Ο ΟΗΕ στα χρόνια της παρακμής: Βήμα βήμα επεκτείνεται η κατοχή της Τουρκίας και σε μη κατεχόμενα εδάφη

FILE PHOTO: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φωτογραφία ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, UN




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Η παρακμιακή περίοδος την οποία διάγει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και, ιδίως, η Γενική Γραμματεία του Οργανισμού έχει εξουδετερώσει τις όποιες δυνατότητες του για σεβασμό και εφαρμογή των αρχών του Καταστατικού Χάρτη.

Με αποτέλεσμα να παρέχεται πρόσφορο έδαφος σε αυταρχικούς ηγέτες να προωθούν τα έκνομα σχέδια τους για επανασύσταση αυτοκρατοριών και ποδηγέτηση των γειτονικών λαών.

Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι γνωστοί πρωταγωνιστές της εθνικής τραγωδίας αυτού του δύσμοιρου τόπου σπεύδουν να προωθήσουν τους προαιώνιους στόχους των – “ποτέ ανεξαρτησία για την Κύπρο – για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπής της Νήσου σε Τουρκο-Βρετανικό προτεκτοράτο.

Εξέλιξη, που αν τυχόν επιτευχθεί, διευκολύνει τις δυνάμεις αυτές να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πέρα από τα κατά καιρούς διχοτομικά σχέδια/ιδέες λύσης του Κυπριακού που φέρουν την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκάστοτε ειδικοί του εκπρόσωποι στην Κύπρο προωθούν με τις ενέργειες τους και τις αναφορές στις εκθέσεις που ετοιμάζουν για τις καλές υπηρεσίες και την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, είτε συγκαλυμμένα είτε με αίολα επιχειρήματα, θέσεις προς ικανοποίηση της κατοχικής δύναμης Τουρκίας καθ´ υπέρβαση των όρων εντολής τους όπως αυτοί καθορίζονται από τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  • Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ ΟΗΕ το περιεχόμενο των οποίων κρίνεται εν πολλοίς ως απαράδεκτο και σαφώς αρνητικό για το θύμα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η συμφωνηθείσα βάση λύσης του Κυπριακού έχει εγκαταλειφθεί από την Τουρκία και τους εγκάθετους της στην κατεχόμενη περιοχή με ταυτόχρονη απαίτηση αποδοχής λύσης δυο κρατών και οι συντάκτες των εκθέσεων αποφεύγουν οποιοδήποτε σχολιασμό.

Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι η προσπάθεια προώθησης του διαβόητου “acknowledgement”, ήτοι “αναγνώριση” της ύπαρξης ξεχωριστής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναπτύξει εμπορικές ανταλλαγές και μέσω των τεχνικών επιτροπών -οιονεί κρατικών οργάνων- να επιλύονται τα προβλήματα που εμφιλοχωρούν σε διάφορους τομείς.

Βήμα βήμα επεκτείνεται η κατοχή της Τουρκίας στη λεγόμενη νεκρή ζώνη που αποτελεί μη κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση από τα Ηνωμένα Έθνη σε αντίθεση με την συμπεριφορά τους έναντι των Ελληνοκυπρίων γεωργών που ενώ παρεμποδίζονται από τους Τούρκους στην καλλιέργεια των αγρών τους ζητούν να απομακρύνονται από τα τουρκικά φυλάκια.

Τα γεγονότα στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη πλησίον του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, με την ανοχή και τη διευκόλυνση του Κόλιν Στιούαρτ καθ´ υπέρβαση των όρων εντολής του και σε πλήρη περιφρόνηση των αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας,προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών και την ανησυχία για τον ρόλο και τις προθέσεις των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.

Στο παρελθόν έγγραφα τα οποία διεβίβαζε ο κατοχικός ηγέτης προς τα Ηνωμένα Έθνη δεν κυκλοφορούσαν παρά μόνο ως παράρτημα σχετικής επιστολής του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη.

  • Η επινόηση μηχανισμού από τη Γενική Γραμματεία να κυκλοφορεί ως παράρτημα της έκθεσης του ΓΓ ΟΗΕ έγγραφο με τις θέσεις εκτός παραμέτρων του Διεθνούς Οργανισμού του αρχηγού της αποσχιστικής οντότητας αφ ενός μεν την εξισώνει με την Κυπριακή Δημοκρατία και αφ´ ετέρου την προβάλλει στα μέλη του ΟΗΕ.

Η ενέργεια αυτή καθώς και η εν γένει προσπάθεια των αξιωματούχων του Οργανισμού για ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων προσφέρει κακή υπηρεσία στις προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ας προσέξουμε προτού είναι πολύ αργά τις μεθοδεύσεις των εχθρών του τόπου μας και λάβουμε τα κατάλληλα προς αποτροπή τους μέτρα.

Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο ενοχλητικός Μενέντεζ επιμένει να …εξαγριώνει την κατοχική Τουρκία: Ο γερουσιαστής χαλά το πάρτι των οπαδών του κατευνασμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: