“Φάκελος Έβρος, Εμπιστευτικό”: Θα άνοιγαν οι πύλες της κολάσεως, και μάλιστα, με την Ελλάδα στην θέση του εισβολέα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται…

FILE PHOTO: Στρατιώτες κοντά στο χωριό Μαράσια, στις όχθες του Έβρου, στην Ορεστιάδα. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Του ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ*

Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που ξεχνάει πολύ εύκολα. Κορυφαία γεγονότα που μπορεί να κρίνουν την επόμενη δεκαετία, εμείς είμαστε ικανοί να τα ξεχάσουμε εντός ολίγων μηνών. Ελάχιστοι θυμούνται ή συζητούν για την απόπειρα εισβολής της Τουρκίας στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Και ακόμα πιο λίγοι, για την προβοκάτσια που πήγαν να στήσουν με την υποτιθέμενη νεκρή Μαρία, ξανά στην περιοχή του Έβρου, τον Αύγουστο του 2022. Τα δύο αυτά γεγονότα έχουν κοινό παρονομαστή: Το καθεστώς Ερντογάν επιθυμεί μιας περιορισμένης έκτασης σύγκρουση με την Ελλάδα.

Βρισκόμαστε εν μέσω μίας πολύ σκληρής παρτίδας πόκερ. Το παιχνίδι είναι μαραθώνιος. Βρισκόμαστε σε μία διαρκή κρίση με την Τουρκία την τελευταία πενταετία και έχουμε ακόμα δρόμο. Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα. Οι απειλές πλέον αλλάζουν μορφή. Η γρήγορη αντίδραση και η πληροφορία είναι η μισή νίκη. Και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί.

  • Ας πάρουμε τις περιπτώσεις με την χρονολογική σειρά που έγιναν. Η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020 οργάνωσε με «υβριδική εισβολή» στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο διότι αντί για εθνόσημα, η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει χαρτιά ασύλου. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η διακίνηση έγινε μέσω λεωφορείων και ταξί μισθωμένων από το τουρκικό κράτος.

Ο όχλος που συγκεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν οπλισμένος με διάφορα αντικείμενα όπως βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα, αλλά και συμβατικά όπλα. Αρωγός φυσικά υπήρξαν οι τουρκικές αρχές οι οποίες με διάφορους τρόπους προσπαθούσαν να κατεδαφίσουν τον Ελληνικό φράχτη.

Χαρακτηριστικό είναι το πλάνο με το τουρκικό όχημα του στρατού να τραβάει (και όχι να σπρώχνει!) μέρος του φράχτη ώστε να τον ρίξει και να περάσει ο όχλος εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι στόχοι ήταν δύο: Αφενός η αποσταθεροποίηση/πτώση της ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου η σύγκρουση με ελληνική υπαιτιότητα. Σε τέτοιες καταστάσεις μεγάλης έντασης, το λάθος είναι πολύ εύκολο να συμβεί.

Η γρήγορη όμως αντίδραση των ελληνικών αρχών και η γρήγορη πρόσληψη της πληροφορίας, χάλασαν τα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποσταθεροποιήθηκε, αλλά βγήκε και κερδισμένη, ενώ την αμέσως επόμενη στιγμή όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πάτησαν» στον Έβρο δίνοντας ένα ξεκάθαρο και καθόλου ευχάριστο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάμε τώρα στην υπόθεση με την υποτιθέμενη νεκρή Μαρία στην νησίδα του Έβρου τον περασμένο Αύγουστο. Οι στόχοι ήταν ξανά οι ίδιοι. Αυτή την φορά όμως το σχέδιο ήταν λίγο διαφορετικό. Αφού η δική της εισβολή είχε αποτύχει πλήρως προηγουμένως, η Τουρκία επιχείρησε να εκβιάζει μια δική μας εισβολή.

  • Τοποθέτησε μια ομάδα προσφύγων σε δικό της έδαφος πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με έναν άρτια οργανωμένο μηχανισμό προπαγάνδας και διάφορα επικοινωνιακά τρικ που θα ζήλευε ακόμα κι ο Γκέμπελς, διέδωσε ότι οι μετανάστες βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, οπότε και υπεύθυνο ήταν το ελληνικό κράτος.

Αυτό που ήθελε να πετύχει ήταν να δώσει εντολή η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τις εσωτερικές πιέσεις, για επέμβαση (προς διάσωση των μεταναστών) σε τουρκικό έδαφος. Από εκεί και ύστερα, θα άνοιγαν οι πύλες της κολάσεως. Και μάλιστα, με την Ελλάδα στην θέση του εισβολέα. Με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό που χάλασε και πάλι τα σχέδια του σουλτάνου, ήταν η έγκαιρη αντίδραση των ελληνικών αρχών και η σωστή πληροφόρηση που είχαν στην διάθεση τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα 10 «πρέπει» της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: Για χρόνια η Ελλάδα σερνόταν πίσω από τις εξελίξεις, όχι πια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: