Προεδρικές εκλογές Κύπρου: Οι θέσεις των τριών υποψηφίων για τον ενεργειακό τομέα, ο Αβέρωφ το σκέφτεται ακόμα…

Photo by Zukiman Mohamad via Pexels




Σε αντίθεση με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν κοινοποίησε μέχρι στιγμής κάποιο αναλυτικό πρόγραμμα για όσα σκοπεύει να προωθήσει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση εκλογής του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει η εφημερίδα Φιλελεύθερος σε ρεπορτάζ του συναδέλφου Χρύσανθου Μανώλη.

Το κείμενο διερευνά τις θέσεις των τριών υποψηφίων για τον ενεργειακό τομέα.

Ενδεχομένως, σημειώνεται στο άρθρο, ο κ. Νεοφύτου να το κάνει στη συνέχεια.

Αφιέρωσε πάντως δύο άξονες πολιτικής (από τους 100 που ετοίμασε για όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης) στα θέματα ηλεκτρισμού και πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας περιγραφικά αρκετούς επί μέρους τομείς και καταθέτοντας στόχους και επιλογές.

Οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοί του, αντίθετα, κατέθεσαν πιο αναλυτικά προγράμματα για την ενέργεια.

Όπως λέγεται συνήθως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και στην περίπτωση των προγραμματικών θέσεων των τριών υποψηφίων για την ενέργεια υπάρχουν πολλές συζητήσιμες λεπτομέρειες, κάποιες ορατές και κάποιες κρυμμένες πίσω από τις γραμμές. Πιθανόν, δε, να κρύβεται και αρκετή ουσία σε όσα παραλείπουν να καταγράψουν ή να διευκρινίσουν, παρ’ ότι είναι υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν και απαιτούν εδώ και τώρα λύσεις.

Η παράθεση προγραμματικών θέσεων των τριών υποψηφίων για την ενέργεια λόγω χώρου δεν μπορούσε να είναι πλήρης. Καταγράψαμε τις προτεραιότητες στις οποίες συμφωνούν, αλλά και τις διαφορές που εντοπίσαμε σε κάποιες πτυχές.

Πολλές ΑΠΕ και αέριο και οι τρεις

Σε γενικές γραμμές και οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία εμφανίζονται να θέλουν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση: Μεγαλύτερη και ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δυναμικό, εγκατάσταση -με επιδοτήσεις έως και 100%- όσο το δυνατό περισσότερων φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για αυτοπαραγωγή, εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης πράσινης ενέργειας, χρήση -έστω και τώρα- φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, για μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων για εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και εμπορική αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ ή και μεταφορά μέρους τους στην Κύπρο.

Αν και δεν το αναφέρουν ξεκάθαρα, φαίνεται να αντιλαμβάνονται και οι τρεις υποψήφιοι πως ένα μεγάλο μέρος των στόχων που θέτουν στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής που παρουσιάζουν προς τους ψηφοφόρους απαιτεί αρκετά χρόνια για να μπει σε φάση υλοποίησης. Απαιτεί και πολλά εκατομμύρια, ως επένδυση. Δεν επιλέγουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά ανησυχούμε ότι, με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξε η σημερινή διακυβέρνηση στην προώθηση κάποιων πολιτικών για την πράσινη μετάβαση και τη συμφιλίωση του υπάρχοντος απομονωμένου ηλεκτρικού συστήματος με τις ανάγκες που αυτή η μετάβαση δημιουργεί, η εξασφάλιση μιας πενταετούς προεδρικής θητείας θα προσφέρει στον εκλεκτό της πλειοψηφίας απλά το δικαίωμα να βάλει τις βάσεις που έπρεπε να είχαν μπει πολύ νωρίτερα, ώστε από το 2030 και μετά να μπορούν να υλοποιηθούν αυτά που προτείνονται -και λείπουν- σήμερα.

Σημειώνουμε πως από τις θέσεις των τριών υποψηφίων απουσιάζουν ουσιαστικές προτάσεις για την ΑΗΚ του μέλλοντος. Του κοντινού και του μακρινού. Για τον ρόλο της, καθώς μεσοπρόθεσμα θα μειώνεται, υπό προϋποθέσεις, η συμβατική παραγωγή ηλεκτρισμού, για την επιθυμητή συμμετοχή της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, για τη θέση της στην ανταγωνιστική αγορά όπως σχεδιάστηκε, για το μη αναγνωρισμένο σήμερα δικαίωμά της να αγοράζει φθηνό ρεύμα από ιδιωτικά συστήματα φωτοβολταϊκών, για το μέλλον του σταθμού της στη Δεκέλεια και τη μεταφορά εκεί φυσικού αερίου (όταν και εφόσον…), για τις επικουρικές υπηρεσίες, κλπ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πάντως, ακροθιγώς, στο πρόγραμμά του πως η ΑΗΚ θα πρέπει να παραμείνει κρατική και ανταγωνιστική, αλλά και πιο πελατοκεντρική. Μάλλον αυτονόητη θεωρούν και οι Νεοφύτου – Μαυρογιάννης τη διατήρηση της ΑΗΚ ως καθετοποιημένης κρατικής επιχείρησης, αφού σε κανένα στάδιο του προεκλογικού αγώνα δεν αναφέρθηκε οτιδήποτε για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ ή κάποιας εκ των τεσσάρων βασικών ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της (παραγωγή, προμήθεια, μεταφορά, διανομή).

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: