Μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα χάθηκε στην Αυστραλία: Επικίνδυνη να μολύνει ό,τι ακουμπήσει για 300 χρόνια

Εικόνα που παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας της Δυτικής Αυστραλίας δείχνει το μέγεθος της κάψουλας σε σύγκριση με ένα νόμισμα.




Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Μια ασημένια κάψουλα διαστάσεων 8 χιλιοστών επί 6 χιλιοστά, όχι μεγαλύτερη δηλαδή από ένα νόμισμα, πιστεύεται ότι έχει χαθεί κάπου κατά μήκος μιας τεράστιας ερήμου αυτοκινητόδρομου στη μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας.

Η εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα λέγοντας ότι συνδράμει τις προσπάθειες της πολιτειακής κυβέρνησης για την εύρεση της κάψουλας, η οποία περιέχει Καίσιο-137, μια εξαιρετικά ραδιενεργή ουσία που χρησιμοποιείται σε εξοπλισμό εξόρυξης.

Η Rio Tinto είπε ότι έχει ελέγξει όλους τους δρόμους μέσα και έξω από το ορυχείο Gudai-Darri στην απομακρυσμένη βόρεια Δυτική Αυστραλία, όπου βρισκόταν η συσκευή πριν την παραλάβει ένας εργολάβος για το ταξίδι νότια στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Περθ.

Οι αρχές πιστεύουν ότι η κάψουλα, η οποία εκπέμπει ακτίνες γάμμα και βήτα, έπεσε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού που κινούνταν κατά μήκος ενός τμήματος 1.400 χιλιομέτρων του Great Northern Highway.

 

Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους της κάψουλας και των τεράστιων αποστάσεων που εμπλέκονται, οι αρχές προειδοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρεθεί είναι ελάχιστες .

Και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει ήδη μεταφερθεί πιο μακριά από τη ζώνη αναζήτησης, δημιουργώντας ραδιενεργό κίνδυνο για την υγεία οποιουδήποτε το συναντήσει για πιθανώς τα επόμενα 300 χρόνια.

Οι κρατικές αρχές σήμαναν συναγερμό την Παρασκευή, ειδοποιώντας τους κατοίκους για την παρουσία της ραδιενεργού διαρροής σε μια νότια περιοχή της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων των βορειοανατολικών προαστίων του Περθ, της πρωτεύουσας της πολιτείας, όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις αρχές, η κάψουλα τοποθετήθηκε μέσα σε ένα πακέτο στις 10 Ιανουαρίου και συλλέχθηκε από το ορυχείο Gudai-Darri του Rio Tinto από έναν εργολάβο στις 12 Ιανουαρίου.

Το όχημα πέρασε τέσσερις ημέρες στο δρόμο και έφτασε στο Περθ στις 16 Ιανουαρίου, αλλά εκφορτώθηκε για έλεγχο μόνο στις 25 Ιανουαρίου όταν και διαπιστώθηκε ότι η κάψουλα είχε εξαφανιστεί.

Πιστεύεται ότι οι ισχυροί κραδασμοί που προκαλούνται από ανώμαλους δρόμους προκάλεσαν ζημιά στη συσκευασία – αποσπώντας ένα μπουλόνι στερέωσης που το κράτησε στη θέση του.

Με πληροφορίες από CNN

Κυρίως στα Μαθηματικά: Έμειναν πίσω οι μαθητές λόγω κορωναϊού σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: