Τελειώνει το παραμύθι: Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία στέλνουν τανκς στην Ουκρανία [videos]

Φωτογραφία από βίντεο




Χωρίς καν να έχουν διαρρεύσει 24 ώρες από την απόφαση του Προέδρου Μακρόν να προμηθεύσει με τα -έστω ελαφρού τύπου- τεθωρακισμένα ΑΜΧ 10 την άμυνα της Ουκρανίας, ΗΠΑ και Γερμανία ενέκριναν την αποστολή αμερικανικών και γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Την είδηση που δημοσιοποίησε αρχικά το Bloomberg με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης, επιβεβαίωσαν λίγες ώρες αργότερα Μπάιντεν και Ολαφ Σολτς.

Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, η οποία εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία θα αποστείλουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley (ΗΠΑ) και Marder (Γερμανία).

Το Βερολίνο θα παραδώσει επίσης στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά την αντίστοιχη προσφορά της Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία καλωσορίζουν «επιπλέον δωρεές συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και οχημάτων μάχης» από συμμάχους.

Πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση της ισχύος πυρός της Ουκρανίας την οποία εδώ και καιρό επιδιώκει ο Ζελένσκι, όπως σημείωναν στο αμερικανικό δίκτυο άτομα με γνώση του θέματος.

Όπως προελέχθη, όσον αφορά στις ΗΠΑ, η απόφασή τους είναι να αποσταλούν στα μέτωπα της Ουκρανίας τα Bradley Fighting Vehicles.

Από την πλευρά της, η Γερμανία στέλνει τα οχήματα Marder, όπως απεκάλυψαν εξ αρχής στο Bloomberg άνθρωποι με γνώση του θέματος που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις εξακολουθούσαν να είναι ιδιωτικές. Ακολούθησαν βεβαίως οι ανακοινώσεις…

Kατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι επανέλαβε την ανάγκη για βαρύτερα όπλα.

Η έκκληση Ζελένσκι

«Η Ουκρανία δεν ζήτησε ποτέ από τους Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στη γη μας αντί για εμάς», είχε πει ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο κατά την ομιλία του της 21ης Δεκεμβρίου.

Αλλά είχε προσθέσει: «Σας διαβεβαιώνω όμως ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να χειρίζονται τέλεια τα αμερικανικά τανκς και τα αεροπλάνα μόνοι τους».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως απορρίψει την ιδέα αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων, με το επιχείρημα ότι η Ουκρανία θα ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστεί και συντηρήσει τα βαρύτερα όπλα.

Αλλά κάποιοι σύμμαχοι έχουν ήδη ανακοινώσει κινήσεις για την παροχή τέτοιων όπλων. Η Πολωνία έχει ήδη στείλει άρματα μάχης ενώ όπως είπαμε και η Γαλλία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα στείλει τα τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10RC.

Τα οχήματα των ΗΠΑ, τα οποία είναι τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού, εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους θα καταλήξουν στην Ουκρανία, τυπικά ύστερα από ένα πρόγραμμα απόσυρσης εξοπλισμού του Πενταγώνου.

Το Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την απόσυρση αυτήν την Παρασκευή.

Η εαρινή αντεπίθεση

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ίσως προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση την άνοιξη. Παρομοίως όμως, ο θερμότερος καιρός μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις του Κιέβου να αναπτύξουν τα δικά τους (νέα) πλεονεκτήματα, έχοντας μάλιστα ήδη απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από περιοχές που εκείνες είχαν καταλάβει τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

«Στο παρελθόν, πάντα προσαρμόζαμε την υποστήριξή μας στον ουκρανικό στρατό στην εκάστοτε κατάσταση», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Όσλο. «Τώρα η Γαλλία αποφάσισε να προμηθεύσει ελαφριά συστήματα θωράκισης και οι ΗΠΑ έχουν δείξει σχέδια να κάνουν το ίδιο. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει και τη γερμανική συζήτηση».

Ο Καγκελάριος Σολτς δέχεται εκ νέου πίεση στη Γερμανία να εντείνει τις προσπάθειές του για να υποστηρίξει την Ουκρανία με περισσότερα βαρέα όπλα, αφού και η Γαλλία δεσμεύτηκε να παραδώσει οχήματα μάχης.

Τα ρωσικά άρματα θα βρουν το… ταίρι τους

Σε πρόσφατο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο δήμαρχος Κιέβου Vitali Klitschko καλούσε μάλιστα τη Γερμανία να στείλει τα Leopard, λέγοντας ότι διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να ανακαταληφθούν περισσότερα εδάφη από τη Ρωσία.

Αν και τα Bradley Fighting Vehicle είναι ελαφρύτερα από ένα συμβατικό τανκ, απόστρατος στρατηγός (τεσσάρων αστέρων) των ΗΠΑ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ήταν μια «σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα υφιστάμενα ουκρανικά οχήματα» και ότι η κίνηση αποτελεί «κάτι περισσότερο από ένα ταίρι» για το ρωσικό πεζικό και τα άρματα μάχης T-72.

Με πληροφορίες από Bloomberg: US and Germany to Send Ukraine Armored Vehicles in Major Arms Upgrade

O Μακρόν σπάει το ταμπού και στέλνει «tank killers» στην Ουκρανία αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο Βερολίνο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: