Ποιος τελικά εφηύρε την τουαλέτα: Από τον αυλικό «Αίαντα» στον ευφάνταστο υδραυλικό Τόμας Κράπερ

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay/Peter H




Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τόμας Κράπερ ήταν εκείνος που ανακάλυψε την τουαλέτα, όπως είναι στη σημερινή της μορφή. Αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Οι πρώτες τουαλέτες συναντώνται περίπου 5.000 χρόνια πριν, στην αρχαία Μεσοποταμία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, πρόκειται για βαθιές λακούβες που ήταν επενδυμένες με μια σειρά κεραμικών σωλήνων που εμπόδιζαν το στερεό περιεχόμενο από το να ξεπλυθεί στο περιβάλλον χώμα, ενώ επίσης επέτρεπε στα υγρά να διαρρεύσουν αργά μέσα από μικρές τρύπες.

Δυστυχώς, το όνομα εκείνου αυτού που τις  σχεδίασε χάνεται στην ιστορία. Πιο περίπλοκες τουαλέτες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σχεδόν μια χιλιετία αργότερα, στον αρχαίο μινωικό πολιτισμό στο νησί της Κρήτης. Οι συγκεκριμένες τουαλέτες δίνουντις πρώτες ενδείξεις ότι το νερό χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση των απορριμμάτων, μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους.

Η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι ανακαλύφθηκε από τον Τζον Χάρινγκτον, αυλικό της βασίλισσας Ελισάβετ Α’,  το 1592. Την ονόμασε «Ειτζαξ» (Ajax) δλδ «Aίας». «Μέχρι τότε, ήταν πραγματικά όλα λάκκοι», δήλωσε στο LIVE SCIENCE ο Christoph Lüthi ένας σχεδιαστής υγιεινής και υποδομής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδάτινων Επιστημών και Τεχνολογίας.

Το 1775, ο Σκωτσέζος εφευρέτης Alexander Cumming (μερικές φορές γράφεται Cummings) κατέθεσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας flush-toilet. Το σχέδιό του περιελάμβανε μια κάμψη S και ένα πιο εξελιγμένο σύστημα βαλβίδων, παρόμοιο με αυτά που βρίσκουμε στις σημερινές τουαλέτες.

Ο  Τόμας Κράπερ μεταξύ του 1881 και του 1896, έβγαλε εννέα πατέντες για υδραυλικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο Inventor’s Digest αλλά καμία δεν ήταν για μια επαναστατική νέα τουαλέτα.

Μάλλον, ήταν απλές βελτιώσεις σωλήνων. Η λέξη “crap” (που στην αγγλική αργκό σημαίνει το προϊόν της αφόδευσης) δεν προέρχεται καν από το όνομά του, αλλά πιθανότατα από το μεσαιωνικό λατινικό crappa, που σημαίνει “άχυρο”.

Ωστόσο, ο εξοπλισμός τουαλέτας του, ο οποίος είχε εμφανώς το “CRAPPER” τυπωμένο στο πλάι, μπορεί να ενέπνευσε την αμερικανική αργκό για την “τουαλέτα” στις αρχές του 1900.

Τώρα, ο Lüthi και οι συνάδελφοί του στοχεύουν να σχεδιάσουν την τουαλέτα του μέλλοντος: μια εξαιρετικά αποδοτική και υγιεινή συσκευή που λειτουργεί χωρίς εξωτερική πηγή ενέργειας, χωρίς εξωτερικές σωληνώσεις και υδραυλικά που να συνδέονται με οποιοδήποτε είδος δικτύου.

Η επαναστατική αυτή τουαλέτα θα  καθαρίζει και θα ανακυκλώνει συνεχώς το νερό ενώ παράλληλα θα μετατρέπει τα κόπρανα σε λίπασμα.

Στόχος του Lüthi και της ομάδας του είναι να εγκαταστήσουν μια μέρα αυτή τη συσκευή στις αναπτυσσόμενες χώρες ως έναν εύκολο, φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο βελτίωσης της υγιεινής.

ΠΗΓΗ: LiveScience

Περισσότεροι από πέντε στους δέκα καταναλωτές αντικαθιστούν με σνακ τα τρία κύρια γεύματα: Τι αποκαλύπτει έρευνα της Mondelēz International

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: