Ο Μακρόν απελπίστηκε με τον Σολτς και υπέγραψε -με τον Σάντσεθ- «ένωση» μέσα στην Ένωση για να απαντήσουν στις ΗΠΑ

epa10415997 French President Emmanuel Macron (L) and Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (R) pose after signing agreements in the frame of the Spain-France bilateral summit at the National Art Museum of Catalonia in Barcelona, northeastern Spain, 19 January 2023. Sanchez meets French President Emmanuel Macron in Barcelona on 19 January amid Catalan pro-independent protests in Spain and trade unions rallies in France. EPA/ANDREU DALMAU




Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στη Βαρκελώνη την Πέμπτη για να ζητήσουν μια «proactive» απάντηση στο πακέτο πράσινων επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ουάσιγκτον, μετά την υπογραφή μιας συνθήκης φιλίας και συνεργασίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Γαλλία και η Ισπανία έχουν «την ίδια σύγκλιση απόψεων» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις επιδοτήσεις βάσει του λεγόμενου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, που πολλοί Ο φόβος της Ευρώπης θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις στην ήπειρό τους.

«Γνωρίζουμε και οι δύο το γεγονός ότι πρέπει να αντιδράσουμε με πολύ προληπτικό τρόπο… Χρειαζόμαστε μια πραγματική στρατηγική Made in Europe και μέσα που είναι πολύ εύχρηστα για τις εταιρείες μας», είπε ο Μακρόν.

Η Γαλλία πιέζει για τις πρωτεύουσες της ΕΕ να χαλαρώσουν τους κανόνες για τις κρατικές επιδοτήσεις και να δημιουργήσουν ένα κρατικό ταμείο της ΕΕ για να ενισχύσουν τις πράσινες βιομηχανίες σε όλη την ήπειρο, εν μέσω φόβων ότι τα κίνητρα των ΗΠΑ θα αποσπάσουν τις επενδύσεις από την Ευρώπη.

Απηχώντας τα λόγια του Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η Ευρώπη «αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των «εμπορικών αποφάσεων που ελήφθησαν από τους συμμάχους μας».

Σε κοινή δήλωση, που κυκλοφόρησε παράλληλα με τη συνθήκη, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Ισπανία «υπερασπίζονται μια φιλόδοξη στρατηγική που [πρέπει] να εφαρμοστεί γρήγορα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

«Η Γαλλία και η Ισπανία υποστηρίζουν γρήγορες, ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις για την επιτάχυνση και την απλούστευση των υφιστάμενων μέσων και κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του Next Generation» — του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΕ από τον COVID— «προς μια πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Politico // CLEA CAULCUTT

Ο δειλός, κακός σύμμαχος «Γερμανία»: Το εξοργιστικό κρυφτούλι του Βερολίνου για τη στήριξη της Ουκρανίας έχει πολύ βαθιές ρίζες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: