Ο Μητσοτάκης δεν έχει «κλειδώσει» τις εκλογές, κάθε άλλο: Γιατί προβάλλει ως ενδεχόμενο φαβορί η 14η Μαΐου

FILE PHOTO: Κάλπη και ψηφοδέλτια ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Την ώρα που όλοι θεωρούν σχεδόν κλειδωμένη τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα την 9η ή έστω την 30η Απριλίου 2023, έγκυρες πληροφορίες της Hellas Journal αναφέρουν ότι τίποτε δεν είναι ακόμη κλειδωμένο.

Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της 14ης Μαΐου και έχει αρκετούς λόγους γι’ αυτό.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι -όπως όλα δείχνουν- σε εκείνο το χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι καθοριστικές εκλογικές διαδικασίες στην Τουρκία που θα κρίνουν την τύχη του συστήματος Ερντογάν.

Με δεδομένο ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών πολύ δύσκολα θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από πηγές στη Νέα Δημοκρατία, ότι δεν θα πρέπει να έχει διακινδυνεύσει ένα διάστημα ακυβερνησίας στις κρίσιμες τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες της Τουρκίας που δεν αποκλείεται να έχουν εντονότατες προκλήσεις προς τη χώρα μας.

Όσο μάλιστα πλησιάζουν οι εκλογές και ο Ερντογάν παραμένει σε πλήρη αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο της επανεκλογής του ή τη νίκη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού στη Βουλή, τόσο θα γίνεται και πιο απερίσκεπτος και προκλητικός.

Άρα, το ενδεχόμενο να υπάρχει στην Ελλάδα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε αυτό το κρίσιμο μεσοδιάστημα κρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως η χειρότερη δυνατή επιλογή.

Ο δεύτερος βασικός λόγος, όπως προκύπτει εμμέσως από συνομιλητές του συστήματος Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει καταλήξει η Δικαιοσύνη στις υποθέσεις των δύο παράλληλων δικών που διεξάγονται στο Ειδικό Δικαστήριο: Των τέως υπουργών Νίκου Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τις υποθέσεις των αδειών τηλεόρασης και εξωθεσμικού συστήματος στη Δικαιοσύνη, αντίστοιχα.

Παρότι κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την τελική απόφαση των δικαστών, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει σχεδόν η βεβαιότητα ότι τα στοιχεία και οι μαρτυρίες κατά των δυο πρώην υπουργών είναι καταλυτικά και θα οδηγήσουν σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Όπως λένε, δεν απασχολεί κανέναν το αν θα μπουν στη φυλακή ή το ποια ποινή θα έχουν. Πολιτικά τους αρκεί απλώς το να καταδικαστούν και στα πρόσωπά τους να καταδικαστεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι δυο τέτοιες αποφάσεις θα αποτελέσουν ισχυρότατο πολιτικό επιχείρημα ως αντίβαρο στις συνεχείς καταγγελίες για εκτροπή με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Δηλαδή στο δημόσιο διάλογο και σε ενδεχόμενα προεκλογικά debate, η απάντηση της ΝΔ θα μπορούσε να διαμορφωθεί περίπου έτσι: «Όποιος έχει στοιχεία τα καταθέτει στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που τελικά θα κρίνει. Το ίδιο άλλωστε έγινε και στις περιπτώσεις των κυρίων Παππά και Παπαγγελόπουλου (ή ενός εξ αυτών, ανάλογα με τις αποφάσεις) που… (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται).

Κατά τα λοιπά, η επιλογή των ημερομηνιών του Απριλίου, παρότι όντως αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμάται ότι «έχει επίσης το «ντεσαβαντάζ» ότι δεν θα έχουν προλάβει να αποδώσουν όλες οι παροχές της κυβέρνησης». Για παράδειγμα αρχές Απριλίου θα έχει ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ δεν αποκλείονται κάποια πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης ή και ενίσχυσης των εισοδηματικά χαμηλότερων συμπολιτών μας ενόψει του Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καταλήγει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ότι η παράταση του χρόνου των πρώτην εκλογών κατά έναν μήνα δεν ανατρέπει τα δεδομένα σε βάρος της κυβέρνησης καθώς δεν υπάρχει στο μεσοδιάστημα κάποιος σκόπελος που να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Το αντίθετο…

Σε σχέση με τη δεύτερη εκλογική διαδικασία που όλοι στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο ότι θα προκύψει, επίσης δεν επηρεάζει στο παραμικρό ούτε τις πανελλαδικές εξετάσεις, ούτε κάποια άλλη παράμετρο.

Το αν φυσικά χρειαστούν και τρίτες εκλογές αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένο να το προβλέψει κάποιος.

Η ουσία είναι ότι ακόμη κι αν τη δεύτερη Κυριακή το πρώτο κόμμα χρειάζεται ελάχιστους βουλευτές για να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία δύσκολα θα επιδιώξει να τους κερδίσει με τρίτη εκλογική διαδικασία καθώς ίσως αυτό προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις.

Αν βέβαια, λείπουν αρκετοί βουλευτές, τότε η τρίτη εκλογή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και άρα θα πρέπει σχεδόν νομοτελειακά δύο ή περισσότερα κόμματα να βρούνε το τρόπο να συνεργαστούν.

Αποσύρεται από την ενεργό πολιτική η Αλέκα Παπαρήγα: Εκτός ψηφοδελτίου ΚΚΕ ύστερα από 30 χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: