Μία φορά στα 50.000 χρόνια: Δείτε το πέρασμα του «πράσινου» κομήτη κοντά στη Γη

O Πράσινος Κομήτης C/2022 E3 (ZTF) θα είναι ορατός σήμερα από τη Γη για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια. Photo screenshot via YouTube




Ένας πράσινος κομήτης πρόκειται να περάσει από τη Γη πριν εξαφανιστεί από το ηλιακό μας σύστημα, χωρίς να τον ξαναδούμε ποτέ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου 2023, ο κομήτης θα πλησιάσει τη Γη.

Σε μια σχετικά κοντινή απόσταση 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (26 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη, θα προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία στους κατοίκους του πλανήτη μας να παρακολουθήσουν έναν κομήτη.

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) είναι τόσο σπάνιος που τα μαλλιαρά μαμούθ και οι τίγρεις με τα δόντια της σπάθη περιφέρονταν ακόμη στη Γη όταν πέρασε για τελευταία φορά από τον πλανήτη μας πριν από 50.000 χρόνια.

Στο περίγειό του το βράδυ της Τρίτης και νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο πράσινος κομήτης θα έχει τιμή φωτεινότητας μεγέθους +4,7, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατόν να τον δούμε με γυμνό μάτι, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου ο κομήτης ZTF θα φτάσει στο περίγειό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο του στη Γη, αλλά θα εξακολουθεί να είναι ορατός με γυμνό μάτι για τις επόμενες ημέρες, σε περίπτωση που δεν έχετε την ευκαιρία να τον δείτε απόψε.

Για μερικές εβδομάδες θα είναι επίσης δυνατό να τον δείτε χρησιμοποιώντας κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Όποιος βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο έχει την ευκαιρία να δει τον κομήτη απόψε, αν και η σημαντική νεφοκάλυψη θα μπορούσε να εμποδίσει την παρατήρηση.

Στο κοντινότερο σημείο του στη Γη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Αγγλίας), ο κομήτης θα είναι ορατός κοντά στον αστερισμό Camelopardalis.

Ο ευκολότερος τρόπος για να τον βρείτε στον νυχτερινό ουρανό είναι είτε χρησιμοποιώντας έναν αστρικό χάρτη, είτε κατεβάζοντας μια αστρονομική εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό σας τηλέφωνο για να σας δείξει τη σωστή κατεύθυνση.

Στις δημοφιλείς εφαρμογές περιλαμβάνονται τα SkyView Lite, SkySafari και Sky Map.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk

Μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα χάθηκε στην Αυστραλία: Επικίνδυνη να μολύνει ό,τι ακουμπήσει για 300 χρόνια

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: