Το Κογκρέσο θα μπορούσε να σταματήσει τα νέα μαχητικά F-16 που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ: Ο σύμμαχος είναι ένας αντίπαλος…

Secretary of State Antony J. Blinken meets with Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on January 18, 2023. State Department photo by Ron Przysucha




Η ιστοσελίδα «19FortyFive» σε άρθρο γνώμης του Peter Suciu τονίζει την έντονη αντίθεση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Biden πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Τίτλος του κειμένου: Turkey Wants New F-16 Fighters (Congress Could Stop It) – Η Τουρκία θέλει νέα μαχητικά F-16 – Το Κογκρέσο θα μπορούσε να το σταματήσει.

Σημειώνει και τα εξής:

Είναι δυνατόν να είσαι σύμμαχος με έναν αντίπαλο; Αυτό φαίνεται ασφαλώς να συμβαίνει με την Τουρκία, η οποία παραμένει το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει διατηρήσει σχέσεις με τη Ρωσία. Η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη τα τελευταία χρόνια μετά την περίφημη αποβολή της Τουρκίας από το πολυεθνικό πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-400 «Triumf».

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Biden είπε στο Κογκρέσο ότι ετοίμαζε μια δυνητική πώληση αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon στην Τουρκία – ως μέσο για την επίλυση της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) έστειλε την άτυπη ειδοποίηση στο Κογκρέσο την περασμένη Πέμπτη – η οποία φέρεται να περιλάμβανε τις επιτροπές που επιβλέπουν τις πωλήσεις όπλων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόθεσή του να προχωρήσει με την προτεινόμενη συμφωνία.

«Όπως έχω επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», είπε ο γερουσιαστής Bob Menendez, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σε δήλωση την Παρασκευή.

Κατηγόρησε περαιτέρω τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι:

«Συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να εμπλέκεται σε ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και εναντίον γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Μέχρι να σταματήσει ο Ερντογάν τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – μεταξύ άλλων με την απελευθέρωση δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπολίτευσης – και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση».

Η πώληση των αεροσκαφών θα εξαρτάται πλέον από τις αρνήσεις της Άγκυρας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί νομοθέτες ενδέχεται να είναι απίθανο να υποχωρήσουν έως ότου η Τουρκία άρει την παρεμπόδισή της για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Τουρκία ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία θα οδηγούσε τον Menendez να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην πώληση των F-16.

Επιπλέον, ο νομοθέτης υποστήριξε την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, την οποία ο Menendez χαρακτήρισε «έμπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και είπε ότι η πώληση «ενισχύει τις ικανότητες των δύο εθνών μας να υπερασπίζονται κοινές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής μας άμυνας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Η απόφαση για ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της πώλησης δεν αρέσει στην τουρκική κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο στην Άγκυρα, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του για την εξωτερική πολιτική, είπε ότι οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον ήταν ουσιαστικά «ατελείωτες» και κατηγόρησε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι προσθέτουν συνεχώς νέα αιτήματα.

«Αν συνεχίσουν να πιέζουν την Τουρκία προς άλλες κατευθύνσεις με κυρώσεις F-16 (και) F-35, και μετά η Τουρκία αντιδράσει, κατηγορούν ξανά την Τουρκία, οπότε αυτό δεν είναι δίκαιο παιχνίδι», είπε ο Καλίν. «Φαίνεται ότι ο κατάλογος των απαιτήσεών τους είναι ατελείωτος. Πάντα κάτι υπάρχει».

Peter Suciu είναι συντάκτης στο «19FortyFive» και συγγραφέας με έδρα το Μίσιγκαν. Έχει αρθρογραφήσει σε δεκάδες περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες με περισσότερα από 3.200 δημοσιευμένα άρθρα. Γράφει τακτικά για στρατιωτικό υλικό, ιστορία πυροβόλων όπλων, κυβερνοασφάλεια, πολιτική και διεθνείς υποθέσεις. Αρθρογραφεί επίσης στο Forbes και το Clearance Jobs.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα «19FortyFive» – άρθρο γνώμης του Peter Suciu

Κυριολεκτικά έλαμψαν οι τρεις Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον: Έδωσαν τη μάχη της ενημέρωσης για την Ελλάδα και την κέρδισαν… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: