Πανστρατιά συμμαχικών τεθωρακισμένων για να τελειώσουν την εισβολή του Πούτιν: Μια «γροθιά» Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Σούνακ και Μελόνι

FILE PHOTO: UK soldiers with their battle tank Challenger (L) and US soldiers with their battle tank Abrams. EPA, VALDA KALNINA




Νέα δυναμική στον αμυντικό πόλεμο που διεξάγει η Ουκρανία προσδίδει η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση ΗΠΑ και Γερμανίας (ιστορική και δύσκολη απόφαση σε κάθε περρίπτωση για το Βερολίνο) για αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στο μέτωπο, ενώ η πολυμερής επικοινωνία που είχαν κορυφαίοι ηγέτες της Δύσης με τον Ζελένσκι φανερώνει ένα ολοένα εναργέστερο συντονισμό της συμμαχίας του ελεύθερου κόσμου κατά του αυταρχικού Πούτιν και του καθεστώτος του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τιο απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνομιλία έγινε μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εγκρίνει την αποστολή αυτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο Ολαφ Σολτς προχωρούσε ένα ακόμη βήμα παραπάνω προοικονομώντας την αποστολή και άλλων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. 

Μια δύσκολη μέρα για τον Καγκελάριο

Η απόφαση Σολτς δεν πέρασε εύκολα από τη Γερμανική Βουκλή. Για περισσότερο από μία ώρα οι βουλευτές «έψηναν στη σχάρα» τον Καγκελάριο Σολτς μερικές φορές με αποδοκιμασίες και κραυγές, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, Damien McGuinness

«Για να καταλάβετε γιατί ο μιλιταρισμός είναι τόσο αμφιλεγόμενος, αρκεί να κοιτάξετε τους τοίχους μέσα στο κτίριο του Ράιχσταγκ όπου μιλούσε ο κ. Σολτς: τα γκράφιτι των Σοβιετικών στρατιωτών από το 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στο Βερολίνο, φυλάσσονται ακόμη ως μνημείο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Αριστεροί έλεγαν ότι μια ατελείωτη αύξηση των όπλων στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τον πόλεμο. Την ίδια στιγμή οι Συντηρητικοί κατηγορούσαν τον καγκελάριο ότι κατέστρεψε τη διεθνή φήμη της Γερμανίας διστάζοντας.

Αλλά το πιο εκπληκτικό από όλα ήταν τα χειροκροτήματα και τα νεύματα υποστήριξης από το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του και τους εταίρους του στο συνασπισμό, τους Πράσινους.

Αυτά τα δύο κόμματα έχουν ειρηνιστικές ρίζες και πιστεύουν παραδοσιακά ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία, όχι εναντίον της — δηλαδή μέχρι την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Εϊναι όμως κι αυτό ένα σημάδι του πόσο έχει αλλάξει η Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο, αναφέρει ο Βρετανός ανταποκτριτής.

Στη μάχη και 31 αμερικανικά Abrams

Λίγες ώρες αργότερα μετά τις γερμανικές ανακοινώσεις, οι ΗΠΑ επιβεβαίωναν ότι αποστέλλουν 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας από τους συμμάχους που δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι τα Abrams που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα βοηθήσουν το Κίεβο να απελευθερώσει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως «επιθετική απειλή».

«Περί αυτού πρόκειται: να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία, δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι η μεταφορά των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία.

«Η παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο πεδίο θα πάρει χρόνο. Χρόνο που θα δούμε και θα χρησιμοποιήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί είναι πλήρως προετοιμασμένοι.

Ζητά περισσότερα ο Ζελένσκι

Αντιδρώντας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την ανακοίνωση του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o ουκρανός πρόεδρος συμπλήρωσε: «Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε σε έναν κοινό στόχο», τον οποίο περιέγραψε ως «απελευθέρωση» της Ουκρανίας.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιοκοινώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και δήλωσε «ειλικρινά ευγνώμων» για το πράσινο φως που έδωσε το Βερολίνο προκειμένου να αποσταλούν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο.

«Ευχαριστούμε ειλικρινά τον καγκελάριο και όλους τους φίλους μας στη Γερμανία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες που έχουν άρματα μάχης Leopard 2 σε λειτουργία να “παράσχουν όσα περισσότερα είναι δυνατό” προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

“Άρα ο συνασπισμός των αρμάτων μάχης έχει σχηματιστεί. Όλοι όσοι αμφέβαλλαν ότι αυτό θα μπορούσε ποτέ να συμβεί βλέπουν τώρα: για την Ουκρανία και τους εταίρους τίποτε δεν είναι αδύνατο”, έγραψε στο Twiiter.

“Απευθύνω έκκληση σε όλους τους νέους εταίρους που έχουν εν λειτουργία άρματα μάχης Leopard 2 να συμμετάσχουν στον συνασπισμό και να παράσχουν όσα περισσότερα από αυτά είναι δυνατό”.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

Πήρε φόρα το Βερολίνο: Σχέδια και για συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων στην Ουκρανία* Γιατί τα Leopard 2 ήταν ο διακαής πόθος του Κιέβου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: