#NoJetsForTurkey: Γιατί δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία; Οι Αμερικανοί να καταλάβουν ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…

Αμερικανικό F-16 στη διάρκεια άσκησης. Φωτογραφία via F-16 Viper Demonstration Team, @ViperDemoTeam




Του ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ*

Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες, ύστερα από δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, γύρω από το αν θα πάρει τελικά η Τουρκία τα πολυπόθητα F-16. Οι διαπραγματεύσεις με την Σουηδία έφτασαν σε αδιέξοδο.

Η Τουρκία συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ κάνοντας το χατίρι της Ρωσίας και κάποιοι θεωρούν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ίσως προσπαθήσει να δελεάσει την γείτονα με την πώληση των F-16.

Η προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική ομογένεια στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι τεράστια. Οι ομογενείς ξοδεύουν πολλές ώρες από την ζωή τους και πολλές χιλιάδες δολλάρια από την τσέπη τους για να μην πάρει η Τουρκία τα F-16. Πέρα όμως από την Ελλάδα, η πώληση αυτή δεν συμφέρει στην πραγματικότητα, ούτε την ίδια την Αμερική. Πάμε να δούμε το γιατί:

Τα κολλήματα και οι αγκυλώσεις ενός μέρους των ΗΠΑ είναι γνωστά εδώ και καιρό (και έως έναν βαθμό είναι και δικαιολογημένα).

  • Για παραπάνω από πενήντα χρόνια η Τουρκία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή. Αποτελούσε το προπύργιο της Δύσης. Ήταν από τα βασικότερα σημεία του Δυτικού Σχεδιασμού Ασφαλείας. Το έχουμε ξαναγράψει άλλωστε, οι ΗΠΑ μια εποχή, θα διακινδύνευαν ακόμα και παγκόσμιο πόλεμο για χάρη της Τουρκίας.

Ήταν η χώρα που «απέκλειε» την Ρωσία από την Μεσόγειο και η χώρα που «απέκρουε» το Ιράν. Ήταν η χώρα που έπαιζε το παιχνίδι των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, όποιο κι αν ήταν αυτό και με οποιοδήποτε κόστος για την ίδια! Παρόλο που η Ελλάδα και η Τουρκία μπήκαν στο ΝΑΤΟ μαζί, η Τουρκία είχε πάντοτε μεγαλύτερη βαρύτητα. Και λόγω γεωγραφίας, αλλά και επιλογών.

Τα φοβικά σύνδρομα μας οδήγησαν ουκ ολίγες φορές σε ανορθόδοξες και λανθασμένες πολικές επιλογές που το μόνο που κατάφεραν ήταν να αναβαθμίζουν κάθε φορά περαιτέρω τον ρόλο και την θέση της Τουρκίας.

Οι καιροί όμως αλλάζουν. Η Τουρκία από προπύργιο της Δύσης, μετατράπηκε σε κερκόπορτα, ενώ η Ελλάδα δείχνει σιγά σιγά πως προσπαθεί να «βγει από το καβούκι της» διεκδικώντας έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι εδώ και καιρό ο καλύτερος σύμμαχος όλων των παραδοσιακών εχθρών της Αμερικής. Συνεχίζει να μην επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, κλείνει μαζί της ενεργειακές συμφωνίες μαμούθ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ετοιμάζεται να αγοράσει και δεύτερη συστοιχία S-400, βάζει εμπόδια στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ παίζοντας το παιχνίδι του Πούτιν και απειλεί καθημερινά με πόλεμο ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα.

Βάζει δηλαδή σε κίνδυνο την συμμαχία, ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών. Όσον αφορά το Ιράν, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών (Την στιγμή που οι σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ είναι στα τάρταρα). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Τουρκία αναβαθμίζει με ταχύτατους ρυθμούς τις σχέσεις και με την Κίνα.

Έχει δώσει την εργολαβία για το δίκτυο 5G σε κινεζική εταιρεία, ενώ κινεζικές εταιρείες κολοσσοί επενδύουν ολοένα και περισσότερo στην γείτονα τόσο στον τομέα του Real Estate όσο και των μεταφορών.

  • Εξάλλου στην νέα αναθεωρημένη έκθεση του «One belt, One Road» της Κίνας, η Τουρκία φαίνεται να αναβαθμίζεται στην «γέφυρα» για την Ευρώπη. Και σχετικά με την τουρκική οικονομία, η «κινεζοποίηση» της προχωρά με γοργούς ρυθμούς…

Η Τουρκία αν δεν γίνει κάτι το συνταρακτικό (!) στο εσωτερικό της, δύσκολα θα παραμείνει στο Δυτικό στρατόπεδο για πολύ καιρό ακόμα. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό οι Αμερικάνοι, τόσο το καλύτερο για όλους μας.

*Ο Μανώλης Γιανναράκης είναι φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Τον απασχολούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας. Μέσα από την αρθρογραφία ευελπιστεί να μάθει καλύτερα το αντικείμενο των σπουδών του και να βελτιώσει την επιχειρηματολογία του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Φάκελος Έβρος, Εμπιστευτικό”: Θα άνοιγαν οι πύλες της κολάσεως, και μάλιστα, με την Ελλάδα στην θέση του εισβολέα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: