Μετά από 155 χρόνια αποκρυπτογραφήθηκε η Mesha Stele με γραπτά αρχεία του βιβλικού Δαβίδ: Βρίσκεται στο Λούβρο [video]

Λεπτομέρεια από τη βαλσατική στήλη Mesha Stele που βρίσκεται στο Λούβρο Πηγή commons.wikimedia.org




Μια πέτρινη στήλη ανακαλύφθηκε σε θραύσματα το 1868 περίπου 15 μίλια ανατολικά της Νεκράς Θάλασσας και, επί του παρόντος, βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

H Mesha Stele, που ονομάζεται επίσης Moabite Stone, είναι μια πέτρινη πλάκα από βασάλτη που παρείχε σε ιστορικούς και γλωσσολόγους τη μεγαλύτερη πηγή της Μωαβικής γλώσσας μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές μόλις τώρα μπόρεσαν να επαληθεύσουν με σημαντικό βαθμό βεβαιότητας ότι η στήλη περιέχει σαφείς αναφορές στον βασιλιά Δαβίδ.

Η στήλη είχε υποστεί ζημιά το 1869, αλλά ένα αποτύπωμα της επιγραφής καταγράφηκε πριν από τη ζημιά.

Η πλάκα είναι χαραγμένη με μια μακροσκελή αφήγηση του βασιλιά Mesha του Μωάβ που πηγαίνει σε πόλεμο με το Ισραήλ. Τα γεγονότα που περιγράφονται αντιστοιχούν, αν και με ασάφεια, με παρόμοια αφήγηση στο κεφάλαιο 3 του Β’ Βασιλέων.

Ο Οίκος του Δαβίδ

Το κείμενο περιέχει νύξεις στον ισραηλίτη θεό καθώς και στον «Οίκο του Δαβίδ» και στον «Βωμό του Δαβίδ». Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι μελετητές δεν μπορούσαν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι αυτές οι αναφορές στον βασιλιά Δαβίδ αποκρυπτογραφούνταν σωστά.

Η Μωαβική φράση «Ο Οίκος του Δαβίδ» αποτελείται από πέντε γράμματα: bt dwd . Το “Bt” είναι παρόμοιο με τη σημερινή εβραϊκή λέξη για το σπίτι – bayit – που είναι beit στην κατασκευαστική του μορφή. Και το “dwd” μπορεί να θεωρηθεί σαν το daled vav του σύγχρονου εβραϊκού (το γράμμα, στην περίπτωση αυτή, είναι στην πραγματικότητα waw) daled που γράφει το όνομα “David”.

Μέχρι τώρα, μόνο το πρώτο και το τέταρτο γράμμα της σειράς, bet και waw ήταν εντελώς ξεκάθαρα. Σε ένα άρθρο στα τέλη του 2022 με τίτλο “Mesha’s Stele and the House of David” στο χειμερινό τεύχος του Biblical Archaeology Review , οι ερευνητές André Lemaire και Jean-Philippe Delorme επανεξέτασαν τα στοιχεία.

Πηγή commons.wikimedia.org/

Γράφουν:

«Το 2015, μια ομάδα από το West Semitic Research Project του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια τράβηξε νέες ψηφιακές φωτογραφίες της αποκατεστημένης στήλης. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια μέθοδο που ονομάζεται Reflectance Transformation Imaging (RTI), στην οποία πολλές ψηφιακές εικόνες λαμβάνονται από ένα τεχνούργημα από διαφορετικές γωνίες και στη συνέχεια συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ακριβή, τρισδιάστατη ψηφιακή απόδοση του κομματιού.

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα πολύτιμη επειδή η ψηφιακή απόδοση επιτρέπει στους ερευνητές να ελέγχουν τον φωτισμό ενός εγγεγραμμένου αντικειμένου, έτσι ώστε να γίνονται ορατές κρυφές, αχνά ή φθαρμένες τομές.

Πιο πρόσφατα, το 2018, το Λούβρο τράβηξε αυτές τις νέες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και πρόβαλλε φως πάνω τους που έρχεται κατευθείαν μέσω του χαρτιού 150 ετών. Έτσι, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκεντρώσουν μια πολύ σαφέστερη εικόνα των αρχαίων αρχείων. Αυτό, εξηγούν οι Lemaire και Delorme, είναι το πώς μπόρεσαν να δουν στοιχεία για τα άλλα τρία γράμματα, taw (όπως το σύγχρονο εβραϊκό tav), dalet και dalet.

Πόσο μοιάζουν τα Μωαβίτικα και τα Αρχαία Εβραϊκά;

Η Encyclopedia Britannica χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Μωαβίτη και Εβραίων της εποχής της ως διαφορετική «μόνο διαλεκτικά». Σύμφωνα με το βιβλίο των Dearman και Jackson του 1989 Studies in the Mesha Inscription and Moab : «Είναι πιθανό ότι η Μωαβική και η Εβραϊκή ήταν, ως επί το πλείστον, αμοιβαία κατανοητά».

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Πύργος του Άιφελ: Χτίζοντας το αδύνατο – Μια συναρπαστική αρχιτεκτονική περιπέτεια στην καρδιά της βιομηχανικής επανάστασης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: