Καλά τα νέα: Πάλι στα σκαριά ο αγωγός αργού πετρελαίου μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αλεξανδρούπολης

FILE PHOTO: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (K), η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku (2-A), ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov (A), ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Virgil Daniel Popescu (Δ) και η υπουργός Οικονομικών του Κοσόβου, Artane Rizvanolli (2-Δ) φωτογραφίζονται στο ξεκίνημα των εργασιών της 1ης Διυπουργικής Διάσκεψης για την Ενέργεια (1st Athens Ministerial Energy Dialogue) στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σχεδιάζουν να αναβιώσουν τα παλιά σχέδια για έναν αγωγό αργού πετρελαίου μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου.

Όμως αυτή τη φορά το πετρέλαιο δεν θα ρέει από το Βορρά προς το Νότο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά από το Νότο προς το Βορρά. Ο αγωγός θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βουλγαρία να ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Τα παραπάνω σημειώνει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Αθήνα, της εφημερίδας Handelsblatt, Gerd Höhler. Σημειώνει, μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η κατασκευή ενός αγωγού που θα συνέδεε το βουλγαρικό λιμάνι Burgas στη Μαύρη Θάλασσα με την Αλεξανδρούπολη στο Βόρειο Αιγαίο, εξετάστηκε για πρώτη φορά το 1993. Πλέον, όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει το όλο εγχείρημα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

Στις αρχές της χρονιάς, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν να αναβιώσουν τα σχέδια με μία διαφοροποίηση.

Ενώ ο αρχικός Διαβαλκανικός Αγωγός θα μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, το ζητούμενο τώρα είναι να μεταφέρεται πετρέλαιο στην Αλεξανδρούπολη με δεξαμενόπλοια και από εκεί να φτάνει στη Βουλγαρία. Πιθανή είναι η επέκταση του αγωγού μέχρι την Κωνστάντζα της Ρουμανίας.

Με τον σχεδιαζόμενο αγωγό η Βουλγαρία επιδιώκει να εξασφαλίσει την τροφοδοσία του μοναδικού της διυλιστηρίου, του Neftochim Burgas. Η εταιρεία ανήκει κατά 93% στην ευρωπαϊκή θυγατρική του ρωσικού Ομίλου Lukoil, τη Lukoil Europe Holding.

Το Neftochim Burgas είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προμηθεύει και άλλες βαλκανικές χώρες με πετρελαϊκά προϊόντα. Μέχρι πρότινος το διυλιστήριο τροφοδοτείτο με ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο μεταφερόταν διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας με τάνκερ.

Από τις 5 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στις εισαγωγές στην ΕΕ ρωσικού πετρελαίου δια της θαλασσίας οδού. Ωστόσο, η Βουλγαρία έχει διαπραγματευτεί με την ΕΕ μια εξαίρεση, η οποία θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2024. Ενδιαφέρον για την αναβίωση του έργου του αγωγού δείχνει και ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική κοινοπραξία τη δεκαετία του 1990.

Ο επικεφαλής του Ομίλου, Δημήτρης Κοπελούζος, επιβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους τα σχέδια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Χάρη στην προεργασία που έχει ήδη γίνει, το έργο θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί σχετικά γρήγορα, υποστήριξε. Δεν θα χρειαστεί «να ξεκινήσουμε από το μηδέν», είπε ο Κοπελούζος.

Ενώ ο αρχικός αγωγός θα είχε ετήσια χωρητικότητα 35-50 εκ. τόνων αργού πετρελαίου, τώρα γίνονται σχέδια για έναν πολύ μικρότερο αγωγό περίπου 10 εκ. τόνων ετησίως. Το κόστος κατασκευής, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 1 δισ. Ευρώ για το αρχικό έργο, θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου με βάση τις σημερινές τιμές.

Το γεγονός ότι η Τουρκία σχεδόν πενταπλασίασε από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά τα τέλη διέλευσης για τα πλοία στον Βόσπορο, ενδεχομένως να συνηγορεί από οικονομικής απόψεως υπέρ του έργου.

Τίτλος: «Ενεργειακή κρίση: Η Βουλγαρία θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο»
Υπότιτλος: «Το 2010 σταμάτησε η σχεδιαζόμενη κατασκευή αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο Πέλαγος. Το έργο τίθεται και πάλι σε κίνηση»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Handelsblatt, ανταπόκριση Gerd Höhler

Σκρέκας: Υψηλές προσδοκίες από τις έρευνες για τα ελληνικά κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή Κρήτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: