Τι μπορεί να κάνει ένα και μόνο fake video την εποχή των social: Μεταλλάσσει ιούς η Pfizer για να πουλάει εμβόλια;

Στιγμιότυπα από την επίμαχη συνέντευξη όπως αναπαρήχθη σε κινεζικούς ιστότοπους. To κολάζ επιμελήθηκε η ομάδα του Project Veritas με σκοπό να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι η είδηση -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Κίνα- απεκρύβη στα δυτικά ΜΜΕ…




Ενα βίντεο που φέρεται να εικονίζει στέλεχος της Pfizer να μιλά για πειράματα με μεταλλαγμένους ιούς τα οποία δήθεν πραγματοποιεί η εταιρία παρουσιάστηκε από αντιεμβολιαστή δημοσιογράφο του Fox News και αναπαρήχθη ευρέως στο διαδίκτυο.

Παρά την έξαψη που προκάλεσε πάντως στους απανταχού συνωμοσιολόγους, φαίνεται πως το βίντεο δεν είναι γνήσιο και ο άνθρωπος που προβαίνει στις «αποκαλύψεις», μάλλον ανύπαρκτος.

Το βίντεο παρουσίασε στην εκπομπή του στο Fox, ο Τάκερ Κάρλσον. Yποτίθεται ότι τραβήχτηκε με κρυφή κάμερα από το Project Veritas, μια συντηρητική ομάδα που συνδέεται με τον Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρίζει ότι εργάζεται συστηματικά για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ο Κάρλσον υποστήριξε μάλιστα μέσα από την δημοφιλή εκπομπή του («Tucker Carlson Tonight») ότι από τα media «υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική συσκότιση αυτής της ιστορίας».

  • «Το Project Veritas μόλις δημοσιοποίησε ένα μυστικό βίντεο στελέχους της Pfizer που καυχιέται για το πώς η εταιρεία του διεξάγει την επιστήμη του Frankenstein, χειραγωγώντας τους ιούς COVID με σκοπό το κέρδος και το κάνει κρυφά, πιθανώς κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου», ήταν η επίμαχη ανάρτησή του.

Ουάου!

To σχόλιο του Forbes, που ασχολείται εκτενώς με το θέμα αναφέρει: «Ουάου, ένα στέλεχος της Pfizer κομπάζει περί «επιστήμης Φρανκενστάιν»; Ακούγεται σαν τερατώδης αποκάλυψη, έτσι δεν είναι; Αλλά προτού ο ισχυρισμός του Κάρλσον σας κάνει να ανακαθήσετε στην καρέκλα σας, να έχετε κατά νου ότι αυτός που το είπε είναι ο Κάρλσον. Ναι, αυτός, ο Τάκερ Κάρλσον ο οποίος έχει αποκληθεί ‘υπερμεταδότης’ φόβων και αμφιβολιών για το εμβόλιο κατά της Covid-19 και «ασεβής μπαμπουίνος του φόβου».

Το βίντεο φαινόταν να είναι ένα «μυστικό βίντεο», μάλλον επειδή ειχε κόκκους και γυρίστηκε από μια μάλλον δύσκολη γωνία, σημειώνει το Forbes.

O μυστηριώδης Walker

To βίντεο εμφανίζει έναν άνθρωπο που περιγράφεται από το Project Veritas ως «Jordon Trishton Walker» και φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Pfizer – Στρατηγικές Επιχειρήσεις και Επιστημονικός Σχεδιασμός mRNA».

Ωστόσο μια αναζήτηση στο Google δεν αποκάλυψε καμία νόμιμη πηγή που θα μπορούσε να επαληθεύσει το συγκεκριμένο όνομα και τον τίτλο του ατόμου. Ομοίως, μια αναζήτηση στο LinkedIn δεν αποκάλυψε κανένα τέτοιο επαληθεύσιμο προφίλ.

Τα μόνα αποτελέσματα στην αναζήτηση ήταν κάποιοι λογαριασμοί που αναπαρήγαγαν ή προσπαθούσαν να διαδώσουν το όνομά του.

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς γράφουν το όνομά του ελαφρώς διαφορετικά, από “Jordon Triston Walker” έως “Jordan Triston Walker”.

Το χαριτωμένο αγόρι που του αρέσει να διαφωνεί

Παρεμπιπτόντως: Αν κάποιος κάνει μία αναζήτηση για τον “Triston” χωρίς το “h”, τότε θα βρει μια καταχώρηση στο Urban Dictionary που περιγράφει τον “Triston” ως “ένα πολύ καυτό και χαριτωμένο αγόρι που πάντα θέλει να διαφωνεί με θέματα όπωςΠοιος έχει τα πιο απαλά μαλλιά στον κόσμο;»

Αλλά ας υποθέσουμε ότι το βίντεο εμπεριείχε πράγματι ένα πραγματικό στέλεχος της Pfizer. Η ολη λήψη, αντί για ένα συνεχές πλάνο όπου θα μπορούσες να δεις την πραγματική ροή της συνομιλίας, μοιάζει περισσότερο με συρραφή αποσπασμάτων. Αυτό καθιστά δύσκολο να δει κανείς εάν μια δήλωση αποδίδεται αποσπασματικά, σημειώνει το Forbes.

Σε κάποιο σημείο του βίντεο, ο συνεντευξιαστής ερωτά: «Σκέφτεται λοιπόν η Pfizer να μεταλλάξει τον Covid;» Σε αυτή την ερώτηση, ο φερόμενος Walker απάντησε, «Οχι δεν λέμε αυτό στο κοινό. Ηταν μια σκέψη που προέκυψε σε μια συνάντηση και είπαμε «γιατί δεν το κάνουμε;’» Και σε άλλο σημείο του βίντεο, ο συνεντευξιαστής ερωτά: «Λοιπόν, εννοώ, πότε θα εφαρμόσει η Pfizer τη μετάλλαξη όλων αυτών των ιών;».

 

Αυτό οδήγησε στην εξής απάντηση από τον υποτιθέμενο Walker: «Δεν ξέρω, εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν τα πειράματα γιατί αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε, σωστά;»

Στην εκπομπή του, ο Carlson χρησιμοποίησε τέτοιες αποσπασματικές δηλώσεις στο βίντεο για να καταλήξει: «Λοιπόν, ακούγεται πολύ σαν την έρευνα κέρδους λειτουργίας, για την έρευνα που γινόταν στο εργαστήριο της Γουχάν λίγο πριν ο Covid ξεσπάσει από το εργαστήριο, ανατρέψει τον κόσμο και καταστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ».

 

Καταρχάς, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι «ο Covid ξεπήδησε από το εργαστήριο» μετά από «έρευνα κέρδους λειτουργίας» όπως πιστεύει ο  Κάρλσον. ΤΑ περισσότερα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι ο Covid είχε φυσική προέλευση, μεταφερόμενος από κάποια ζώα στον άνθρωπο. Οπως και Κάρσλον μεταπήδησε από την έλλειψη πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων στα συμπεράσματα πολύ γρήγορα.

  • «Μπορεί λοιπόν να πει κανείς με βεβαιότητα ότι αυτό το βίντεο του Project Veritas είναι ψεύτικο ή σκηνοθετημένο και ότι ο “Jordon Trishton Walker” είναι στην πραγματικότητα ηθοποιός; Όχι, όχι 100% αυτή τη στιγμή. Ο Walker μπορεί να είναι πραγματικά το όνομα αυτού του ατόμου και ο τίτλος της Pfizer ίσως να είναι ή να μην είναι ο πραγματικός του τίτλος. Αλλά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρει και να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του σε επαληθεύσιμες πηγές. Δώστ ελοιπόν έμφαση στη λέξη “επαληθεύσιμο” σε σχέση με κάποιο στιγμιότυπο οθόνης ή φωτογραφία που θα μπορούσε εύκολα να κατασκευαστεί»., αναφέρει το Forbes. 

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο διαφημίστηκε αυτό το βίντεο είναι περίεργος. Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για βίντεο που δείχνει «στέλεχος της Pfizer να καυχιέται για το πώς η εταιρεία του διεξάγει την επιστήμη του Φρανκενστάιν, χειραγωγώντας τους ιούς COVID με σκοπό το κέρδος και το κάνει κρυφά» φαίνεται να αποτελεί μεγάλο λογικό άλμα. Και σίγουρα δεν υπάρχουν στοιχεία για την «σχεδόν ολοκληρωτικλη απόκρυψη αυτής της ιστορίας»

Τα περί απόκρυψης 

Οι δημοσιογράφοι δεν τείνουν να παίρνουν ελαφρά τίποτα που παραπέμπει σε λογοκρισία. Οι πραγματικοί δημοσιογράφοι είναι προφανώς πολύ απασχολημένοι επειδή συμβαίνουν πολλά στον κόσμο. Τείνουν να δημοσιοποιούν κάτι μόνο εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να επαληθεύσουν την ιστορία. Επιπλέον, μόνο και μόνο επειδή δεν βλέπετε κάποιο άρθρο, δεν σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν το ερευνούν και δεν εξετάζουν περαιτέρω τι συμβαίνει πριν αποφασίσουν εάν αξίζει να το καλύψουν.

 

Τι είναι το Project Veritas

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να δείτε και την πηγή αυτού του βίντεο, το Project Veritas. Το PBS News Hour έχει περιγράψει το Project Veritas ως «μια συντηρητική ομάδα γνωστή για τα κρυφά βίντεο και για «προώθηση κατηγοριών και για απάτη ψηφοφόρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»».

Στο παρελθόν, έχei κατηγορηθεί ότι συνέθεσαν και διέδωσαν βίντεο «πολύ επεξεργασμένα» σε προσπάθειες στόχευσης δημοκρατικών συμβούλων, όπως περιγράφεται από τον Jonathan Stempel σε άρθρο για το Reuters.

Ακολούθησε άρθρο της 29ης Νοεμβρίου 2017 στον Guardian με τίτλο «Project Veritas: πώς το έπαθλο των ψεύτικων ειδήσεων πήγε στη δεξιά ομάδα που αγαπά ο Τραμπ» και τον υπότιτλο «Η οργάνωση του Τζέιμς Ο’Κιφ έλαβε δωρεές από το ίδρυμα του Τραμπ, αλλά πιάστηκε στα πράσα να διακινεί μια ψευδή ιστορία. ” Στο άρθρο, ο Ed Pilkington περιέγραψε το Project Veritas ως «μια απαξιωμένη οργάνωση της (σσ: τραμπικής)  δεξιάς που διευθύνεται από τον James O’Keefe που ειδικεύεται σε επιχειρήσεις εναντίον φιλελεύθερων ομάδων και των καθιερωμένων μέσων ενημέρωσης». Ακούγεται σαν μια αξιόπιστη πηγή ειδήσεων;

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε πράγμα που ειπώθηκε από τον Carlson στην εκπομπή του δεν ήταν αξιόπιστο. Ο Carlson είπε κάποια πράγματα που αξίζουν περισσότερη προσοχή. Εξέφρασε όντως ανησυχίες για τη δύναμη και την επιρροή των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ.

Αναφώνησε: «Σε αυτή τη χώρα, η Big Pharma μπορεί να διαφημίσει τα φάρμακά της απευθείας στους καταναλωτές και αυτό είναι λίγο περίεργο αν το σκεφτείτε, καθώς οι καταναλωτές δεν συνταγογραφούν φάρμακα, οι γιατροί κάνουν. Γιατί λοιπόν τα φάρμακα να διαφημίζονται απευθείας στους καταναλωτές;»

Δήλωσε επίσης ότι «οι εταιρείες φαρμάκων ξοδεύουν περισσότερα για την άσκηση πίεσης στο Κογκρέσο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη βιομηχανία και δεν το κάνουν τυχαία. Το κάνουν γιατί αποδίδει. Σε μια συμφωνία όπως αυτή, μια αρκετά αξιοσημείωτη συμφωνία, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταλήξει σε συνεργασία με πολιτικούς.

Ετσι, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα φορολογικά σας δολάρια για να αγοράσει τα προϊόντα της αξίας δισεκατομμυρίων και στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα». Αν και δεν είναι σαφές πού κατατάσσονται οι φαρμακευτικές εταιρείες όσον αφορά την άσκηση πίεσης χρημάτων έναντι άλλων συμφερόντων και βιομηχανιών όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά λόμπι.

Άρα, ναι, θα πρέπει να γίνει περισσότερος έλεγχος για το τι κάνουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σίγουρα, κάποιος πρέπει να αμφισβητήσει τα πλεονεκτήματα του να επιτρέπεται τόσο μεγάλη διαφήμιση απευθείας στον καταναλωτή, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να σας πείσουν ότι έχετε ένα μάτσο από ασθένειες και να αρχίσουν να ρωτούν τα γεννητικά σας όργανα: “Μονο αυτό μπορείτε;”

Σίγουρα, το κοινό αξίζει περισσότερη διαφάνεια από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς έχουν επωφεληθεί από δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων. Και σίγουρα, φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές σχετικά με την έρευνα για το εμβόλιο Covid-19 που διεξήγαγαν και διεξάγουν επί του παρόντος. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, έχουν εκδώσει τα αποτελέσματα του εμβολίου Covid-19 μέσω δελτίων τύπου προτού μοιραστούν τα δεδομένα με την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα ώστε να αξιολογήσει αυτή πρώτα την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Αλλά ο ισχυρισμός του Carlson ότι οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν ρεπορτάζ για αρνητικά νέα που αφορούν τις Big Pharma επειδή τα μέσα ενημέρωσης «παίρνουν τεράστια ποσά διαφημιστικών δολαρίων από την Pfizer», δεν κολλάει στην πραγματικότητα. Μπορείτε να βρείτε πολλά άρθρα ειδήσεων από έγκυρα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τις πρακτικές τους.

Διάολε, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, πολλοί ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των τιμών των εμβολίων για την Covid-19 στο τετραπλάσιο της Pfizer και της Moderna. Ήταν περίπου την ίδια στιγμή που έγκυρα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τη είδηση για πιθανό «σήμα ασφαλείας» του δισθενούς αναμνηστικού εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Έτσι, τελικά, αυτό το βίντεο του Project Veritas δεν έχει αποδείξει, ούτε καν παρέχει ισχυρές αποδείξεις για τίποτα. Σίγουρα, οι δημοσιογράφοι είναι ανοιχτοί να ακούσουν περισσότερα για αυτό το άτομο Walker, αν αυτό είναι πράγματι το όνομά του, και ό,τι ενδεχομένως κάνει η Pfizer, εφόσον αυτές οι πληροφορίες υποστηρίζονται από επαληθεύσιμες πηγές. Και πάλι, εδώ δίνεται έμφαση στη λέξη “επαληθεύσιμο”. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά στο βίντεο του Project Veritas που χρειάζονται πολύ περαιτέρω επαλήθευση προτού μπορέσεει κανείς να βγάλει ισχυρά συμπεράσματα για οτιδήποτε.

Τι απαντά η Pfizer

Η Pfizer εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής, αλλά δεν αναφέρθηκε στο βίντεο του Project Veritas ή στο ρόλο του Walker στην εταιρεία.

“Κατά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech, η Pfizer δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την απόκτηση κέρδους, μέσω προγράμματος κατευθυνόμενης εξέλιξης. Σε συνεργασία με τους επιστήμονές μας, έχουμε διεξάγει έρευνα όπου ο αρχικός ιός SARS-CoV-2 έχει χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή της πρωτεΐνης spike από νέες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία» αναφέρει μεταξύ άλλων.

“Το εν λόγω πρόγραμμα διεξάγεται μόλις οι αρχές δημόσιας υγείας εντοπίσουν μια νέα ανησυχητική παραλλαγή. Η έρευνά μας παρέχει έναν τρόπο να αξιολογήσουμε γρήγορα την ικανότητα ενός υπάρχοντος εμβολίου να προκαλεί αντισώματα που εξουδετερώνουν την εντοπισθείσα παραλλαγή. Στη συνέχεια, δημοσιοποιούμε τα δεδομένα μέσω επιστημονικών περιοδικών με αξιολογήσεις από ειδικούς και τα χρησιμοποιούμε ως ένα από τα βήματα για να καθορίσουμε εάν απαιτείται επικαιροποίηση του εμβολίου”.

Η δήλωση της Pfizer, ωστόσο, αναφέρει ότι “σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, όταν ένας πλήρης ιός δεν περιέχει γνωστές μεταλλάξεις κέρδους λειτουργίας, ο ιός αυτός μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της αντι-ιικής δραστηριότητας σε κύτταρα”.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι “πειράματα επιλογής ανθεκτικότητας in vitro πραγματοποιούνται σε κύτταρα που επωάζονται με SARS-CoV-2 και nirmatrelvir στο ασφαλές εργαστήριό μας επιπέδου βιοασφάλειας 3 (BSL3) για να εκτιμηθεί κατά πόσον η κύρια πρωτεάση μπορεί να μεταλλαχθεί ώστε να προκύψουν ανθεκτικά στελέχη του ιού”.

Με πληροφορίες από Forbes

Ποιος τελικά εφηύρε την τουαλέτα: Από τον αυλικό «Αίαντα» στον ευφάνταστο υδραυλικό Τόμας Κράπερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: