Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Αγώνας για να κρατηθεί ο τόπος ελληνικός και χριστιανικός… (video)

FILE PHOTO: Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος. Φωτογραφία via ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου




Νέα εποχή σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα για την Εκκλησία της Κύπρου. Η τελετή ενθρόνισης του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Γεωργίου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8/1) στις τέσσερις το απόγευμα, στον νέο Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στους χώρους της ιεράς αρχιεπισκοπής, στη Λευκωσία.

Μιλώντας στο OMEGA, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε πως πρόκειται για μια μεγάλη ευθύνη.

«Έχοντας υπόψη μου αυτούς τους πολλούς, σπουδαίους προκατόχους, τον αγώνα που έδωσαν να κρατηθεί ο τόπος ελληνικός, χριστιανικός, είναι ευθύνη για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Είναι σαν μια σκυταλοδρομία», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του, με τον οποίο θα αναφερθεί στις βασικές γραμμές της διακονίας του.

Στην τελετή θα παραστούν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και υπουργοί.

Το τελετουργικό θα αρχίσει με ψαλμούς και προσευχές, που αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια, εν πλήρει θρησκευτική μυσταγωγία, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ως ο δεύτερος της τάξει μεταξύ των Μητροπολιτών, μετά τον Μητροπολίτη Πάφου, θα παραδώσει στον ευρισκόμενο στο μέσον του Ναού, νέο Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, τα αυτοκρατορικά προνόμια που έχουν παραχωρηθεί στην Εκκλησία της Κύπρου και αποτελούν φύλακες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Προνόμια τα οποία είχαν παραχωρηθεί το 478 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα στον επικεφαλής της πρώτης ανάμεσα στις αυτοκέφαλες εκκλησίες της Ορθοδοξίας, την εκκλησία της Κύπρου.

Δηλαδή να υπογράφει με κόκκινο μελάνι, να φέρει στις ακολουθίες πορφυρούν μανδύα και να κρατεί, αντί της επισκοπικής ράβδου, αυτοκρατορικό σκήπτρο.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του, με τον οποίο θα αναφερθεί στις βασικές γραμμές της διακονίας του και του τρόπου με τον οποίο θα διοικήσει την Εκκλησία της Κύπρου.

Αναμένεται να διαβαστεί χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ενώ χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια πιστών και επισήμων στο Μέγα Συνοδικό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Στην τελετή θα παραστούν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί.

Θα παραστούν, επίσης, Ιεράρχες άλλων θρησκευτικών δογμάτων, καθώς και εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

Μεταξύ αυτών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και αντιπρόσωποι της Αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι τέλεσαν το πρωί, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, λειτουργία για τους Ουκρανούς που ζουν στην Κύπρο, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων που σήμερα εορτάζουν, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.

Στην τελετή ενθρόνισης προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών, αλλά δεν θα έλθουν αφού η ρωσική εκκλησία αποφεύγει να στέλνει εκπροσώπους της όπου παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δεν θα παραστεί αύριο στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου, εκφράζοντας τη διαφωνία του, για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία προηγουμένως υπαγόταν στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Ο Μόρφου Νεόφυτος, παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου συνεχίζει να αναγνωρίζει ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Ονούφριο ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Πληροφορίες από το Omega και τον ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου

Κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Total: Θα παραστεί και στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: