Τριήμερο «βαριάς» εργασίας στο Βερολίνο για τον Μακρόν: Πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια Γάλλος Πρόεδρος στη Γερμανία * Ο «άξονας», η άμυνα, η Ουκρανία και ο εφιάλτης του Τραμπ…

FILE PHOTO: German Chancellor Olaf Scholz (R) welcomes French President Emmanuel Macron at the Chancellery in Berlin, Germany, 15 March 2024. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φτάνει σήμερα το απόγευμα στη Γερμανία  για τριήμερη κρατική επίσκεψη, ακολουθούμενη από διμερή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων, καθώς οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να επιδείξουν ενότητα ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ τον επόμενο μήνα
.
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το ταξίδι του Μακρόν στην πρωτεύουσα Βερολίνο, τη Δρέσδη στα ανατολικά και το Μίνστερ, στα δυτικά, είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη του γαλλικού προέδρου στη Γερμανία εδώ και 24 χρόνια.

Ο στόχος της συνάντησης Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς είναι η γεφύρωση των διαφορών και η ενίσχυση της εικόνας του «γερμανογαλλικού άξονα».

  • Τα κυρίαρχα θέματα τριβής είναι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών και το μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη είναι “μια προσπάθεια στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο να αποδειχθεί ότι η σχέση λειτουργεί”, δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο think tank Eurasia Group. «Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη κενά σε μείζονα ζητήματα που διατρέχουν την ΕΕ».

  • Ένα βασικό τέτοιο κενό είναι η ευρωπαϊκή άμυνα, ιδιαίτερα εάν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου .Νωρίτερα φέτος ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος όχι μόνο είπε ότι δεν θα προστάτευε τα μέλη του ΝΑΤΟ από μια μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία εάν οι συνεισφορές αυτών των χωρών στην αμυντική συμμαχία καθυστερούσαν, αλλά ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία «να κάνει ό,τι διάολο θέλει» μ’ αυτές.

Η τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, με την συμμετοχή του στην Γιορτή Δημοκρατίας που διοργανώνεται στο Βερολίνο, με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών συνταγματικής δημοκρατίας.
|
Στο πλαίσιο της πανηγυρικής εκδήλωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συζητήσουν κυρίως για όσα τους ενώνουν, για την προστασία της Δημοκρατίας και το κοινό ευρωπαϊκό τους όραμα, αφήνοντας απέξω τις διαφορές τους.

Στις 16:15 (τοπική ώρα) ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στο Ανάκτορο Bellevue, όπου θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μετά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο πρόεδροι θα επισκεφθούν το «Μίλι των Φιλάθλων» που έχει στηθεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Γερμανία.

  • Οι δύο χώρες, με το «Γερμανογαλλικό καλοκαίρι αθλητισμού 2024», έχουν ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούν για την περιφρούρηση τόσο του Euro όσο και των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενούνται φέτος στο Παρίσι. Το βράδυ ο κ. Σταϊνμάιερ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Αύριο οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν στο Μνημείο για τους Δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης, θα συναντηθούν με πολίτες στο Μόριτσμπουργκ της Σαξονίας και κατόπιν θα λάβουν μέρος στην «Γιορτή της Ευρώπης» στην Δρέσδη. Το εορταστικό μέρος της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν θα τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο της Βεστφαλίας για την ειρήνη στο Μούνστερ, ενώ θα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το Γερμανογαλλικό Συμβούλιο Υπουργών στο Μέζεμπεργκ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου.

«Πρώτα γίνεται η γιορτή – η δουλειά είναι ασφαλώς το λιγότερο διασκεδαστικό κομμάτι. Πάνω από όλα, πρέπει να δοθεί ένα πανηγυρικό μήνυμα, ότι η γερμανογαλλική σχέση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν επίσης ένα μήνυμα συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών», σχολιάζει στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD ο ειδικός του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) Ερίκ-Αντρέ Μαρτέν.

Βασικό σημείο διαφωνίας των δύο ηγετών παραμένει η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μην αποκλείει ακόμη και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, κάτι που ο Όλαφ Σολτς απορρίπτει κατηγορηματικά, μαζί με το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο πεδίο της οικονομίας, οι προσεγγίσεις των δύο κυβερνήσεων διαφέρουν, καθώς η Γερμανία ενδιαφέρεται να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξαγωγές της, ενώ η Γαλλία να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά από την Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της γερμανικής βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/Reuters

Χτύπησαν για να σκοτώσουν αμάχους: 12 νεκροί από ρωσική επίθεση σε υπεραγορά στο Χάρκοβο * 43 τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: