Οι Ουκρανοί λύγισαν και έχασαν τελικά τα αλατωρυχεία της Σολεντάρ: Υπόσχονται αντεπίθεση και ζητούν, εκτός από τα άρματα, πλοία και υποβρύχια

epa10426750 A funeral service worker places a cross over a fresh grave in Bakhmut, Donetsk region, eastern Ukraine, 24 January 2023. Despite Ukrainian authorities requesting residents to evacuate from the frontline territories, some 8,000 of around 71,000 people living in the area have refused to leave their homes.There is no working infrastructure left – no electricity, heating, water or gas, and due to the ever-present risk of Russian shelling, people mostly spend their time in shelters or the basements of their buildings. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/OLEG PETRASYUK




Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι εγκατέλειψε την πόλη Σολεντάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δύο εβδομάδες αφότου η Μόσχα είχε ανακοινώσει την κατάληψή της. Ταυτόχρονα με νέο αίτημα το Κίεβο ζητεί πολεμικά πλοία και υποβρύχια από τη Δύση.

«Έπειτα από μήνες δύσκολων μαχών (…) οι ουκρανικές δυνάμεις την εγκατέλειψαν” προκειμένου “να αναδιπλωθούν σε θέσεις που είχαν προετοιμάσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ανατολικής ζώνης Σέρχιι Τσερεβάτι, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει πότε πραγματοποιήθηκε η υποχώρηση αυτή.

Ο ρωσικός παραστρατιωτικός όμιλος Wagner είχε ανακοινώσει ότι κατέλαβε τη Σολεντάρ από τις 11 Ιανουαρίου και ακολούθησε ο ρωσικός στρατός στις 13. Αυτή η μικρή πόλη της περιοχής του Ντονέτσκ, που είχε 11.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, γνωστή για τα αλατωρυχεία της, βρίσκεται κοντά στην Μπαχμούτ, ένα άλλο σημείο στην ανατολική Ουκρανία όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Οι Ουκρανοί αρνούνταν μέχρι τώρα να παραδεχθούν την απώλεια της πόλης.

Η στρατηγική σημασία της Σολεντάρ αμφισβητήθηκε, με το αμερικανικό κέντρο σκέψης Institute for the Study of War (ISW) να εκτιμά πως δεν επρόκειτο για “μια σημαντική εξέλιξη στο επιχειρησιακό επίπεδο”.

Αντίθετα ο ρωσικός στρατός παρουσιάζει την κατάληψη της Σολεντάρ ως ένα στάδιο κλειδί για την περικύκλωση της γειτονικής πόλης Μπαχμούτ, την οποία προσπαθεί να καταλάβει από το καλοκαίρι και στην οποία τα δύο στρατόπεδα αντιπαρατίθενται με βαριές απώλειες.

Η υποχώρηση από τη Σολεντάρ ήταν “ελεγχόμενη, καμία περικύκλωση ή μαζική σύλληψη στρατιωτικών μας δεν έλαβε χώρα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Τσερεβάτι, ο οποίος διέψευσε ότι οι ουκρανοί στρατιώτες “διέφυγαν”.

Προτού οπισθοχωρήσουν, τα ουκρανικά στρατεύματα “επέφεραν απίστευτες απώλειες” στους Ρώσους, είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως η ουκρανική στρατηγική στη ζώνη αυτή συνίστατο στην “εξάντληση του εχθρού”.

Αξιωματούχος των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία υποστήριξε σήμερα πως τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται προς στην Μπαχμούτ, παραθέτοντας την κατάληψη της Σολεντάρ ως καθοριστικό παράγοντα.

Σύμφωνα με τον Τσεβεράτι, ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. “Οι μάχες συνεχίζονται. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο”, πρόσθεσε.

   Πολεμικά πλοία και υποβρύχια ζητεί από τη Δύση το Κίεβο 

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από τους δυτικούς της συμμάχους να της προσφέρουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι θα στείλει βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

«Θα χρειαστούμε πολεμικά πλοία για να προστατευθούν οι ακτές, έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Θα χρειαστούμε επίσης υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ μιλώντας στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv σήμερα.

Τα άρματα μάχης, την παροχή των οποίων στο Κίεβο τελικά ενέκρινε σήμερα το Βερολίνο, θα πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα, σημείωσε ο Μέλνικ.

«Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, οι Ρώσοι παράγουν όπλα με πολύ γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Νωρίτερα σήμερα ο Μέλνικ επεσήμανε ότι και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση. Η Γερμανία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει με την παροχή Tornados Eurofighters, διευκρίνισε ο Ουκρανός υπουργός.

Με πληροφορίες από Reuters dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Το Βερολίνο έδωσε τελικά το “πράσινο φως” στην αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: