«Πολλά συναισθήματα από θλίψη μέχρι ανακούφιση»: H πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δεν μετανιώνει για την απόφασή της να παραιτηθεί

FILE PHOTO: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άρντερν σε επίσκεψή της στο Βιετνάμ. EPA/LUONG THAI LINH




Η Τζακίντα Άρντερν δηλώνει ότι “δεν μετανιώνει” για τα σχέδιά της να παραιτηθεί από την ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας μετά από μια απόφαση που σόκαρε τόσο τους υποστηρικτές όσο και τους επικριτές της.

Μία ημέρα αφότου αποκάλυψε ότι “δεν έχει πια άλλο βενζίνη στο ντεπόζιτο”, η κ. Άρντερν δήλωσε ότι αισθάνεται μια “σειρά συναισθημάτων” από θλίψη έως “ανακούφιση”.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της έχει δύσκολη πορεία προς την επανεκλογή του τον Οκτώβριο.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ανοιχτά κανέναν από τους πιθανούς υποψηφίους για την αντικατάστασή της.

Μιλώντας την Παρασκευή έξω από ένα αεροδρόμιο στο Νάπιερ -όπου είχε συγκεντρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος – η κ. Άρντερν δήλωσε ότι “κοιμήθηκε καλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν αποδέχθηκε τις επισημάνσεις κάποιων σχολιαστών ότι οι εμπειρίες μισογυνισμού έπαιξαν ρόλο στην απόφασή της.

Η κ. Άρντερν δήλωσε ότι έχει ένα “μήνυμα για τις γυναίκες στην ηγεσία και τα κορίτσια που σκέφτονται να ηγηθούν στο μέλλον” ότι “μπορείτε να κάνετε οικογένεια και να είστε σε αυτούς τους ρόλους”, προσθέτοντας ότι “μπορείτε να ηγηθείτε με το δικό σας στυλ”.

Την Πέμπτη, δήλωσε ότι ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της και να είναι εκεί όταν η κόρη της θα ξεκινήσει το σχολείο.

Θα παραιτηθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου και οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα διεξαγάγουν ψηφοφορία για την ηγεσία την Κυριακή.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει την υποστήριξη των δύο τρίτων του κόμματος, η ψηφοφορία θα πάει στα ευρύτερα μέλη του Εργατικού Κόμματος.

Ωστόσο, η κ. Άρντερν δήλωσε ότι αναμένει ότι ο διάδοχος θα επιλεγεί την Κυριακή.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Ο Κρις Χίπκινς, ο οποίος κατέχει σήμερα τα χαρτοφυλάκια της εκπαίδευσης και της αστυνομίας, φαίνεται να είναι ο πιθανότερος υποψήφιος.

Ο κ. Χίπκινς, 44 ετών, ηγήθηκε της αντίδρασης της κυβέρνησης στην πανδημία, αφού διορίστηκε υπουργός για το Κόβιντ-19 τον Νοέμβριο του 2020.

Αργότερα παραδέχθηκε ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα έπρεπε να είχαν μειωθεί νωρίτερα.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν την υπουργό Δικαιοσύνης Kiri Allan, 39 ετών.

Αν επιτύχει, θα γίνει η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας με καταγωγή από τους Μαορί, καθώς και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης.

Ο Μάικλ Γουντ, 42 ετών, υπουργός Μεταφορών και Ασφάλειας στο χώρο εργασίας, βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των πιθανών διαδόχων.

Αντιδράσεις

Η αντίδραση στην απόφαση της κ. Άρντερν ήταν ανάμεικτη στη Νέα Ζηλανδία. Μια ντόπια, η Liliana Lozano, δήλωσε ότι θα της λείψει η “ευγένεια της ηγέτιδας και η ικανότητά της να σχετίζεται με τους άλλους”.

“Βλέποντάς την στην τηλεόραση αισθανόμουν ασφαλής κατά τη διάρκεια του κλειδώματος [του Κόβιντ]”, δήλωσε στο BBC.

Αλλά η Τίνα Γουάτσον, η οποία κατάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα ζει στη Νότια Αφρική, κατηγόρησε την κ. Άρντερν ότι την χώρισε από την οικογένειά της επειδή τα σύνορα ήταν κλειστά για περισσότερα από δύο χρόνια.

“Οι περιορισμοί της στο Covid-19 ήταν τόσο σκληροί”, δήλωσε η κ. Watson. “Έχω τρία παιδιά [στη Νέα Ζηλανδία], έξι εγγόνια – δύο από τα οποία δεν έχω συναντήσει ποτέ.

Με απομάκρυνε από αυτά. Χαίρομαι που παραιτήθηκε”.

Η προσωπική δημοτικότητα της Jacinda Ardern έχει δεχθεί πλήγμα πρόσφατα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2017.

Η Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η επιδείνωση της οικονομίας, η κρίση του κόστους ζωής και οι ανησυχίες για τα ποσοστά εγκληματικότητας.

ΠΗΓΗ: bbc.com

Νέο σκάνδαλο στην βρετανική αστυνομία μετά τον κατά συρροή βιαστή: Δύο πρώην αστυνομικοί διώκονται για παιδική πορνογραφία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: