πρωτοχρονιά στην καλή εφημερίδα:

  • Είχατε πει πριν από την εκλογή σας αλλά και μετά πως προτίθεστε να συνεχίσετε και να επεκτείνεται το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας μας. Μιλήσατε για κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λευκωσία αντίστοιχων με αυτών που έγιναν στη Λεμεσό για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ. Μπορούμε να πούμε πού θα γίνουν, πότε, πόσο κόσμος θα εξυπηρετούν;

Είχα πει ότι η εκκλησία είναι πάντα το καταφύγιο όσων έχουν ανάγκη. Είτε αυτή η ανάγκη είναι οικονομική, είτε είναι ηθική, είτε είναι πνευματική. Επομένως, ένα μεγάλο ποσοστό του λαού μας έχει ανάγκη οικονομική στήριξη. Και ανάμεσα σε αυτούς, πρώτοι απ’ όλους είναι οι φοιτητές οι οποίοι δεν βρίσκουν ένα κατάλυμα προσιτό στο βαλάντιό τους. Και είχα πει αυτό το πράγμα το οποίο προτίθεμαι να το υλοποιήσω. Μάλιστα αμέσως μετά την ενθρόνιση, την ερχόμενη εβδομάδα θα καλέσω τους ειδικούς εδώ για να δούμε πού έχουμε χώρο και πού βολεύει για να κάνουμε αυτό το πράγμα.

Γιατί αισθάνθηκα πράγματι ντροπή -χωρίς να επιρρίπτω ευθύνη στους ίδιους τους φοιτητές- να πηγαίνουν δικοί μας άνθρωποι να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας, όχι για τους ίδιους…

  • Θα είναι και για τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων ή μόνο για αυτούς του δημόσιου;

Γιατί όχι; Δεν είναι μόνο και αποκλειστικά για αυτούς που φοιτούν στα κυβερνητικά. Θα είναι για όσους έχουν ανάγκη.

  • Για το επίδομα που είπατε πως θα δώσετε στις πολύτεκνες οικογένειες.  Έχουμε κάτι συγκεκριμένο που μπορούμε να πούμε;

Όχι ακόμα. Είναι ένα εθνικό ζήτημα και αυτό. Αν ο δείκτης τεκνογονίας έχει πέσει στο 1,3, δεν ανανεωνόμαστε ως ελληνισμός εις την Κύπρο. Επομένως χρειάζεται κάποια ώθηση ώστε να γίνουν περισσότερες γεννήσεις. Λέω ότι πρέπει να είναι ένα ουσιαστικό επίδομα.

  • Μπορούμε να προσδιορίσουμε το ύψος του;

Εγώ λέω ότι τουλάχιστον πρέπει να είναι 100 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, πέραν των δύο παιδιών… Θα δούμε και τις μελέτες… Θα καλέσω την επιτροπή των πολυτέκνων και τους ειδικούς μας εδώ, για να μπορέσουμε να δώσουμε μίαν ώθηση σε αυτούς τους νέους ανθρώπους που θέλουν μεν να κάνουν παιδιά αλλά σκέφτονται και μια ποιότητα ζωής που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους.

Γίνεται αυτό και στην Ελλάδα, στη Θράκη νομίζω όπου υπάρχουν οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι κινδυνεύουν να γίνουν μειονότητα. Είναι και σε εμάς μεγάλος κίνδυνος, είναι εθνικό το ζήτημα της υπογεννητικότητας.

  • Μακαριότατε, συχνά αναφέρεστε στον ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά η Εκκλησίας μας για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας του λαού μας σε χρόνους πολύ δύσκολους. Σήμερα, τον 21ον αιώνα, πού συνίσταται η ελληνική μας ταυτότητα εδώ στην Κύπρο, Μακαριότατε, και ποιος ο ρόλος της Εκκλησίας σε αυτόν τον ταυτοτικό προσδιορισμό;

Έχουμε αποκτήσει από το 1960 μια σχετική ελευθερία. Έχουμε μια δική μας κυβέρνηση, αλλά οπωσδήποτε καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή η ελευθερία δεν είναι πλήρης. Και ιδίως μετά την τουρκική εισβολή, καταπατούνται πλήρως τα ανθρώπινά μας δικαιώματα. Εμείς που ζούμε εδώ τώρα, έχουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν οι άλλοι Ευρωπαίοι και όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι;

Δεν μπορούμε να πάμε στα κατεχόμενά μας σπίτια, να αποκτήσουμε περιουσία εκεί, δεν μπορούμε να διακινηθούμε ελεύθερα. Επομένως βρισκόμαστε υπό κατοχή, υπό δύσκολες συνθήκες. Και η Εκκλησία οφείλει και τώρα να περικρατήσει και να στηρίξει τον λαό μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάκτησης της ελευθερίας του και επιστροφής στα σπίτια του.

Μέχρι τότε θα πρέπει να κρατήσει αυτόν τον ρόλο της εθνικής καθοδήγησης. Και όταν χρειάζεται και να επικρίνει και να νουθετεί την κυβέρνηση, αλλά και όταν χρειάζεται να την επαινεί για σωστές θέσεις τις οποίες λαμβάνει.

Και να δίνει και στον λαό ένα μάθημα αξιοπρέπειας πώς θα πρέπει να θυμάται και τους προγόνους του, πώς να σκέφτεται και τις γενιές που θα έρθουν, για να κρατηθεί ο τόπος όπως των πήραμε ελληνικός.

Ο Κωστής ο Παλαμάς λέει, «χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν κριτές να μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί».

Η ιστορία είναι ένας συνεταιρισμός τριών πραγμάτων: αυτών που έφυγαν, αυτών που ζουν και αυτών που θα έρθουν. Όταν λείπουν οι δυο, δεν μπορείς να κάνεις τροποποίηση της Ιστορίας.

Όταν θα τελειώσουν όλα αυτά και θα αποκτήσουμε όλες τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι άλλοι και ένας άνθρωπος θα έχει μία ψήφο, επομένως θα είναι κατοχυρωμένα τα πάντα, η Εκκλησία θα αποθέσει στους ώμους της κυβέρνησης που θα είναι εκλεγμένη δημοκρατικά.

  • Ξέρω ότι είστε αναγνώστης βιβλίων όχι μόνο θρησκευτικών, αλλά και πολιτικών και ιστορικών και άλλων. Θέλετε να μας πείτε κάτι που διαβάσατε τελευταία;

Είναι πολλά τα βιβλία που διαβάζω. Φέτος εξαντληθήκαμε στα βιβλία για τη Μικρά Ασία. Ήταν κάτι στο οποίο δακρύσαμε όλοι, αυτό το ορόσημο και έχει η καρδιά μας σπαράξει στον πόνο γι’ αυτές τις αλησμόνητες πατρίδες -δεν θα τις πω χαμένες πατρίδες- και στην παρακαταθήκη που μας άφησαν όσοι πέρασαν από εκεί για 3000 χρόνια. Το τελευταίο βιβλίο είναι αυτό του Γιώργου Καραμπελιά («1909 -1922: Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Ελλάδα»)… Είναι αυτά τα οποία μας κρατούν στο συναίσθημα αλλά και τη γνώση. Μπορεί μερικά πράγματα να τα ξέρουμε, αλλά νιώθουμε αυτό το συναίσθημα να μας γεμίζει αυτές τις μέρες και θέλουμε να το κρατήσουμε.

«Να κρατηθούμε…»

  • Τέλος, ένα μήνυμα προς τον λαό της Κύπρου μας με αφορμή την είσοδό μας στο 2023.

Το μήνυμα είναι ότι φτάσαμε σχεδόν τον μισό αιώνα κατοχής. Ζούμε όμως εδώ 35 αιώνες ως Έλληνες. Και είναι μια μικρή περίοδος αυτή σε σχέση με εκείνη που πέρασαν οι πρόγονοί μας. Να κρατηθούμε και θα έρθει η μέρα της απελευθέρωσης. Εκείνος που αγωνίζεται, έχει ελπίδες για νίκη. Εκείνος που τα εγκαταλείπει όλα, οπωσδήποτε δεν θα έχει καμία ελπίδα. Ο Θεός θα μας βοηθήσει… Βοηθά εκείνους που βοηθούν τον εαυτό τους.

Ο Χριστοδουλίδης απέναντι στον Καρεκλά: Απαντά για όλα, ακόμα και για τον εκβιασμό του Ανδρέα Βγενόπουλου στον Αναστασιάδη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: