O Μακρόν σπάει το ταμπού και στέλνει «tank killers» στην Ουκρανία αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο Βερολίνο [videos]

Φωτογραφία από βίντεο




Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει τα τεθωρακισμένα AMX-10 στη Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν και τα AMX-10 περιγράφονται ως τανκ, τεχνικά πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα που κινούνται σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες και είναι ελαφρύτερα και πιο ευκίνητα από ένα συμβατικό τανκ.

Το ΑΜΧ 10 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 ως «δολοφόνος τανκς», ενώ διαθέτει ένα ισχυρό όπλο που μπορεί να τρυπήσει αμυντικές θωρακίσεις καθώς και κτίρια, αλλά θεωρείται λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της θωράκισης των σύγχρονων αρμάτων μάχης.

Ωστόσο, η απόφαση της Γαλλίας να προμηθεύσει AMX-10 είναι ένα βήμα προς την παροχή τανκς στην Ουκρανία, κάτι που έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς υποστηρικτές του το Κίεβο.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχουν στο Κίεβο άρματα μάχης προδιαγραφών του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς τα γερμανικής κατασκευής Leopard, τα οποία διαχειρίζονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου είναι ευρέως διαθέσιμα.

Ωστόσο, το Βερολίνο έχει αρνηθεί, φοβούμενο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως κίνηση κλιμάκωσης.

Ωστόσο, η υπόσχεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προμηθεύσει με AMX-10 τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις -κίνηση που διαφημίστηκε (και ορθώς) από το Μέγαρο των Ηλυσίων ως η πρώτη παράδοση τανκς δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία– άσκησε νέα πίεση στον Γερμανό ηγέτη να εγκαταλείψει την αντίθεσή του για εφοδιασμό του Κιέβου με βαρέα μαχητικά οχήματα.

Η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag και μέλος των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που αποτελούν μέρος του τριμερούς συνασπισμού του Scholz, δήλωσε ότι ο καγκελάριος «θα πρέπει, στο πνεύμα της γαλλογερμανικής φιλίας, επιτέλους να αναγνωρίσει τα σημεία του χρόνου και να προχωρήσει».

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Βερολίνου», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά της αναπαρήχθησαν από τον Johann Wadephul, αναπληρωτή κοινοβουλευτικό ηγέτη του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, (CDU), το οποίο έχει ασκήσει έντονη κριτική σε αυτό που θεωρεί ως δειλή ανταπόκριση του Scholz στις εκκλήσεις του Κιέβου για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

«Η γαλλική ανακοίνωση αντιπροσωπεύει την επειγόντως αναγκαία υποστήριξη για την Ουκρανία και είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον Πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Wadephul. «Ετσι η κύρια δικαιολογία του Καγκελαρίου για μη παροχή βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων καταρρέει».

 

Τα Ηλύσια θεωρούν την ανακοίνωση ως ένδειξη ότι το Παρίσι εντείνει τη στρατιωτική του υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος του Πούτιν στη χώρα πλησιάζει να συμπληρώσει ένα έτος.

Γάλλος αξιωματούχος περιέγραψε στους Financial Times το AMX-10 ως ένα ελαφρύ τανκ και ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο ορισμός του στις συμφωνίες ελέγχου όπλων.

Αλλοι όμως λένε ότι το ΑΜΧ – 10 θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως τεθωρακισμένο όχημα.

Σε κάθε περίπτωση η υπόσχεση των Παρισίων πυροδότησε νέες εκκλήσεις από το Κίεβο, το οποίο εξαρτάται από τανκς της σοβιετικής εποχής, για άρματα μάχης δυτικής κατασκευής.

Ετσι σε νυχτερινή τηλεοπτική του ομιλία (την Τετάρτη), ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε την Τετάρτη ότι η δωρεά των (απροσδιόριστου αριθμού) AMX-10 «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους άλλους εταίρους μας: δεν υπάρχει λογικός λόγος για τον οποίο η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εφοδιαστεί με δυτικού τύπου τανκς.

Με πληροφορίες από Financial Times (i) (ii

Τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα του Αιγαίου: Παραβιάσεις εναέριου χώρου με UAV και σοβαρή παρενόχληση από ακταιωρό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: