Πλούσια σε συγκινήσεις: Πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής Κοινότητας της Ελλάδας

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις, Δημήτρης Τσάκας.




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΚΑ, Αναμνήσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε» ήταν το κοινό μήνυμα τόσο των ομιλητών και των καλλιτεχνών, όσο και του ακροατηρίου που παρακολούθησε την εκδήλωση για το ολοκαύτωμα που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 19 Ιανουαρίου 2023 στο αμφιθέατρο του «Hebrew Union College» στο Μανχάταν.

Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει για πάνω από μια δεκαετία το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και η υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά θέματα του Προξενείου κ. Έβελιν Κανελέα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο νέος μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου και διπλωμάτες άλλων χωρών, καθώς επίσης και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Λέων Λεβί (Leon Levy).

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις του Γενικού Προξενείου, η οποία έχει ως στόχο όχι μόνο να προβάλει τις διάφορές πτυχές του Ολοκαυτώματος και να ακονίσει τη μνήμη, αλλά και την συμβολή της Ελλάδας για την διάσωση της εβραϊκής κοινότητας της γενέτειρας.

Ακολούθησαν ο χαιρετισμός προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα, Σολομών Ασερ (Solomon Asser) και η προσευχή της  Ραββίνου Νταϊάνα Γκέρσον (Dianna S. Gerson).

Οι μαθήτριες Έσθερ Ερέρα (Esther Errera) και Σίβαν Κόεν (Sivan Koen), ανέγνωσαν αυθεντικές  επιστολές μεταξύ των μελών εβραϊκών οικογενειών

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Βίκτορ Κοέν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο καθηγητής και βραβευμένος εικαστικός Βίκτορ Κόεν (Victor Koen), ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης επέλεξε κάτι διαφορετικό από τους ομιλητές των προηγούμενων ετών.

Αφιέρωσε τη ομιλία στην τραγωδία της οικογένειάς του που άνηκε στην εβραϊκή κοινότητα της συμπρωτεύουσας και μέσω διαφανειών περίγραψε τον ξεριζωμό, καθώς επίσης και τις ναζιστικές θηριωδίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου

Ο Νεκτάριος Αντωνίου και Ειρήνη Τορνεσάκη (Erini) με την συνοδεία του Μάικλ Μπράουν (Michael Brown) ερμήνευσαν το «Ασμα Ασμάτων», το «Σμυρνέικο Μινόρε», «Γιατί πουλί μου δεν κελαηδείς» και άλλα άσματα.

Χορηγός του καλλιτεχνικού προγράμματος ήταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της δεξίωσης με τα εδέσματα της “Gyro World” η ομογενειακή τράπεζα «Alma Bank», ενώ γενικός χορηγός ο Σύλλογος Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ραβίνος Diana S. Gerson, η οποία ανέπεμψε την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πιανίστας Μάικλ Μπράουν, η σοπράνο Ειρήνη και ο τενόρος Νεκτάριος Αντωνίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alma Bank, η ανώτατη σύμβουλος Νάνσυ Παπαϊωάννου και ο Δημήτρης Πετρίδης, ιδιοκτήτης του “Gyro World” Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: